Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Moldova umilită din nou. Soluţii?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Moldovei nu-i vor fi alocate resurse decente până când în zonă nu se va închega o masă critică, suficient de matură să înţeleagă beneficiile şi urgenţa unor investiţii în infrastructură.

În fiecare an când se apropie Crăciunul şi apare proiectul de buget pe anul viitor, peste Moldova se lasă depresia. De când presa relatează despre subiect, nu-mi amintesc vreun an în care partea asta de ţară să fi primit finanţare pentru vreun proiect major de infrastructură. Sau măcar să se fi alocat sume decente pentru lucrări de “mentenanţă” ori bani suficienţi pentru obiective multe şi mărunte. Indiferent de culoarea politică a Guvernului, rezultatul a fost acelaşi: consternare, frustrare şi, în final, resemnare. Ce-i drept, un proiect de buget la Ministerul Transporturilor ca anul acesta, în care Moldovei i se promite doar 2,23% din suma totală de investiţii pe 2018 nu mi-a fost dat să văd. De peste 20 de ori mai puţin decât Munteniei! Şi să zicem mersi, la anul va fi mai rău. Până la urmă ce putem face să nu mai fim luaţi de fraieri? Există soluţii? Mai jos, cu liniuţă de la capăt.

1. Soluţia moldovenismului. Să ne dăm cu fundul de pământ şi să urlăm că noi cu valahii şi ardelenii nu mergem mai departe. Eventual să reînfiinţăm Partidul Moldovenilor şi să milităm pentru autonomie/ independenţă. E de departe cea mai cretină idee. Adică, până la un punct e ok să ne alintăm, să ne smiorcăim, că uite ce nedreptăţiţi suntem, că ce mari personalităţi a dat Moldova, cultură, chestii, trestii. În realitate, trebuie să fii imbecil (sau plătit) să crezi că ai mai multe şanse de dezvoltare ajutat de fraţii de la Chişinău şi Tiraspol, decât împreună cu verişorii de la Bucureşti, Cluj şi Timişoara.

2. Soluţia liderilor politici influenţi. Adică să ne bucurăm când prin zonă mai naşte câte-un Hrebenciuc sau Fenechiu şi să-i votăm cu sufetul împăcat. E drept, mai fură ei, dar uite ce-au lăsat în urmă. Sincer, nu văd ce-au lăsat în urmă, în afara unui electorat dispus la compromis şi obşnuit să stea cu mâna întinsă. Şi hai să facem următorul exerciţiu de imaginaţie. Să presupunem că toţi banii Ministerului Transporturilor pe 2018, 9,13 miliarde de lei, vor fi alocaţi Teleormanului, momentan judeţul cu cei mai influenţi lideri politici. Se va construi un mare port la Dunăre, o autostradă de la Videle la Târgu Măgurele şi un aeroport la Alexandria. E cineva suficient de naiv să creadă că Teleormanul ar ieşi din sărăcie? Sper că nu. În doi-trei ani portul va deveni moşia unui baron local, aeroportul  va fi transformat într-o sala de paranghelii pentru feciorii baronilor, iar pe autostradă s-ar permite traficul cu căruţe. În paralel, ar exploda nivelul investiţiilor româneşti în Brazilia.

3. Soluţia prin noi înşine. Autorităţile locale să-şi asume investiţii care ţin, mai mult tradiţional, decât legal, de competenţa autorităţilor centrale. Modelul a fost propus recent de Emil Boc, primarul Clujului, care a cerut voie Guvernului să construiască din banii clujenilor o centură a oraşului. Marele avantaj al soluţiei e că oferă autorităţilor locale o expertiză în proiecte mari, strategice, pe care altfel n-au de unde s-o capete. Marele minus, fireşte, e că nu toţi îşi permit bugete ca ale Clujului. Iar cu noile modificări fiscale, care vitregesc şi mai mult bugetele oraşelor, nici Clujul n-o să-şi permită. În orice caz, vrem, nu vrem, spre asta ne îndreptăm. Să nu uităm că şi Iaşul şi-a modernizat aeroportul prin forţe proprii.

4. Soluţia protestelor. E ok, începe să funcţioneze - vezi amendamentul pentru autostradă semnat de parlamentarii de Iaşi. Dar mai e mult până departe. Departe, adică 100.000 de moldoveni în jurul Guvernului. Ştim că asta nu se va întâmpla prea curând. Şi asta pentru că toată povestea, inclusiv acest text, pleacă de la o afirmaţie falsă: “În fiecare an când se apropie Crăciunul şi apare proiectul de buget pe anul viitor, peste Moldova se lasă depresia”. În realitate, niciodată pe moldovenii nu-s mai veseli ca-n decembrie. Şi vorba aia, chiuim tot anul.

Moldovei nu-i vor fi alocate resurse decente până când în zonă nu se va închega o masă critică, suficient de matură să înţeleagă beneficiile şi urgenţa unor investiţii în infrastructură. Iar decât să primească bani, fără să înţeleagă la ce “e buni, mamă”, mai bine nu (vezi punctul 2 - Teleorman).

Unii vor spune că e un cerc vicios din care nu se poate ieşi. Sărăcie egal lipsă de educaţie, lipsa de educaţie egal alegeri greşite, alegerile greşite sărăcesc şi mai mult. Nu cred. Încă avem şcoli ok în regiune, un mare centru universitar la Iaşi, ceva presă, un nucleu de oameni de afaceri care încep să se implice, niscaiva politicieni mai destupaţi şi un început sănătos de societate civilă. Important e ca şi în acest an, şi la anul, şi peste 5 ani, după consternare şi frustrare, să nu urmeze resemnarea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri