Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Licitaţie dubioasă la Bucureşti

Nimeni nu vrea să cumpere Hotelul Traian. „În opinia mea, e un fel de Fata Morgana“

GALERIE
hotel-traian
  • hotel-traian
- +

Un hotel emblemă pentru Iaşi, monument istoric, scos la licitaţie a doua oară, nu a avut parte de niciun doritor. Surse apropiate demersurilor de vânzare spun că cei care se ocupă de tranzacţie o fac fără profesionalism, în mod „dubios“, şi chiar încălcând legea. Câştigătorul licitaţiei anterioare, rămas acum cu jumătate de milion de lei blocaţi, nu mai vrea hotelul şi acuză societatea de lichidare de ilegalităţi crase.

După ce prima licitaţie a fost anulată, pe motiv că nu e legală, la cea de-a doua licitaţie, care a avut loc pe 8 august, nu s-a mai prezentat niciun doritor. Ba mai mult, cel care adjudecase în primăvară Hotel Traian îşi cere acum în instanţă cei 10% din bani reprezentând garanţia participării. Lichidatorii au stabilit o a treia licitaţie, pe data de 24 august, la ora 15, tot la sediul din Bucureşti. Cei care încearcă să vândă hotelul deţinut de omul de afaceri ieşean Dănuţ Prise­cariu sunt parteneri într-un consorţiu format din firmele de in­solvenţă BDO Business Re­struc­turing SPRL şi Casa de In­solvenţă Rava SPRL, ambele din capitală. Cum s-a ajuns ca un hotel emblemă pentru Iaşi să nu fie dorit de nimeni?

„Nu mai particip, am alte planuri, aştept banii“

Firma lui Prisecariu, SC „Turism Moldova“ SA, deţine Hotelul Traian şi Hotelul Rap­sodia din Botoşani, iar până acum cinci luni deţinea şi hotel Astoria, cumpărat la licitaţia din primăvară de omul de afaceri ieşean Cristian Stanciu, patro­nul FEG. Contextul în care a avut loc cea de-a doua licitaţie de la Traian este unul ciudat, singurul doritor al acestui imobil răzgândindu-se după păţania cu anularea primei licitaţii.

„Nu au fost corecţi cu mine, nu mi-au adus la cunoştinţă toate datele. Nu mai particip, am alte planuri acum, aştept să-mi dea banii înapoi, garanţia, pentru că mi-au oprit banii ilegal. Conform caietului de sarcini, trebuiau să-mi dea banii înapoi după două zile. Au trecut cinci luni. I-am dat în judecată, în septembrie am termen“, a de­clarat pentru „Ziarul de Iaşi“ Vasile Puşcaşu, cel care deţi­ne Motel Bucium, dar şi firma Unistil.

Acesta a plătit în luna martie 550.000 de lei, adică 10% din valoarea totală. Puşcaşu declara la acea vreme că va păstra aici activitatea hotelieră.

Nici Primăria Iaşi nu a avut intenţia să achiziţioneze clădi­rea, deşi ea e cea care a cerut anu­lare primei licitaţii din mo­tive ce ţin de drepturile de preemţiune. Fiind declarat mo­nument istoric din anul 2004, statul român are dreptul de a cumpăra imobilul, prin  Primăria Municipiului Iaşi.

Motivul pentru care licitaţia s-a anulat este acela că administratorul judiciar, format din consorţiul BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPRL - filiala Bucureşti nu ar fi anunţat statul, prin Ministerul Culturii, că organizează licitaţie pentru acest hotel. Mai exact, reprezentanţii Primăriei Iaşi au sesizat Direcţia Judeţeană pentru Cul­tură Iaşi de ilegalitatea primei licitaţii. Atunci, nimeni din Pri­mărie nu a dat un răspuns concret cu privire la intenţia reală de a cumpăra hotelul, ci mai degrabă au insistat pe faptul că ei aveau dreptul de preemţiune şi era datoria lor să sesizeze neregula. Nici înainte cu câteva zile de licitaţia din 8 august, Primăria nu a arătat nicio intenţie cu privire la o posibilă achiziţionare.

„Pentru a analiza dacă este oportun şi necesar ca autoritatea locală să-şi manifeste intenţia de a achiziţiona hotelul Traian trebuie să se fa­că o analiză în departamentele de specialitate ale Primăriei (juridic, economic), apoi o dezbatere în Consiliul Local, prin adoptarea unei hotărâri. Soli­citarea s-a făcut conform obli­ga­ţiilor ce revin prin lege în si­tuaţia neexercităţii dreptului de preemţiune, indiferent dacă achiziţionăm  sau nu. Neexer­citarea dreptului de preemţiune înseamnă încălcarea legii“, a precizat Sebastian Buraga, pur­tă­torul de cuvânt al Primăriei.

În prezent nu există informaţii că ar exista pe piaţă un potenţial cumpărător care să participe la licitaţia din 24 august.

În 2016 costa cu un milion de lei mai puţin

Surse apropiate acestei licitaţii ne-au transmis că există o serie de probleme cu hotelul Traian, şi că din acest motiv nu se bagă nimeni să-l cumpere.

„Condiţiile sunt draconice, se cere plata integrală în 15 zile, e o situaţie dubioasă acolo. Eu am citit caietul de sarcini şi am văzut că sunt opt litigii, deci şansa să cumperi şi să pierzi e foarte mare. Sunt şi nişte chiriaşi care sunt în procese pentru nişte investiţii, după părerea mea acest bun ar trebui scos la licitaţie după ce e eliberat de sarcini. Traianul, în opinia mea, e un fel de Fata Morgana“, ne-a explicat sursa menţionată.

Bunul scos la vân­zare de lichidator constă într-un teren intravilan în suprafaţă de 2.442 mp şi construcție plus teren intravilan în suprafață de 92 mp. Preţul de pornire a licitaţiei este de 5.550.000 euro, exclusiv TVA.

Hotel Astoria vecin a fost adjudecat de Cris­tian Stanciu cu suma de 2,5 mi­lioane de lei, şi va rămâne, după spusele acestuia, cu aceeaşi destinaţie hotelieră.

„Intenţia noastră este să optimizăm business-ul. În corelare cu aceste obiective vom face şi o analiză inves­titională şi de management pentru perioada următoare“, apre­cizat acesta cu privire la intenţiile sale.

Dănuţ Prisecariu, cel care încă deţine Hotelul Traian, e stabilit în prezent în Canada. Firma sa, Turism Moldova, se află de mai mulţi ani în faliment, iar lichidatorii au scos la vânzare cele două hoteluri pentru a acoperi creanţele. În 2016, aceste au fost scoase la licitaţie cu 7 milioane de euro, mai exact cu 2 milioane de euro Hotel Astoria şi cu 5 milioane de euro Hotel Traian. 

Anul acesta, cele două clădiri au fost scoase la licitaţie la preţuri mult mai mari. Din anul 2001 până în 2003, Dănut Prise­cariu, fostul proprietar al Alimentara SA şi Tele M, a achi­ziționat de pe piaţa Rasdaq şi de la Ministerul Turismului acţiu­nile deţinute la „Turism Moldo­va“ SA, devenind pro­prie­tarul societăţii care are în patrimoniu Hotel Traian.

Cele două hoteluri lipite fac parte dintr-o clădire construită în 1882 după pro­iectele inginerului francez Gus­tave Eiffel. Hotelul Traian din Iaşi a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judeţ în anul 2004.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri