Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Povestea primei carantine din istoria Europei

GALERIE
Dubrovnik
  • Dubrovnik
- +

Unul dintre cele mai bogate oraşe ale Europei medievale a fost şi unul dintre cele mai lovite de epidemii, iar acum aproape 650 de ani era legiferată pentru prima oară carantina, pentru a proteja locuitorii în vremurile în care ciuma făcea ravagii. Oraşul croat Dubrovnik are în prezent străzile pustii, se regăseşte pe harta infecţiilor COVID-19, iar în Croaţia au fost aproape 900 de cazuri şi şase decese. Dar povestea oraşului medieval şi a modului în care era gestionată boala arată că autorităţile erau preocupate de politicile de sănătate, dar şi că foarte multe noţiuni sanitare nu erau cunoscute.

Ca multe alte oraşe europene, Dubrovnik a fost lovit de multe epidemii: de exemplu, în 1527 ciuma a ucis aproximativ 20.000 de oameni, iar un bărbier despre care s-a crezut că ar fi adus ciuma din Ancona, a fost torturat groaznic în public. Republica Ragusa (Respublica Ragusina), în zona Dubrovnik şi-a obţinut independenţa faţă de Republica Veneţia în 1358, iar 19 ani mai târziu era legiferată ceea ce mulţi consideră ca fiind prima carantină din istoria Europei, în sensul modern al termenului.

Este un miracol că a supravieţuit în arhivele oraşului ordinul Marelui Consiliu din 27 iulie 1377 care stipula că, cei care vin din zone cu ciumă nu vor intra în Ragusa decât după ce vor sta o lună în izolare pe insula Mrkan situată lângă actualul oraş Cavtat (foarte aproape de Dubrovnik).

Mrkan era o insulă cu puţină vegetaţie şi carantina acolo nu era deloc plăcută pentru negustorii şi marinarii care trebuiau să stea 30 de zile, în cel mai bun caz 20 de zile în ideea de a se ”dezinfecta” dacă într-adevăr ar fi adus vreo molimă din locurile de unde veneau. Şi nu era deloc puţin probabil, mai ales că erau vremuri în care ciuma bubonică şi lepra făceau ravagii. Perioada de 30 de zile se numea în italiană ”trentino”, dar în unele cazuri autorităţile puteau ordona o şedere mai lungă, iar carantină vine de la quarantino (quaranta giorni, 40 de zile).

Noţiunea de 40 de zile avea o semnificaţiei specială pentru creştinătatea medievală: la marele Potop a plouat 40 de zile şi nopţi, iar Isus a postit în deşert pentru 40 de zile. Unii istorici croaţi spun că ideea de carantină din Ragusa este unul dintre triumfurile medicinei medievale, fiindcă ar fi o dovadă că raguzanii înţelegeau noţiunea de perioadă de incubaţie şi aveau noţiuni avansate de sănătate publică. În plus, erau puşi în carantină absolut toţi cei veniţi din zone suspecte, chiar dacă nu aveau simptome.

Alţi istorici resping ferm aceste lucruri şi spun că Veneţia este ”patria carantinei”, şi nu Ragusa. În plus, cei mai mulţi oameni din acea perioadă credeau că molimele care se abăteau erau pedepse divine şi nu lucruri cât se poate de lumeşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri