Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

BASARABIA, ACUM

Moralmente şi matematic

GALERIE
ghenadie nicu
  • ghenadie nicu
- +

Tot ceva cu Chirtoacă. N-am dat prea tare în bară data trecută, când scriam - evocând episodul cu edilul pe post de pornostar - că asta face vârf la căpiţă. A semănat cu aruncarea zarurilor, deşi cumva în altă direcţie şi, desigur, cu altă miză, alta decât cea pe care o prezumam aici cu toţii. 

Da, referendumul pus la cale de socialişti a eşuat, nouă milioane de lei s-au dus ireversibil pe apa sâmbetei, şi într-un timp ca ăsta, când iarna îşi intră deja în drepturi şi cât de curând va începe a viscoli cu facturi de pretutindeni. Presa scria de nu ştiu câte procente, minime, de prezenţă la urne: pensionari mai ales, aşa paria că ruşi pe-un capăt, şi nişte caracudă, alogenă şi ea, nu atât îndoctrinată (pentru asta trebuie să ai, cel puţin, creierul destupat), cât chibiţând după maturi. Pe ăştia i-am tot văzut în ultimele săptămâni pierzându-şi timpul prin corturile ce-ţi ieşeau în cale prin capitală cam de peste tot: plebiscitul, cu tot carnavalul de foi volante, ziare, hanorace ş.a.m.d., şi cu mersul prin scările de bloc, unde au izbutit să descarce tone de celuloză (îi punem pe hoţii de copaci la popreală, nu şi pe mâzgălitorii de hârtie), a fost pentru categoria asta o distracţie. Ceilalţi, iacătă, par a fi dat ascultare „îndemnurilor” (e un termen din comunicate şi ştiri) partidelor europene de a boicota iniţiativa PSRM: şi-au văzut duminica trecută de-ale lor, gest care a şi încăput pe mâna exegeţilor noştri politici.

Dar izbitor e şi cu ochiul liber: Dodon şi-a văzut visul de mărire făcut ţăndări. Şi, implicit - şi, fireşte, mult mai important - s-a făcut de râs în ochii alor săi. Sau, pentru că e totuşi un proces, a pus început unei fisuri în ceea ce se mai putea numi până de curând fidelitate, priză etc. De-acum încolo şi turma asta de îndoctrinaţi va începe să vadă, şi nu oricum, ci granulat, Fanfaronul, Gura Spartă, Lăudărosul, Insul de Nimic. Adică un adevăr probabil intuit, dar pe care, în dorinţa patologică de revanşă, şi l-au refulat cum au putut mai bine prin hrubele conştiinţei. Marea lor miză, „preşedintele de fier”, care îi va stârpi pe români, care va reîntrona „limba moldovenească” acolo unde au vrut-o ei dintotdeauna, sub cizme, care se va gudura la picioarele separatiştilor din stânga Nistrului, cerându-le iertare pentru că nu ne-am lăsat umiliţi în 1991, pe Nistru, a dat chix cu trosnet, la scară naţională. Dodon i-a transferat propriului partid imaginea sa de bulă în jurul vidului, de lătrău fără colţi, de caranasier din desenele animate. Umflatul în pene, acasă şi pe la Bruxelles ori Moscova, nu l-a costat nimic, ba chiar a părut că începe a renta pe ici, pe colo, după un bine cunoscut principiu al repetitivităţii. Prima ieşire serioasă în arenă i-a zdruncinat tot fardul: am văzut dintr-o dată demagogul, gura care clămpăneşte în gol.

Lovitura asta, remarcabilă în prostia ei, cu stângu-n dreptul, e tot ce se putea face mai eficient în cazul megalomanului nostru de la vârf: se piere sigur şi definitiv doar pre proprie limbă. Şi vom avea, probabil, dacă vom avea, şi anticamere mult mai lungi decât cele patru ore îndurate fără crâcnet de Dodon la Putin. Pentru că, evident, plebiscitul ratat aici - după câte surle şi trâmbiţe l-au anunţat - este implicit şi o flegmă pe zidurile Kremlinului. Ce monolog o să aibă acum Putin: că s-a afişat în Piaţa Roşie cu un neisprăvit? Ce titlu de glorie e ăsta pentru un om cu ambiţii cât mapamondul? S-ar zice, în definitiv, că am prins astfel tocmai trei iepuri, dacă insaţiabilul edil ar fi fost ca atare readus al primărie. Umblă vorbă însă că nu şi că, până se fac magistraţii că cercetează dosarele, capitala va rămâne în mâinile omului lui Plahotniuc, până la finele mandatului: e birul plătit de PL pentru hormonii zvăpăiaţi ai speranţelor sale.

O să devină şi chestia asta o temă de manual - raptul capitalei cu mijloace infinit mai complexe decât subtilizarea de bănci sau ministere. Aici s-a lucrat cu o materie infinit mai capricioasă: opinia publică. Moralmente, n-au cum să saluţi această aşa-zisă victorie; dar matematic trebuie să consmţi la rococoul circuitelor sale.

Ghenadie Nicu este corespondentul "Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri