Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pasărea Phoenix se numeşte Irina

GALERIE
begu-irina1
  • begu-irina1
- +
 
În primul tur la Australian Open, Begu a revenit de două ori în momente în care partida cu Ekaterina Makarova părea pierdută. Monica Niculescu, Mihaela Buzărnescu şi Marius Copil au părăsit competiţia. Dezastru pentru tenismenii din SUA

 

Jucătoarea română de tenis Irina Begu (40 WTA)  a fost protagonista primei zile a turneului de Grand Slam Australian Open, nu atât prin rezultatul realizat, victorie în faţa rusoaicei Ekaterina Makarova, penultimul cap de seriei, ci pentru maniera în care a întors de două ori un meci care părea pierdut. Irina  a revenit după ce a fost condusă cu 3-6, 0-4. După ce Begu a câştigat şapte jocuri consecutive, rusoaica a trecut din nou la conducere, în setul decisiv, având avantaj de 4-1 şi 5-2. Makarova a servit pentru meci, la 5-3, dar Begu a obţinut break-ul şi apoi a egalat. Cu încă un break, la 6-6, Begu s-a impus cu 8-6, în decisiv, după trei ore şi un minut de la start, scor 3-6, 6-4, 8-6.  Makaraova, 29 de ani, fostă ocupantă a locului 8 WTA, a jucat în semifinale în 2015, la Melbourne, an în care a trecut de Simona Halep în sferturi, înainte de a fi eliminată de Maria Şarapova. Cea mai bună performanţă a Irinei Begu la AusOpen este calificarea în optimi, în 2015. Anul trecut, ea a fost învinsă în turul al doilea. În faza următoarea Begu, 27 de ani, va evolua cu croata Petra Martic (81 WTA), care a trecut în primul tur de sportiva belgiană Alison Van Uytvanck (77) cu scorul de 7-6, 6-3. Begu şi Martic nu s-au mai întâlni până în prezent. Într-un alt meci din turul I, Monica Niculescu (99 WTA) a fost învinsă, cu scorul de 4-7, 5-7 de germana Mona Barthel (53), după o partidă care a durat o oră şi 49 de minute. Monica a fost neobişnuit de nervoasă, a ratat numeroase lovituri, mai ales pe serviciul al doilea. Primul set a fost decis de un singur break, la fel era să se întâmple şi cu cel de-al doilea, dar jucătoarea română a avut câteva momente bune, egalând la cinci. În final, mai stăpână pe ea, nemţoaica a obţinut victoria, calificându-se în faza secundă.

Cea de-a treia româncă prezentă ieri la Melbourne a avut o misiune imposibilă. Însă Mihaela Buzărnescu a făcut tot ce-a putut în meciul cu numărul 2 mondial, daneza Caroline Wozniacki. Mihaela Buzărnescu a jucat curajos,  riscant chiar, uneori făra a fi necesar acest lucru. Românca a căutat unghiuri deschise, mingi lungi şi schimbări bruşte de direcţie, a venit la fileu, însă a alternat momentele excepţionale cu cele în care a fost nesigură, neinspirată şi a greşit foarte mult. Wozniacki a răspuns cu un bun serviciu, cu jocul ei de regularitate din spatele terenului, din care a contraatacat cu mingi direct câştigătoare.   Wozniacki a condus cu 2-0, după un break la start, dar Buzărnescu a revenit şi a egalat. A urmat o perioadă de şase game-uri în care jucătoarea română a "dispărut" din meci, iar adversara ei a pus repede 6-2 pe tabelă, după 30 de minute de joc, şi 2-0 în setul secund. La acest scor, Buzărnescu a găsit cele mai bune lovituri şi a întors la 3-2, cu două break-uri câştigate. însă din nou jocul sportivei române s-a stins, iar daneza a dominat disputa prin mobilitate şi precizie, impunându-se cu 6-3, după 71 de minute de la start. A fost pentru a doua oară când Buzărnescu a jucat la un Grand Slam cu Wozniacki, din tot atâtea participări pe tabloul principal al unui "major". Daneza a învins-o pe româncă şi anul trecut, la US Open, în primul tur, cu 6-1, 7-5. Nici Marius Copil (92 ATP) n-a rezistat mult în turneul masculin, el cedând clar în faţa francezului Gilles Simon (57 ATP) cu 5-7, 4-6, 3-6 după două ore de joc.

Yankei în ceaţă

Prima zi a Openului de la Antipozi a fost groaznică pentru reprezentanţii SUA. Venus Williams (5 WTA), finalista ediţiei precedente, Coco Vandeweghe  (9) şi Sloane Stephens (13), câştigătoarea US Open 2017, au fost eliminate. Elveţianca Belinda Bencic (78 WTA) într-o puternică revenire de formă, a învins-o în aproape două ore pe Venus, iar Coco a fost învinsă de unguroaica Timea Babos (51 WTA), scor 6-7, 4-6.  Continuă forma slabă arătată de campioana de anul trecut de la US Open, Sloane Stephens. Ea nu a câştigat niciun meci după ce a ridicat trofeul la New York. Ultima înfrângere a suferit-o, ieri, cu scorul de 6-2, 6-7 , 2-6, în faţa chinezoaicei Zhang Shuai (34 WTA). O altă favorită, Domonika Cibulkova din Slovacia (26) a pierdut, cu scorul de 2-6, 2-66-2, 6-2, în faţa sportivei din Estonia Kaia Kanepi (9).  Toate aceste favorite nu erau pe jumătatea de tabloul a Simonei Halep, ci pe cea a danezei Caroline Wozniacki.

Merită remarcată performanţa ucrainencei de 15 ani Marta Kostiuk (521 WTA!!), care a primit un wild card în calitate de câştigătoare a ediţiei trecute la junioare. După ce învins în calificări jucătoare net mai bine plasate, precum australianca Arina Rodionova (120), chilianca Daniela Seguel (207) sau cehoaica Barbora Krejcikova (128) – pe toate în trei seturi - Marta a dat lovitura în primul tur, învingând-o cu un sec 6-2, 6-2 pe chinezoaica Peng Shuai (27), în numai 57 de minute. Ea va da piept în turul a doilea cu australianca de origine poloneză  Olivia Rogowska (162 WTA). Ceaţa americană s-a lăsat şi peste prestaţia celor mai buni yankei din circuitul ATP. Jack Sock (9 ATP) a fost învins cu 1-6, 6-7, 7-5, 3-6 de către japonezul  Yuichi Sugita (41), iar John Isner (78) a pierdut cu 4-6, 6-3, 3-6, 3-6 în faţa australianul Matthew Ebden (78). Şi finalistul ultimei ediţii a US Open, sud-africanul Kevin Anderson (12 ATP) a fost învins în prima manşă, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-3, 3-6, 4-6 de britanicul Kyle Edmund (49).

 

Meciurile de astăzi care ne interesează

Sorana Cîrstea (37) – Zarina Dias (Kazahstan 60) pe terenul nr. 19

Simona Halep (1) – Destanee Aiava (Australia, 193), după 05:30, pe Rod Laver Arena

Ana Bogdan (107) – Kristina Mladenovic (Franţa, 11), după  07:30, pe terenul nr. 3

 

Tragere la sorţi la dublu (turul I)

Masculin: Jean-Julien Rojer / Horia Tecău (Olanda / România, nr. 3) –Guillermo Duran / Andres Molteni (Argentina); Florin Mergea / Nenad Zimonjic (România / Serbia) – Feliciano Lopez / Marc Lopez (Spania, nr. 9)

Feminin: Irina Begu / Monica Niculescu (România) – Mirjana Baroni / Andrea Petkovic (Croaţia / Germania); Mihaela Buzărnescu / Maria Irrigoyen (România / Argentina) – Hsieh Su Wei / Peng Shuai (Taiwan / China); Raluca Olaru / Olha Savciuk (România / Ucraina) – Katerîna Kozlova / Iulia Putinţeva (Ucraina / Kazahstan).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri