Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un prim demers înspre transparenţă şi la Primărie, după ce “Ziarul de Iaşi” a prezentat practicile din Cluj şi Timişoara

Premieră la Iaşi: Registrul spaţiilor verzi a devenit public. O ”juma' de pas” spre transparentizare

GALERIE
spatii verzi, iasi
  • spatii verzi, iasi
- +

Fişa fiecărui spaţiu verde din Iaşi este, de ieri, disponibilă online. Primăria a publicat aproape 1.500 de fişe ale spaţiilor identificate în urmă cu câţiva ani când a fost întocmit Registrul spaţiilor verzi. Informaţiile din registru au fost puse la dispoziţia publicului larg la peste doi ani de la aprobarea documentului în plenul Consiliului Local. Demersul Primăriei vine şi în contextul în care există o presiune publică pentru ca instituţia să-şi transparentizeze activităţile. Amintim că, recent, „Ziarul de Iaşi” a analizat modul în care Iaşul publică informaţii publice în comparaţie cu oraşe din vestul ţării, iar raportul este net în defavoarea capitalei Moldovei: Iaşul publică doar ce legea îi solicită, în timp ce primăriile din Timişoara, Cluj sau Oradea vin cu o substanţială valoare adăugată, şi prezintă cetăţenilor informaţii detaliate, într-un format interactiv.

 

Chiar dacă publicarea fişelor privind Registrul spaţiilor verzi din Iaşi este un pas înainte în creşterea nivelului de transparenţă, documentele sunt disponibile, deocamdată, în format PDF, via Google Drive, ceea ce nu permite o căutare simplă. Un cetăţean interesat să afle informaţiile despre un spaţiu verde de pe o stradă anume este nevoit să descarce toate cele 1.495 de fişe de pe Google Drive şi să efectueze o căutare în textul tuturor fişierelor cu un program software specializat. Altă metodă la îndemâna oricărei persoane interesate nu există decât aceea de a deschide fiecare dintre cele 1.495 de fişe, întrucât fişierele PDF au fost denumite începând cu „fişa 0001” şi până la „fişa 1495”.

În Capitală, fiecare spaţiu verde este la un click distanţă

Un exemplu de bune practici pe tema Registrului de spaţii verzi este în Bucureşti: Primăria Capitalei a publicat, încă din anul 2013, informaţiile din registru într-un format interactiv: la adresa regver.pmb.ro poate fi accesată o hartă interactivă cu mai multe opţiuni intuitive de căutare - de la introducerea de cuvinte cheie (stradă, cod poştal) până la un singur click pe un spaţiu verde de interes pentru afişarea unui set minim de informaţii (categorie, denumire, zonă, adresa etc.). În schimb, ieşenii au acum 1.495 de fişiere PDF dar care, conţin totuşi informaţii detaliate: schiţa amplasamentului, denumirea, numărul de arbori, eventuale construcţii existente, dacă zona este echipată edilitar şi alte informaţii relevante în context. Întrebat ieri dacă municipalitatea are în plan publicarea datelor într-un format care să aducă o minimă interactivitate digitală, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a declarat că ar fi în lucru un astfel de proiect.

Citește și: COMPARAȚIE: Ce ascunde Primăria Iași și ce publică la vedere Clujul și Oradea!

„Harta interactivă este în lucru, efectuăm diferite teste, introducem informaţii, se verifică coordonatele arborilor, iar în puţin timp vom prezenta şi varianta interactivă”, a susţinut ieri Sebastian Buraga. Primăria are deja la dispoziţie o hartă digitală a Iaşului care poate fi îmbunătăţită în acest sens (iasi-city.map2web.eu). Pe această platformă sunt indexate toate arterele de circulaţie din oraş (amplasarea fiecărei străzi este indicată interactiv, dar fără alte informaţii - de exemplu, lipseşte lungimea) şi alte informaţii despre instituţii publice, obiective turistice, operatori economici, şcoli, spitale, parcări, piste de biciclete şi alte puncte de interes. Pe această hartă sunt evidenţiate, doar prin prisma localizării, şi principalele parcuri din Iaşi. „O să găsim cea mai bună soluţie”, a mai spus Buraga, întrebat dacă portalul interactiv al Registrului spaţiilor verzi va fi disponibil pe harta existentă sau dacă este în lucru altă platformă.

O aşteptare de doi ani jumătate

Consiliul Local a aprobat registrul în decembrie 2018: la acel moment a devenit publică o anexă care cuprindea toate cele 1.495 de spaţii verzi, dar numai cu detalii privind localizarea (doar numele străzii) şi suprafaţa. Fişele publicate ieri de către municipalitate completează aceste informaţii - pentru publicul larg - cu alte detalii relevante care pot fi consultate de orice persoană interesată, fără a depune o cerere la instituţie. Prin întocmirea registrului s-a realizat inventarierea şi transpunerea în format GIS a spaţiilor verzi, a speciilor de arbori existenţi şi a caracteristicilor cantitative şi calitative ale acestora, după cum se arăta în hotărârea 551/2018. Despre publicarea fişelor la peste doi ani de la aprobarea Registrului, Sebastian Buraga a precizat că acest lucru s-a întâmplat în contextul în care „s-a lucrat foarte mult la documentaţie”. „Trebuie verificată cu acurateţe, în teren, orice informaţie de acest fel”, a adăugat oficialul Primăriei. Întrebat de ce plenul CL a aprobat Registrul în decembrie 2018 dacă informaţiile (încă) trebuiau verificate „cu acurateţe”, Buraga nu a mai oferit un răspuns.

Registrul spațiilor verzi din Iași poate fi consultat AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri