Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pensie de întreținere pentru un copil de 44 de ani. Un caz social care a creat dileme judecătorilor

GALERIE
pensie, intretinere
  • pensie, intretinere
- +

Magistraţii Judecătoriei au fost puşi în încurcătură de un caz aparent banal. Un ieşean a fost dat în judecată de fosta soţie, care a cerut majorarea pensiei de întreţinere datorate pentru îngrijirea fiului comun. La rându-i, bărbatul a cerut în instanţă să fie scutit de plata oricărei pensii. Judecătorii au respins pretenţia acestuia, dar au ajuns să se întrebe dacă nu ar trebui ca pensia să fie redusă, nu majorată. În sentinţa dată, magistraţii Judecătoriei nu au dat un răspuns, decizia finală urmând să aparţină Tribunalului.

În 2013, B.B. a fost obligat la plata unei pensii de întreţinere de 100 de lei în favoarea fiului său. În 2017, mama băiatului a cerut majorarea pensiei, invocând starea de sănătate a fiului, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, epilepsie, zona zoster şi tahicardie şi încadrat în gradul de handicap grav. În cei patru ani scurşi, pensia lui B.B. crescuse de la 1.029 lei, la 1.370 lei lunar. Ca urmare, pensia de întreţinere a fost majorată cu 185,25 lei, respectiv un sfert din sporul la pensie înregistrat. Conform legii, pensia de întreţinere datorată în cazul unui singur copil se stabileşte la maximum un sfert din veniturile nete ale părintelui ce o datorează.

În 2019, pe rolul Judecătoriei a fost înregistrată o nouă cerere de majorare a pensiei pentru întreţinerea lui V.C.B. Motivele invocate au fost, şi de această dată, costul tratamentului, un singur medicament dintre cele prescrise costând peste 900 de lei. În întâmpinarea depusă la dosar, tatăl a cerut să fie scutit de plata pensiei, întrucât el însuşi este bolnav, iar fosta soţie realizează venituri suplimentare din închirierea unui apartament. În plus, fiul are 44 de ani, a făcut studii liceale şi ar putea încerca să se angajeze.

Cazul i-a pus practic pe judecători într-o situaţie fără ieşire. Nu se mai aflau în faţa unui caz obişnuit, în care unul dintre părinţi nu vrea să se implice în creşterea copilului, ci în faţa unuia în care toţi cei implicaţi ar fi avut nevoie de ajutor. Magistraţii au trebuit astfel să găsească modul în care legea, neputând să rezolve o problemă, produce măcar cele mai puţine suferinţe.

Prin lege, pensia de întreţinere a copilului se datorează până ce acesta devine major sau până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dacă acesta continuă studiile. În acest caz, copilul avea 44 de ani, nefiind vorba de un minor. Codul Civil stabileşte însă şi o obligaţie generală de întreţinere între rudele în linie dreaptă, respectiv a copilului de către părinţi sau, la bătrâneţe, a părinţilor de către copii. Pentru aceasta, nu există o limită de vârstă, deci tatăl era obligat să-şi ajute în continuare fiul, indiferent de vârsta acestuia, mai ales că handicapul îl punea în imposibilitate să lucreze. "Dacă se iveşte o schimbare în mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii. Reclamantul (fiul, n.r.) persistă în starea de nevoie avută în vedere la momentul stabilirii obligaţiei de întreţinere a sa, fiind suferind de mai multe afecţiuni care nu îi permit să desfăşoare o activitate remunerată. Cheltuielile cu tratamentul sunt foarte costisitoare, ceea ce impune obligarea în continuare a pârâtului-reclamant la plata pensiei de întreţinere pentru acesta. Din înscrisurile depuse de pârâtul-reclamant (B.B., n.r.), rezultă că şi acesta suferă de anumite afecţiuni, care fac ca întreţinerea sa să fie anevoioasă. Prin urmare, se pune problema dacă, în raport de noile realităţi, într-adevăr se impune să fie menţinut cuantumul pensiei de întreţinere la nivelul celui stabilit în 2018. Instanţa nu se poate pronunţa cu privire la acest aspect întrucât pârâtul a solicitat doar încetarea obligaţiei sale de plată a întreţinerii", au spus judecătorii.

Aceştia au decis să respingă atât cererea de majorare a pensiei de întreţinere, cât şi cea de anulare a ei. Totodată, l-au obligat pe V.C.B. să achite 300 de lei, parte a onorariului avocatului plătit de tatăl său. Sentinţa a fost atacată în apel, Tribunalul stabilind termen de judecată în luna septembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri