Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Pariul pe cale de a fi câștigat: bunăstare în toate comunitățile ieșene, datorită administrației liberale eficiente! (P)

GALERIE
Cover articol
  • Cover articol
- +

O statistică recentă realizată de presa ieșeană arată, fără dubiu, că cele mai bine administrate și înstărite comunități din județul nostru sunt cele conduse de primarii liberali. Acestea se bucură de primari performanți, care își construiesc echipe experimentate. Atrag bani europeni, dezvoltă localitățile lor cu bani europeni și au un grad de autofinanțare foarte mare. Toate acestea se traduc, pentru oameni, într-o bună calitate a vieții.

 

Județul Iași în sine, grație conducerii sale liberale, are astăzi o fereastră de oportunitate rară de a prioritiza investițiile și de a gestiona toate proiectele de infrastructură în mod competent. Asta ne asigură un parcurs fără să ne mai împiedicăm de birocrația de netrecut, fără să ne mai abatem de la ceea ce trebuie să facem pentru fiecare ieșean. A fost o sarcină dificilă cea preluată în 2020, cu atât mai mult cu cât colegii mei din echipa condusă de Președintele Costel Alexe au avut de muncit dublu – o dată pentru a repara ceea ce a stricat fosta administrație social-democrată, iar a doua oară pentru a găsi finanțare și a da drumul la proiecte amânate sau chiar sabotate.

Vorbim de câțiva ani deja despre imaginea alesului local liberal din administrație și se conturează un portret destul de elocvent în mintea alegătorilor.

În primul rând, un ales liberal nu-și va sabota niciodată echipa. Nu are nimeni pretenția ca primari cu background-uri profesionale diverse, să le știe pe toate. Adevărata calitate a unui bun administrator este să caute experți acolo unde nu se pricepe, să se înconjoare de cei mai buni oameni. Se spune că atunci când un lider de succes reușește, atunci e meritul întregii echipe, iar atunci când eșuează este doar vina sa. E adevărat, cu atât mai mult cu cât nu funcționarii merg să ceară votul din patru în patru ani. Dar orice proiect depinde de o bună relație profesională, bazată pe merite, cu întreg corpul profesional din primării sau consilii județene ale primarului sau președintelui de CJ.

În al doilea rând, un ales liberal știe că trebuie să atragă fonduri pentru a genera plusvaloare în comunitatea sa. Știe că locurile de muncă se atrag greu, iar investitorilor trebuie să li se prezinte argumente foarte puternice pentru a-și deschide un business într-o localitate sau alta. Școli bune, clinici medicale, străzi asfaltate, rețele de apă și canalizare, de gaz metan sunt esențiale pentru a garanta că locuitorii vor rămâne la ei acasă pentru a-și face o viață împlinită. Nici un investitor nu va deschide o afacere într-o localitate depopulată. Legătura dintre serviciile publice de calitate și dinamica vieții antreprenoriale este una cât se poate de directă!

România a depășit, în sfârșit, zodia „nu sunt bani!“. Adevărata provocare a aleșilor locali este astăzi aceea de a avea competența necesară, împreună cu echipele lor, de a implementa proiecte mari în timpul corect. Fondurile sunt, dacă vreți, undița întinsă prin programe precum PNRR sau cel național, „Anghel Saligny“, dar peștele tot trebuie prins. Nimic nu vine de-a gata, nimic nu se poate realiza fără multă muncă.

Ceea ce reușesc astăzi aleșii liberali la Iași să facă este și să își pregătească localitățile pentru oportunitățile uriașe care vor veni odată cu autostrăzile care vor lega Moldova de Vestul țării și, de acolo, de Vestul Europei, prin A8, și de sudul României, prin A7. Realizarea acestora va veni ca o reparație istorică și vor elimina, în sfârșit, decalajul economic dintre regiunea Moldovei și Transilvania sau București-Ilfov. Pentru că datorită autostrăzilor vom putea atrage mari investitori ce își vor putea exporta repede mărfurile produse în fabrici. Comunitățile noastre, bine administrate, vor deveni foarte prospere. Sunt sigur că vom recupera foarte repede din punctul de vedere al creșterii economice, într-un context unic, care ne va propulsa la nivel european. Acest val trebuie gestionat corect, iar aleșii liberali sunt cei care au dovedit deja și că în condiții mult mai vitrege știu să facă performanță și să aducă o viață bună locuitorilor din localitățile lor!

La nivel județean, vom avea în curând cel mai mare Aeroport după Otopeni la Iași, vom avea parcuri industriale care vor prelua nevoile marilor investitori, vom avea o rețea de drumuri la standardele cerute astăzi, vom duce gazul, apa și canalul în toate comunitățile.

Orașul Iași, al doilea ca mărime al României, este deja o mare poveste de succes a României, care crește din punctul de vedere al vieții economice, sociale și culturale de la un an la altul. Pariul nostru trebuie să fie cu întreg județul Iași. Să implementăm proiecte pentru ca bunăstarea din municipiul reședință de județ să iradieze până în ultima localitate! Iar acest lucru nu îl pot face decât gospodarii liberali, aleșii locali ai PNL, care au demonstrat deja ce înseamnă performanța în administrație.

Liviu BRĂTESCU

Senator PNL de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri