Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pe Prut nu mai puteţi pescui decât ţigări. Ce s-a întâmplat

GALERIE
pescuit
  • pescuit
- +

Pescarii din judeţul Iaşi riscă să îşi ţină sculele încuiate anul acesta sau să meargă la pescuit doar pe bălţile private, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care creează confuzie şi în rândul legiuitorilor, dar şi la nivelul Asociaţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

Până în prezent, pe baza unei Ord­onanţe de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016, care complet o altă ordonanţă din 2008, s-a luat decizia ca acele societăţi cu profil piscicol şi amenajările piscicole pe care le are Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură în patrimoniu să fie privatizate, semnându-se, pe baza unor licitaţii, o serie de contracte de concesiune pentru gestionarea dreptului de a pescuit pe lacurile şi râurile din mai multe regiuni ale Moldovei.

Practic, taxa pentru permisul de pescuit care se plătea la un moment dat către ANPA s-a transformat într-o taxă de aderare într-o societate sau asociaţie judeţeană de vânătoare şi pescuit, era în valoare de 205 lei la nivelul anului trecut, şi garanta dreptul de a pescui cu anumite constrângeri legate de stil şi de cantităţi pe lacurile şi râurile gestionate de ANPA.

Problema cotizaţiei

Într-o decizie luată pe 9 mai de Curtea Constituţională, la sesizarea preşedintelui României, s-a hotărât că întreaga problematică a felului în care sunt privatizate aceste societăţi ţine de regimul juridic al proprietăţii şi deci de „domeniul legii organice, iar condiţiile administrării, concesionării sau închirierii bunurilor proprietate publică trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organică“.

Cum legea prin care Ordonanţa de Urgenţă a intrat în vigoare, mai exact Legea nr. 85/2016, nu a trecut prin procedură de lege organică, în intregime aceasta a fost declarată neconstituţională şi cu efecte nule.

Conform mai multor surse ju­ridice consultate de „Ziarul de Iaşi“, acest lucru înseamnă că toate contractele de concesiune se anulează şi că nu există un cadru legal care să stabilească cum se va pescuit pe Prut, spre exemplu, sau pe Siret, începând cu data de 6 iunie când se ridică prohibiţia.

„Eu merg să plă­tesc cotizaţia de 205 lei la asociaţia de pescari şi vânători, da? Ei banii mi-i iau, că nu-s fraieri, dar permisul pe care mi-l eliberează s-ar putea să mi-l rupă Jandarmeria sau Poliţia de Frontieră dacă el nu mai are drept să îmi elibereze un astfel de act. Banii nu îi văd înapoi, că se consideră că i-am plătit cotizaţie la asociaţie, şi nici nu pot pescui“, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ un avocat ieşean, care pes­cuieşte în fiecare an pe Prut.

Situaţia este complicată din punct de vedere juridic, şi pentru că reluarea unei proceduri de adoptare a unei legi organice presupune dezbateri şi aprobări în comisiile de specialitate şi în camerele Parlamentului, apoi pu­blicarea în Monitorul Oficial, dacă este promulgată de preşedinte, şi abia ulterior s-ar putea relua licitaţiile care au loc şi în prezent.

Practic, întreg sezonul de pescuit din 2018 fie nu va mai avea loc, fie va fi lăsat „la liber“, însă doar cu înţelegerea tacită a autorităţilor, fiindcă nu poate fi reglementat nimic în acest sens.

Fiindcă pescui­tul fără permis în habitatele piscicole naturale este sancţionat contravenţional cu amenzi cuprinse între 300 şi 600 de lei, iar dacă autorităţile încadrează fapta la infracţiune, existând un astfel de capitol în lege, atunci sanc­ţiunile sunt mult mai mari, şi se pot reţine şi sculele de pescuit.

Parlamentul caută soluţii

„Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu serviciul regional Moldova al ANPA pentru a solicita clarificări. Cristian Savin, şeful acestui serviciu, ne-a explicat că, în opinia sa, lucrurile se pot desfăşura ca până acum, ba chiar vor continua unele licitaţii, fiindcă decizia Curţii Constituţionale anu­lează legea care pune în vigoare Ordonanţa de Urgenţă, şi nu ordonanţa în sine, afirmaţie însă care nu se susţine în picioare confruntată cu legislaţia în vigoare.

„Asociaţiile care au participat la licitaţii şi au câştigat au contracte pe 10 ani pentru diferite zone de pescuit, iar în pe­rioada aceasta se depun oferte şi pentru zone care nu au fost atribuite în prima sesiune. Desfiinţarea sau neaprobarea acelei legi de aprobare a ordonanţei nu închide ordonanţa, cel puţin asta este părerea mea. Această lege de modificare a ordonanţei a fost modificată în Par­lament, dacă le citiţi pe amândouă o să vedeţi că nu se aseamănă. În Par­lament au fost adăugate mai multe amendamente şi acelea au impus neconstituţionalitatea, fiind vorba şi de concesionarea unor terenuri. Nu are legătură cu pescuitul recreativ“, a precizat Cristian Savin.

Pe de altă parte, sursele „Ziarului de Iaşi“ din Parlamentul României au spus că, în momentul de faţă, în Comisia de agricultură din Senat se ia în calcul identificarea unei soluţii de urgenţă pentru a debloca situaţia. Însă, în lipsa unor clarificări cu privire la pescuitul recreativ, nu există o previziune concretă pentru rezolvarea situaţiei în anul 2018.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri