Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Planul de salvare a PSD vs planul de salvare a României

GALERIE
mihai chiper
  • mihai chiper
- +

România este contratimp. Şi se pare că planul de salvare/ extragere a PSD din dezastru este mult mai avansat decât cel pentru stabilizarea financiară a ţării.

Nici Klaus Iohannis, nici PNL, nici Dan Barna sau USR–PLUS nu aveau nevoie de o precipitare a căderii guvernului PSD - Dăncilă în plină campanie pentru prezidenţiale. Rămânerea PSD la putere (cu toate costurile pentru ţară) le era şi le este încă o condiţie electorală esenţială în succesul opoziţiei în cele trei rânduri de alegeri - prezidenţiale, locale, generale.

PSD ajunsese într-un punct mort, incapabil să gândească dincolo de orizontul noiembrie 2019. Miza era că va fi lăsat în pace să-şi consume ultimele tunuri în timp ce ascultă muzică pe puntea Titanicului. Măcar atât! Şi poate că ar fi rămas astfel, dacă asupra PSD (ceea ce înseamnă structuri şi interese, poate baronate) nu ar fi fost declanşată o operaţiune de salvare/ preluare cu forţa din afara partidului.

Odată ce Victor Ponta a convins ALDE să părăsească Guvernul, s-a declanşat un domino politic de amploare. În alte condiţii,  PSD ar fi agonizat, hemoragia s-ar fi produs haotic, prin salvări şi negocieri individuale. Acum toate aceste structuri, lichele, reţele, sinecuri ale PSD au cel puţin iluzia unui plan de back-up alături cu Pro-România, sub conducerea unui ins la fel de periculos ca Liviu Dragnea şi incomparabil mai abil decât Viorica Dăncilă.  Schema ucraineană - lansarea actorului Mircea Diaconu - deşi un bluf în sine, pare o mutare incomparabil mai inspirată pentru electoratul PSD şi ALDE decât împingerea în faţă a unei figuri anoste precum Dăncilă.

Dar şi mai relevant este că Victor Ponta a reuşit să-i bage mortu-n casă lui Iohannis, preşedintele care a avut nevoie de vreo două zile ca să reacţioneze. Concomitent, i-a pus pe liderii opoziţiei să-şi de-a brânci reciproc în capcană: cine se oferă să intre la guvernare? În ce condiţii? Alături de cine?

Dominoul lui Ponta mai poate fi blocat doar cu costuri importante de imagine pentru preşedinte şi partidele de opoziţie. Încă o moţiune de cenzură iniţiată şi ratată de PNL ar profila un blat pe faţă cu PSD (aripa Dăncilă) al întregii opoziţii în cap cu Iohannis. Pe când o intrare la guvernare a partidului lui Iohannis ar fi o portiţă de retragere onorabilă şi o şansă pentru viitorul PSD (aripa Ponta, Pro-România). Pentru că PNL va fi obligat să preia cartoful fierbinte al dezastrului guvernării şi va trebui să joace cu forţe parlamentare insuficiente, cu oameni de strânsură, pentru salvarea financiară a României, în timp ce de pe margine vor fi sabotaţi cu talent de oştile numeroase ale lui Ponta şi Tăriceanu. Un scenariu electoral horror pentru opoziţie.

Nu întâmplător în miezul discuţiilor despre viitorul politic al ţării, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu, a lansat un avertisment într-un limbaj cu totul neobişnuit: România se află într-o situaţie extrem de dificilă. Nu mai există resurse să reziste încă un an şi jumătate, până când un guvern rezultat din alegeri să repare ceea ce a stricat PSD. Ce înseamnă acest lucru d.p.d.v. al unui greu din BNR? Că alegerile la termen ar putea fi tardive! România mai poate rezista doar câteva luni. Ce ar fi de făcut până atunci? Lucian Croitoru, o altă voce a BNR, sugerează că, într-o primă fază, se vor îngheţa salariile. Exclude însă cineva amânarea aplicării legii pensiilor? Şi cine îndrăzneşte să se gândească care vor fi proporţiile "ajustărilor" în condiţiile declanşării unei noi crize economice mondiale? Cine îşi asumă asemenea costuri electorale în plină campanie? Cine vrea să devină ţinta înjurăturilor?

România este contratimp. Şi se pare că planul de salvare/ extragere a PSD din dezastru este mult mai avansat decât cel pentru stabilizarea financiară a ţării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri