Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Maşină prototip de 20.000 euro pregătită de echipa „T.U.Iaşi Racing“ pentru un concurs

GALERIE
tui racing team
  • tui racing team
- +

„T.U.Iaşi Racing“ a adunat şi a făcut până acum investiţii de peste 50.000 de dolari, în şase monoposturi. 2018 este al şaptelea an de participări.

Echipa „T.U.Iaşi Racing“ de la Uni­versitatea Tehnică „Gh. Asachi“ se pregăteşte să participe, pentru al şaptelea an, la concursul „Formula Student“. Echipa este formată din 18 studenţi ai Facultăţii de Mecanică, competiţia ur­mând să se desfăşoare în perioada 11-15 iulie, pe Circuitul „Riccardo Paletti“ din provincia Parma, Italia. Până acum, echipa „T.U.Iaşi Racing“ a adunat investiţii de peste 50.000 de dolari şi a construit şase monoposturi.

Cu cel puţin 15.000 ore lucrate, studenţii au participat în anul 2012 la „Formula Student“ din Spania, în 2013 şi în 2015 în Ungaria, iar în 2016 au concurat, pentru prima dată, la două competiţii în acelaşi an, în Italia şi în Ungaria. În 2017, „T.U.Iaşi Racing“ a fost singura şi prima echipă din România care a participat la ediţia din Olanda.

Concursul de anul acesta va urmări evaluarea monopostului construit de către studenţi atât din punct de vedere static, fiind luate în considerare costurile, designul şi documentaţa, dar şi dinamic, în ceea ce pri­veşte eficienţa, acceleraţia sau rezistenţa pe traseu. Maşina de curse pe care studenţii o vor folosi pentru a concura este în curs de construcţie, iar pentru materialele necesare echipa a apelat la mai multe firme specializate, totul bazându-se pe sponsorizări, conform regulamentului impus. Costurile de construcţie a maşinii de curse depăşesc 20.000 de euro.

Echipa „T.U.Iaşi Racing“  este coordonată şi întemeiată de profesorii Ciprian Ciofu şi Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică.

„Am ales să mergem la competiţia din Italia deoa­rece acolo întâlnim multe echipe de top, din Germania, Italia sau Spania. Va fi a doua noastră participare acolo, după cea din 2016, - şi a şaptea competiţie la care participăm de când a apărut echipa -, şi dorim să demonstrăm că am conceput un monopost mai performant şi, astfel, să obţinem un punctaj şi o clasare mult mai bune. Desigur, pentru a ne atinge scopul, avem nevoie atât de munca în echipă, cât şi de sprijinul sponsorilor şi al partenerilor. În acest an am reuşit să atragem câţiva membri noi, cărora le-am găsit locul în echipă, astfel încât şi ei să poată deprinde abilităţi noi, care le vor fi de ajutor în cariera de inginer, dar şi echipa să câştige prin aportul lor. De asemenea, echipa noastră are, de anul trecut, şi un student de la Universitatea «Al.I. Cuza» din Iaşi“, a declarat Ştefan Grigorean, liderul echipei.

„Formula Student“ este cea mai mare competiţie tehnică din lume dedicată studenţilor care proiectează, construiesc şi rulează un prototip de curse în conformitate cu regulile impuse de organizatori. Aceasta a fost înfiinţată de Societatea Inginerilor şi Producătorilor Mondiali de Automobile - SAE.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri