Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mărturia unui român extras de americani din iadul din Afganistan/Kabul

GALERIE
afgani
  • afgani
- +

Peste 100 de români mai lucrau, în 2021, în Afganistan, la firmele private de securitate DynCorp,Constellis, Edinburgh sau Gardaworld. Europa Liberă a vorbit cu unul dintre cei care au ajuns în siguranță în țară după o operațiune de extragere a armatei americane în noaptea de 15 spre 16 august, potrivit romania.europalibera.org

*Cristi era contractor pentru o firmă internațională de mai multă vreme. Unul dintre cei aproximativ 600 de români care, din 2005, lucrează în Afganistan pentru companiile private de securitate. În 2021, după înțelegerea de la Doha, numărul lor ajunsese la aproximativ 100.

Viața în Kabul înainte de venirea talibanilor

Cristi povestește că, după ani de atacuri permanente, acum, înaintea retragerii trupelor NATO și mai ales după acordul de la Doha al americanilor cu talibanii,de anul trecut, Afganistanul și Kabului devenise o zonă mai sigură pentru internaționali.

”Nu au mai fost atacate convoaiele internaționale sau locațiile ambasadelor, ONG-urilor sau ale altor entități internaționale. Au fost atacuri, dar îndreptate împotriva guvernului afgan. Au fost atacate punctele de control ale guvernului de pe autostrăzi, sediile poliției sau armatei afgane, clădirile guvernamentale, dar NU internaționalii!”

După începerea retragerii trupelor NATO de pe teritoriul afgan, veștile care ajungeau la ei nu erau cele mai bune. ”Au început angajații locali sa ne avertizeze ca se apropie talibanii”, povestește Cristi pentru Europa Liberă

15 august - extragerea

Din 1 august, zvonurile devin realitate. Talibanii au început să cucerească, rând pe rând, toate marile orașe. Au intrat în Kabul pe 15 august, în jurul prânzului.

”Au intrat pașnic, cu dorința de a restabili ordinea, mai ales în zona aeroportului unde, datorită faptului că forțele guvernamentale de securitate(armată, poliție, NDS) au fugit, s-a instalat haosul”, povestește Cristi.

Talibanii păzesc aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul, ceea ce îngreunează evacuarea străinilor

Cursă contra cronometru pentru extragerea din Afganistan| Ce fac românii

”La ora 13.00, am evacuat locația noastra și ne-am îndreptat spre aeroport, când am fost prinși în acel infern. Mii de afgani și sute de mașini au blocat bulevardul către aeroport. Bulevardul are cinci benzi de mers pe un sens plus trei auxiliare, service road, cum spunem noi. La fel pe contrasens. Imaginați-vă că toate benzile erau ocupate și se mergea numai spre aeroport. Mulți localnici și-au abandonat mașinile și mergeau pe jos”, își amintește Cristi de după-amiaza zilei de 15 august.

A ajuns la aeroportul militar la 16.35 unde a stat până a doua zi.

”Am fost extrași cu un avion militar american pe data de 16 august dimineața, în maximum 10 minute. A fost o noapte aproximativ calmă, nu începuse nebunia în aeroportul civil. Pe 15 august, încă era ok. Pe data de 15 august în jurul orei 16.00 Ghani a fugit, talibanii au intrat în palatul lui și acesta a fost momentul în care totul a luat-o razna”

Lucrurile au luat-o razna spre dimineață

”Pe 16 dimineața devreme, la orele două-trei au năvălit civilii afghaNi în aeroportul civil. A fost grozanic, oribil, au distrus tot, inclusiv radare civile extrem de scumpe. Nu am văzut prea bine cine erau, erau departe. Înțeleg disperarea lor de a pleca din tara,dar cu ce ii ajuta distrugerea avioanelor de pe pista și echipamentele de zbor? Posibil sa fi fost talibani infiltrați printre ei ca să distrugă aceste bunuri și astfel să împiedice reluarea zborurilor civile” povestește Cristi.

Continuarea, pe romania.europalibera.org

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri