Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ministrul Comunicaţiilor, originar din Iaşi, a vizitat ieri Universitatea „Cuza“: Industria românească cere mai mulţi studenţi la Informatică

GALERIE
Cojocaru Bogdan
  • Cojocaru Bogdan
- +

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Infor­ma­ţionale, ieşeanul Petru Bogdan Cojocaru, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţi ai Universităţii „Al.I. Cuza“, ai Consiliului Judeţean şi ai Ministerului Educaţiei pentru a vorbi despre evoluţia domeniului IT şi despre modalitatea de colaborare dintre mediul academic şi mediul de afaceri. În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că mediul academic trebuie sprijinit pentru a putea face faţă cerinţelor de pe piaţa IT, mai ales că acest domeniu s-a dezvotat foarte mult în ultimii ani.

 Astfel, în urma discuţiilor, s-a concluzionat că Universitatea „Cuza“ ar putea face faţă unui număr mai mare de studenţi care să studieze în domeniul IT, atât la Facultatea de Informatică, cât şi al specializarea Informatică economică de la Facultatea de Economie. „Mă declar foart mulţumit de întâlnirea de astăzi, pentru că am reuşit acum două săptămâni, pe 26 februarie, am avut o discuţie cu cei din industrie, şi am reuşit să discutăm despre nevoile industriei. După ce am discutat cu cei din industrie, dumnealor ne-au semnalat diverse probleme. La acea întâlnire am avut o discuţie cu mediul academic şi în special cu Facultatea de Informatică, iar dumnealor ne-au semnalat o serie de probleme, şi de aceea mă aflu astăzi aici. Am discutat astăzi prima dată cu reprezentanţii de la Informatică, cu domnul prorector, cu domnul decan. Sunt mai multe categorii de probleme pe care dumnealor le-au ridicat, ţinând de spaţiu, probleme care ţin de numărul de studenţi pe care facultatea îi are, pentru că, aşa cum vă spuneam, am avut o discuţie cu cei din industrie, iar cererile sunt foarte mari, iar numărul de specialişti care ies de pe băncile facultăţii nu este suficient“, a declarat ministrul Comunicaţiilor. De asemenea, ministrul a menţionat că este optimist în soluţionarea problemelor discutate, mai ales cele legate de spaţiu, precizând că va fi nevoie de sprijin din partea autorităţilor locale.

Cititi si: Iat\ de ce Ia[ul moare f\r\ autostrad\! {eful firmei germane Continental: Dac\ era, am fi f\cut fabric\ la Ia[i

Prezent la discuţii, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, a subliniat importanţa domeniului IT pentru dezvoltarea judeţului, remintind că în acest moment sunt aproximativ 20.000 de angajaţi în acest domeniu, care se poate dezvolta mult mai mult în viitor. „Noi trebuie să ajungem până în 2030 la 30.000 sau 40.000 de angajaţi în domeniul IT. Sunt foarte mulţi investitori care vin la Iaşi. Vrem să realizăm şi un parc tehnologic, investiţie majoră în Iaşi, şi este şansa noastră, deoarece avem o unversitate foarte bună, profesori foarte buni şi studenţi foarte buni, şi trebuie să-i localizăm, să-i facem să rămână aici.“

Cititi si: Companiile ie[ene caut\ s\ angajeze absolven]i. Majoritatea posturilor au leg\tur\ cu IT-ul

În ceea ce priveşte suplimentarea de locuri la facultăţile şi specializările din domeniul IT, Mihaela Onofrei, rectorul în funcţie al Univer­sităţii, a precizat că „în momentul de faţă, dacă este să ne armonizăm din punctul de vedere al numărului de absolvenţi, noi furnizăm puţini absolvenţi pentru piaţa IT. De regulă numărul de locuri pentru o specializare este o serie, iar una are 150 de locuri. Analizele noastre arată că putem să solicităm un număr mai mare de locuri, dar vom vedea cu ce procent“. Mihaela Onofrei a mai amintit că în acest moment universităţile se bucură de colaborările cu mediul de afaceri, în parteneriat cu diferite companii universitatea reuşind să renoveze şapte laboratoare la Facultatea de Informatică. De asemenea, rectorul UAIC a mai menţionat şi că este nevoie ca universităţile să primească spijin financiar, din resursele proprii, fiind puţin probabil să fie finalizate proiectele începute în infrastructură. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri