Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nori negri peste sport

GALERIE
@baschet-masculin-ecipa
  • @baschet-masculin-ecipa
- +

 

Se estimează că sumele alocate de la bugetul Iaşului  pentru echipele ieşene vor fi reduse drastic

 

2017 a fost cel mai darnic an din istorie în ceea ce priveşte alocările de fonduri dinspre Primăria Iaşi către sportul ieşean. Aproape 11 milioane de lei au fost viraţi Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI), care apoi a redistribuit banii spre cluburile locale sau spre diferiţi organizatori ai unor competiţii sportive. Principalii beneficiari au fost CSM Politehnica (aproximativ 7,6 milioane de lei au fost daţi clubului de fotbal) şi CS Politehnica, care are în primul eşalon, dintre jocurile sportive, echipele de baschet, handbal şi rugby.

Un alt milion de lei aprobat a fi virat de către Primărie către FSI nu a mai ajuns în conturile cluburilor locale (0,5 milioane lei urmau să fie daţi fotbalul, cealaltă jumătate către CS Politehnica), fapt care a dat peste cap multe dintre calculele echipelor ieşene pe acest final de an. Trăgând linie, circa 1,6% din bugetul Consiliului Local Iaşi s-a dus către sport în 2017, în condiţiile în care legea permite sprijinirea activităţilor sportive cu o sumă de până la 5% din bugetele locale.

Generozitatea Palatului Roznovanu s-a tradus puţin în rezultate: echipa  de fotbal este la patru puncte de play-off-ul Ligii I, celelalte stau la coada clasamentelor. Aceasta  şi din cauza faptului că s-a mers pe prea multe direcţii, fondurile reducându-se simţitor, dar şi a carenţelor manageriale. Din aceste motive, se pare că finanţarea  va fi mult diminuată în 2018. În condiţiile în care se estimează că noua lege fiscală va dilua mult din bugetele locale, Primăria ia în calcul reducerea drastică a investiţiilor în sport. Conform unor surse din Palatul Roznovanu, în 2018 nu se vor da mai mult de şapte milioane de lei către activităţile sportive.

O altă problemă este generată de... orgolii.  Mai mulţi membri ai Comitetul Director al FSI au puncte de vedere diferite faţă de finanţarea sportului: Sorin Iacoban, susţinătorul preşedintelui CS Politehnica, Vasile Manole, vrea ca acesta să primească fonduri mai multe în detrimentul fotbalului, Vasile Cîtea îşi doreşte un sprijin mai mare către box etc. În consecinţa,  primarul Mihai Chirica şi apropiaţii acestuia studiază o altă posibilitate, finanţarea directă a echipelor de la bugetul local, fără intermedierea Fundaţiei. Problema care apare este că alocarea directă de fonduri se poate face doar atunci când cluburile nu au deloc datorii, ceea ce nu se întâmplă acum în peisajul local.

O altă variantă luată în calcul, care presupune stoparea rivalităţilor politice, este aşezarea la aceeaşi masă a capilor oraşului şi judeţului. Scopul dorit, rămânerea în sarcina Primăriei a susţinerii la nivel înalt a fotbalului şi baschetului şi preluarea de către Consiliul Judeţean Iaşi, care nu a dat niciun leu Fundaţiei în acest an, a echipei de handbal.  Care va fi varianta finală a politicii locale legate de sport vom afla însă la anul...

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri