Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mici înţelegeri şi mari alianţe pentru dezvoltare

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Dacă reuşesc să se concentreze asupra unor obiective realizabile, cu împărţirea echitabilă a beneficiilor între participanţi, asocieri de tipul „Moldova se dezvoltă” pot contribui la o mai bună guvernare locală.

La scurt timp după ce patru mari oraşe din Transilvania au anunţat formarea unei „alianţe” pentru dezvoltare, în special prin elaborarea unor proiecte care să obţină finanţare europeană, modelul este preluat şi de un grup de oraşe din Moldova. Nu este deloc exclus ca, în perspectiva noului cadru financiar al Uniunii Europene, şi alte municipalităţi să aleagă asemenea forme de cooperare spre a profita de oportunităţile ce ar trebui să apară odată cu reducerea drastică a dependenţei de capitală, în finanţarea proiectelor mari.

Nu vom pierde timpul, aici, cu discursurile stupide despre ameninţările la adresa integrităţii patriei. De asemenea, nu insistăm asupra coloraturii politice a primarilor - exceptându-l pe domnul Mihai Chirica, toţi sunt reprezentanţi ai PNL. Dar, pe de altă parte, dacă se va concretiza şi iniţiativa nord-transilvăneană avansată de primarul de la Baia Mare (reunind nu doar primării de municipii, ci şi consilii judeţene), am asista la apariţia unui cadru de cooperare ce include entităţi guvernate de PSD. Se poate discuta, desigur, despre eventuala teamă a demnitarilor locali PSD de a se angaja în proiecte ce ar deranja conducerea partidului, fermă susţinătoare a centralismului administrativ.

Aşadar, asistăm la iniţiative de cooperare pornite din teritoriu, într-un moment favorabil. Ele trebuie întâmpinate cu un optimism reţinut, aşa cum ar fi bine să privim orice forme de exercitare a autonomiei locale. Evident că, în momentul în care vom avea o imagine mai clară asupra profilului asocierilor de acest gen, vom putea analiza modul în care ele vor afecta regiunile de dezvoltare, structuri create în primul rând pentru a coagula eforturile locale în vederea absorbţiei de fonduri europene.

În mod normal, nu ar trebui să existe probleme. Orice primar sau preşedinte de consiliu judeţean care şi-a angajat comunitatea în astfel de „poligoane” de cooperare poate demonstra că are destule proiecte pentru a obţine finanţare europeană atât individual sau prin cooperare cu alţi actori din regiunea de dezvoltare, cât şi în cadrul noului mecanism. Pot apărea anumite probleme, dar ar fi o exagerare să afirmăm că astfel vor fi subminate regiunile de dezvoltare. Bilanţul acestora din urmă este mult sub aşteptări, dar aceasta este o altă temă de discuţie.

Ideal ar fi ca structurile de cooperare ce vor apărea în următoarele luni şi următorii ani să ia forme cât mai diverse, pentru că astfel vom vedea ce modele sunt preferabile. Ar trebui să existe un număr mai mare sau mai restrâns de participanţi? E mai bine ca marile municipii şi localităţile mai mici să se asocieze sau să constituie grupări separate? Ce se întâmplă dacă unul dintre participanţi îşi pierde interesul sau - spre exemplu, din motive ce ţin de politica de partid - încearcă să blocheze cooperarea? Şi lista întrebărilor de acest tip poate continua. Pe fond, însă, ar trebui să ne aşteptăm la eforturi de imitare şi învăţare, în sensul că experienţa „alianţelor” mai vechi ar putea fi utilizată de cele ulterioare.

Pentru aceasta, este nevoie de menţinerea unui cadru legislativ permisiv, fără amestecul arbitrar al puterii centrale. După cum se ştie, autorităţile de la Bucureşti şi grupurile de interese favorabile centralismului au folosit, în toţi aceşti ani, spectrul autonomiei maghiare pentru a menţine entităţile teritoriale într-o nejustificată stare de dependenţă. Acum, se încearcă prezentarea „alianţei” ardelene drept o manifestare a egoismului zonelor bogate din vestul ţării. Din fericire, în actualul context politic, e de neconceput ca guvernul să acţioneze pentru limitarea dreptului de asociere între municipalităţi.

Dacă reuşesc să se concentreze asupra unor obiective realizabile, cu împărţirea echitabilă a beneficiilor între participanţi, asocieri de tipul „Moldova se dezvoltă” pot contribui la o mai bună guvernare locală. Dar autorităţile din teritoriu, fie şi în condiţiile în care vor fi mai bine şi mai direct racordate la bugetul comunitar, vor rămâne dependente de fondurile guvernamentale în privinţa marilor investiţii, iar presiunile asupra Bucureştiului vor continua. Este de datoria guvernului să promoveze o dezvoltare echilibrată în plan teritorial. Nu trebuie să i se transmită mesajul că accesul marilor oraşe la finanţările europene îl scuteşte de responsabilităţi şi îi permite să continue dirijarea resurselor către locurile şi sectoarele în care interesele de partid sunt mai mari, iar clientela mai puternică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri