Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Anchetă epidemiologică în comuna Lespezi

Pe urma pomenilor de la înmormântare după moartea unui bărbat cu COVID-19

GALERIE
corona
  • corona
- +

Anchetă epidemiologică la Paşcani, după ce un bărbat diagnosticat cu COVID 19 a decedat. Bărbatul a avut mai multe contacte directe, printre care cadre medicale de la Spitalul Municipal din Paşcani, dar şi alte câteva zeci de persoane. Toate se află acum în izolare la domiciliu.

Un bărbat de 69 de ani care suferea de infecţie cu noul coronavirus a murit la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, acesta fiind cel de-al doilea deces provocat de COVID 19 în judeţul Iaşi de la începutul pandemiei şi până acum. Cazul însă a declanşat o amplă anchetă epidemiologică atât în Paşcani, cât şi într-o comună apropiată, acolo unde bărbatul ar fi intrat în contact cu mai multe persoane.

Iniţial, bărbatul s-ar fi prezentat la Spitalul Municipal Paşcani pe 24 martie. „Prezenta o simptomatologie specifică, uşoare dificultăţi de respiraţie. Avea un istoric de contact, nu de călătorie. Am sunat la Iaşi, dar ni s-a spus că nu se încadrează în istoricul de contact. Aşa că nu i s-au recoltat probe“, a declarat Daniel Bechir, managerul Spitalului Municipal din Paşcani.

Bărbatului i s-a dat un tratament de către medicii infecţionişti de la spital şi s-a reîntors acasă, în Paşcani. Acesta nu a fost testat deşi le spusese medicilor că s-ar fi întâlnit anterior cu o rudă venită din Marea Britanie. „A fost la un praznic, acolo s-au întâlnit, din câte a povestit el. Acuma nu ştiu dacă acea rudă este sau nu e purtătoare, mai ales că am înţeles că s-ar fi întors în Marea Britanie după aceea. Presupun că, dacă ar fi avut o simptomatologie, ar fi oprit-o la Aeroport“, a adăugat Daniel Bechir.

Întâlnirea cu ruda din străinătate ar fi avut loc pe 21 martie în satul Heci, comuna Lespezi. Aici, bărbatul, împreună cu soţia sa, ar fi făcut o slujbă de pomenire în cimitir, la mormântul părinţilor. Slujba ar fi fost restrânsă, adică ar fi participat doar cinci persoane, printre care şi ruda din Marea Britanie. La sfârşit însă, familia bărbatului a împărţit oamenilor din sat pachete cu mâncare.

„Cei de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi au mers duminică în sat împreună cu mine. Au identificat persoanele cu care bărbatul ar fi intrat în contact. Au împărţit 40 de pachete cu pomană, dar nu toţi au intrat în contact cu el. Dar cei care s-au aflat în preajma lui au primit interdicţie de a părăsi locuinţa timp de 14 zile. Sunt destui din cei 40 care au avut efectiv treabă cu el atunci. Oricum, nu s-a ţinut slujba în biserică, ci la mormânt. Localnicii s-au adunat la ora 10.30 când se trag clopotele care anunţă că este un praznic“, a declarat Ioan Lazăr, primarul comunei Lespezi.

Bărbatul suferea şi de hipertensiune arterială. Acum, soţia vrea să-l înmormânteze în cavoul familiei din satul Heci. „Nu ştiu cum va fi înmormântat. Aici vrea familia. Pobabil că va veni capsulat, nu ştiu“, a spus Ioan Lazăr.

De când au aflat că un localnic a murit de infecţia cu noul coronavirus, sătenii au intrat în panică. „A mai murit ieri (duminică) preotul paroh, dar nu de coronavirus. Acum e depus la biserică, dar nu vine nimeni de frică. E singur acolo. Numai că urmează să fie şi el înmormântat. Şi s-au anunţat patru preoţi şi şase membri ai familiei. Dar nu poţi să ştii. Cavoul e aproape de biserică, dar tot am chemat băieţii de la Poliţie că la o înmormântare vine lume. Să sperăm că nu o să vină, din ce am vorbit oamenilor, le e frică să iasă pe stradă“, a mai spus Ion Lazăr, primarul comunei Lespezi.

Lotul „negru“ de la Suceava, testat la Iaşi

Până ieri, la Iaşi erau raportate 20 de cazuri vindecate. De la începutul pandemiei şi până acum, în judeţ au fost înregistrate două decese, ambele persoane având comorbidităţi. Faţă de weekend, numărul ieşenilor intraţi în izolare la domiciliu era de 3534, iar 322 de persoane se aflau în carantină.

Potrivit ordnului Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ a devenit de ieri spital suport pentru pacintii cu COVID 19 pozitiv. De asemenea, serviciile medicale pentru gravidele infectate cu noul coronavirus vor fi asigurate de Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Elena Doamna“. Pentru pacienţii pozitivi care necesită însă şi dializă, serviciile medicale vor fi asigurate de Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ şi S.C. „Fresenius Nephrocare MS“ SRL.

Tot prin ordin ministerial, Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi a fost autorizat să desfăşoare „acţiuni prioritare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor critici, un infecţii emergente şi reemergente“.

În acelaşi timp, capacitatea de testare se menţine în continuare la cote mici la toate centrele din ţară. Ieri-dimineaţă, DSP Suceava aştepta rezultatul la circa 300 de teste dintre care 10 teste erau de la pacienţi decedaţi. Câteva ore mai târziu, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat „lotul 73 - 78“, toţi cei şase pacienţi fiind decedaţi în perioada 25-28 martie, data rezultatului fiind 31 martie. Manuela Trifan, şefa DSP Suceava, a declarat că, din cauză că Iaşul este supraglomerat, la testare a apelat şi la alte centre pentru a rezolva problema.

În momentul de faţă, la Spitalul de Boli infecţioase, cu noul PCR real time se pot realiza 120 de teste pe zi, în condiţiile în care personalul de laborator munceşte peste 12 ore. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ vor începe din acesta săptămâna testările, conducerea estimând un număr de aproximativ 300 pe zi. Şi Institutul Regional de Oncologie prin laboratorul din dotare sprijină activitatea de testare, lucrând pe zi un număr de aproximativ 60 de teste. Precizăm că Iaşul este centru de testare pentru toate cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Est, numărul cel mai mare de solicitări venind din partea judeţului Suceava.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri