Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O „listă minune“ cu medicamente anti-Covid circulă pe internet! Ce spun specialiștii ieșeni

GALERIE
lista_antiCovidlista_minune_antiCovid
  • lista_antiCovid
  • lista_minune_antiCovid
- +

O astfel de listă este prezentată ca fiind remediul universal împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ spun că este total greşit să folosim acea listă. Iată argumentele lor!

De câteva zile, pe diferite grupuri de pe reţelele de socializare circulă o „listă mi­nune“, care ar conţine medicamente şi suplimente pentru tratamentul, dar şi pentru prevenţia infecţiei cu SARS-CoV-2. Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ susţin că distribuirea acestei liste către persoanele infectate reprezintă un risc major din mai multe puncte de vedere: încurajează tratamentul la domiciliu fără să fie monitorizaţi de medicul de familie, fără să fie luaţi în nicio evidenţă. Mai grav este că lista respectivă presupune administrarea unor medicamente fără consultarea unui medic, fapt ce poate aduce mai multe probleme ce pot fi evitate printr-o simplă discuţie cu un specialist. De asemenea, medicii sunt fermi: singura metodă de prevenţie în acest caz o reprezintă vaccinarea.

Lista a fost distribuită pe mai multe grupuri ca o reţetă universală pentru cei care se luptă cu boala, fiind gândită ca o schemă ce trebuie respectată şi în care sunt incluse medicamentele care ar urma să fie administrate şi în ce interval al zilei - dimineaţa, la prânz sau seara. Astfel, medicamentele ar fi luate ca tratament la domiciliu în funcţie de simptomele avute - sunt scheme diferite pentru forme uşoare, pentru forme cu febră şi dureri musculare, dar şi pentru forme cu febră, tuse şi dureri musculare.

„Este extrem de periculoasă, mai ales pentru că o parte dintre medicamente - corticosteroizi, antibiotice, anticoagulante - au contraindicaţii majore în anumite cazuri. Pare uşor să ai la îndemână o astfel de listă, este schematică, relativ simplă pentru a fi înţeleasă, dar e nevoie de o personalizare şi de adaptare pentru fiecare pacient. Din păcate, nu există reţete universale“, a explicat conf.dr. Ionuţ Nistor, specialist în medicină bazată pe dovezi.

Medicii atrag atenţia şi asupra faptului că lista pare veridică şi că este posibil să fi fost la un moment dat transmisă unui pacient infectat cu COVID-19 de către medicul său. Dar acest lucru nu înseamnă că este valabilă pentru toate cazurile.

„Mici adevăruri, puse alandala“

Specialiştii spun că lista reuneşte mai multe „mici adevăruri, puse alandala“ şi care duc la riscuri mai mari decât beneficii. Un exemplu concret de pe listă este administrarea de Dexametazonă, timp de cinci zile, o dată pe zi. Medicii au explicat că este incorect ca orice pacient cu formă uşoară, care are febră şi tuşeşte, să ia acasă un astfel de tratament care este folosit doar sub mo­nitorizarea medicilor, în cazuri în care pacientul are o saturaţie de oxigen scăzută şi implicit probleme respiratorii. În această situaţie, dacă persoana infectată ar fi monitorizată de un medic, acesta l-ar îndemna să meargă la spital, unde ar urma tratamentul sub supraveghere medicală.

„Administrat în cazurile la care nu există o indicaţie în acest sens, poate duce la o replicare virală, astfel încât orice medicament are nevoie de evaluare şi consult personalizat, adică adaptat pacientului prin intermediul medicului de familie“, a completat conf.dr. Ionuţ Nistor.

La rândul său, conf.dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean, susţine acelaşi lucru - nu există un tratament standard pentru infecţia cu SARS-CoV-2, nici măcar pentru formele uşoare, care se tratează acasă.

„Pericolul este dat de faptul că unii oameni vor lua acele medicamente fără să aibă nevoie, alţii vor lua vitamine ca prevenţie în loc să se vaccineze, iar alţii le vor lua în loc să se testeze, în loc să intre într-o formă de monitorizare activă. Nu sunt medicamente care să nu implice niciun risc, sunt bune în anumite circumstanţe, dar dacă le iei singur e posibil să ai probleme majore după“, a explicat conf.dr. Liviu Oprea.

Multe cazuri sunt nedepistate, oamenii caută remedii pe Internet

Medicul mai spune că, momentan, situaţia este una dramatică în general la nivelul Iaşului, fiind foarte multe cazuri active, iar multe dintre ele nici nu sunt depistate, de frica izolării la domiciliu. Aşa ajung foarte multe persoane să caute liste şi tratamente minune pe Internet.

„Noi ne confruntăm de mult timp cu astfel de probleme, au mai existat şi în trecut liste de genul acesta şi mulţi suportau efecte adverse ale medicamentelor pe care nu le-ar fi avut nici în urma bolii. E normal ca, atunci când un pacient are o problemă, să apeleze la medic, pentru că el va analiza fiecare situaţie în parte. Nu pot fi luate medicamente la modul general, nu există liste minune care să se aplice la toţi. Sunt pacienţi care fac o formă uşoară şi cărora nu trebuie să le prescrii nimic, rămân acasă, alţii pe care trebuie să îi monitorizezi şi care au nevoie de tratament pentru că starea lor se degradează, dar acela este momentul când îi trimitem la spital“, a concluzionat conf. dr. Liviu Oprea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri