Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Popa şi-a băgat coada în Consiliul Local

Minune mare! Primarul a retras două proiecte imobiliare controversate

GALERIE
Consiliul local Iasi
  • Consiliul local Iasi
- +

Apropierea anilor electorali provoacă patimi şi tensiuni acute în plenul Consiliului Local (CL). Într-o perioadă în care gândul fiecărui „ales” se îndreaptă spre asigurarea unui viitor politic, proiectele de hotărâre de CL sunt votate doar prin prisma unui interes personal sau de grup. 

Şedinţa de ieri a CL este o dovadă în acest sens şi, probabil, începutul unei perioade în care interesul electoral va fi primordial: urmează patru runde de alegeri pe parcursul a doi ani. Concludent este şi faptul că şedinţa comisiilor de specialitate, reuniune în care se dezbat proiectele din plenul de a doua zi, a ţinut mai puţin de o oră, în timp ce şedinţa CL, cu presa de faţă, s-a desfăşurat pe parcursul a aproape cinci ore.

Şedinţa CL de ieri a început furtunos: consilierul PNL Răzvan Timoficiuc a cerut demisia viceprimarului Gabriel Harabagiu, în urma unor dezvăluiri ale săptămânalului „Reporter de Iaşi”: soacra vicelui a achiziţionat la un preţ subevaluat un apartament în blocul unui investitor ce solicită de la Primăria Iaşi mai multe terenuri din patrimoniul public pentru derularea unor proiecte imobiliare. Iniţial, viceprimarul s-a abţinut de la comentarii, dar, spre finalul şedinţei, a ţinut să plaseze solicitarea lui Timofciuc într-un registru politic: l-a dat deja în judecată pe liberal pentru alte declaraţii asemănătoare, în contextul altor achiziţii imobiliare ale soacrei, declaraţii pe care le-a catalogat „calomnioase”. Totuşi, viceprimarul nu a răspuns acuzaţiilor care i se aduc, dar a ţinut să le sugereze liberalilor că soacra sa are şi alte proprietăţi. Dar nu neapărat în Iaşi, ci în judeţul Neamţ.

Victorie de etapă pentru Maricel Popa

Modul în care s-au desfăşurat ostilităţile în plenul CL arată o victorie „de etapă” a şefului PSD Iaşi, Maricel Popa, în lupta sa electorală cu primarul Mihai Chirica. Popa a declarat alaltăieri pentru „Ziarul de Iaşi” că a recomandat consilierilor PSD să nu voteze o serie de proiecte propuse de Chirica. Cei mai mulţi dintre consilierii PSD Iaşi sunt trup şi suflet cu primarul, dar, în acelaşi timp, iau decizii în CL cu sabia lui Domocles deasupra capului, cu gândul la o eventuală excludere din partid, ceea ce ar atrage şi pierderea mandatului de ales local. De la şedinţa de ieri au lipsit 4 consilieri din „arcul puterii” (3 de la PSD şi unul de la ALDE), iar acest lucru a dus la situaţia în care primarul nu a avut în plen majoritatea necesară pentru a-i fi aprobate toate proiectele propuse. Două exemple elocvente din acest punct de vedere fac referire la două schimburi de terenuri între Primărie şi investitori imobiliari (Cristin Zămosteanu şi, respectiv, Manuela Pohoaţă), proiecte ce au fost retrase de pe ordinea de zi, ambele iniţiative stârnind, anterior, controverse în spaţiul public.

Surse din mediul politic susţin că absenţa unora dintre consilieri nu a fost întâmplătoare, efectul urmărit (de Maricel Popa) fiind tocmai lipsa unei majorităţi pentru proiectele propuse de executivul municipalităţii. Strategia gândită în „laboratoarele” PSD a determinat şi respingerea în plen a indicatorilor tehnico-economici ai Casei Callimachi (imobil achiziţionat anul trecut de Primărie cu un milion de euro, dar pentru a cărui restaurare sunt necesare alte trei milioane de euro). În schimb, planul a eşuat în ceea ce priveşte un proiect imobiliar propus de un investitor în Moara de Vânt: s-a încercat găsirea unui nod în papură împotriva proiectului (pe o presupusă suprapunere de proprietăţi), dar, ulterior, iniţiativa (construirea de locuinţe colective în vecinătatea Lacului Aroneanu) a fost votată inclusiv de consilierii contestatari din PSD, după ce secretarul municipiului, Denisa Ionaşcu, a clarificat că actele investitorului (Mircea Apostu, fost sponsor al echipei de fotbal feminin Navobi) sunt în regulă. 

Premiere: reintroduceri de proiecte şi vot nominal

În CL, PSD are 14 consilieri, PNL 8, ALDE şi PMP câte 2, iar USR unul. De obicei, majoritatea absolută este asigurată de PSD-ALDE-PMP, respectiv 18 voturi ce presupun undă verde inclusiv pentru hotărâri ce ţin de gestionarea patrimoniului public (două treimi din totalul consilierilor). Lipsa a 4 consilieri din „arcul puterii” a „deturnat” votul în plen la unele proiecte. În condiţiile în care aceşti consilieri au lipsit (Bogdan Crucianu, Daniela Tăutu şi Cătălina Aldea – PSD, Iordan Vintilă – ALDE), liberalii au „controlat” votul în ceea ce priveşte hotărâri ce vizau vânzarea de terenuri (hotărâri de patrimoniu). Cele mai multe dintre proiecte au fost aprobate, dar cele care au stârnit controverse au fost respinse. Un exemplu în acest sens a constat în vânzarea unui teren ultracentral de 286 mp, lângă fosta Piaţă Dimitrov, suprafaţa fiind solicitată de persoane cu interese imobiliare. În schimb, alte proiecte privind înstrăinarea de terenuri au fost avizate favorabil, fiind vorba despre suprafeţe mici care întregesc proprietăţi ale unor ieşeni pentru asigurarea, în special, de căi de acces. De asemenea, lipsa unei majorităţi dorite de primar a determinat, pentru a doua oară în două şedinţe consecutive, respingerea proiectului privind atribuirea unui spaţiu central către „deputatul-fantomă” Nicolae Bănicioiu, parlamentar de Iaşi care a reuşit contraperformanţa de a nu avea nicio legătură cu Iaşul de când a fost ales, în 2016, pe lista PSD.

Majoritatea pe care se bazează primarul Mihai Chirica a primit o altă lovitură înainte de supunerea la vot a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) aferente unor proiecte imobiliare. Ca de obicei în ultimele şedinţe, un social-democrat (Marius Aur) a părăsit sala exact înainte de votarea acestor proiecte, supărarea lui fiind de ordin personal: recent, CL a aprobat construirea unui bloc în faţa vilei unei rude de-a lui. Plecarea lui Aur şi ieşirea (accidentală?) din sală a altui consilier PSD (Vlad Nedelcu) a determinat situaţia în care două PUZ-uri au fost respinse la vot, în condiţiile în care votul liberalilor era deja cunoscut de toată lumea: pe tot parcursul acestui an, ei s-au opus la orice investiţie privată pe motiv că nu există aprobat un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat. Intervenţia reprezentantului unuia dintre investitori, ce era prezent la şedinţă, a dus la o decizie în premieră: reintroducerea celor două PUZ-uri pe ordinea de zi şi supunerea din nou la vot. Între timp, în sală revenise şi Vlad Nedelcu, ceea ce  a permis aprobarea planurilor urbanistice (majoritate simplă, 14 voturi).

La acest moment, social-democraţii au reuşit să impună în plen şi un vot nominal, demers pe care l-au încercat de mai multe ori (de când PNL refuză să voteze PUZ-uri), dar abia ieri au avut şi sorţi de izbândă. Astfel, în premieră, fiecare consilier şi-a exprimat votul la microfon, singurii care au votat împotriva proiectului, printr-un vot de abţinere, fiind liberalii, iar cele două PUZ-uri anterior respinse (un turn cu 15 etaje în Păcurari şi un ansamblu de vile în Moara de Vânt) au fost, în cele din urmă, aprobate. Situaţia politică actuală din Iaşi va determina în continuare ca proiectele supuse în plenul CL să fie negociate punctual de părţile interesate, fie că vorbim despre un interes electoral, fie că vorbim despre un interes personal sau de grup. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri