Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Preţul locuinţelor a urcat anul trecut în Iaşi cu circa 3,7%

Saltul înregistrat pe plan local este mai modest faţă de Braşov, Cluj, Bucureşti sau Constanţa.

GALERIE
vanzari apartamente
  • vanzari apartamente
- +

Preţul locuinţelor din Iaşi s-a majorat cu aproximativ 3,7% în ultimul an, conform unui raport realizat de către Analize Imobiliare, însă creşterea este mult mai mică comparativ cu alte reşedinţe de judeţ.

 În ceea ce priveşte marile oraşe din ţară, acolo unde preţul locuinţelor este mai mare comparativ cu oraşele mai mici, Braşovul se află pe prima poziţie în ceea ce priveşte majorarea preţului la locuinţe în ultimul an. Astfel, în Braşov, preţul caselor s-a majorat cu 8,3% în ultimul an, ajungând la o medie de 1.100 de euro pe metru pătrat util. Cluj-Napoca se situează pe a doua poziţie la creşteri, preţul mediu solicitat pentru un apartament majorându-se cu 1,7% în primele trei luni din 2019 şi, respectiv, cu 6,4% în ultimul an, ajungând până la 1.560 de euro pe metru pătrat util. Pe poziţia a treia se află Bucureşti, unde locuinţele s-au scumpit cu 5,7% în ultimele 12 luni, preţul fiind de aproximativ 1.320 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri se află Timişoara, cu o creştere de 5,1% în ultimul an, şi Constanţa, cu o creştere de 3,8%, Iaşul aflându-se pe poziţia a şasea, cu 3,7%.

Botoşaniul, campionul majorării preţurilor în ultimele trei luni

Chiar dacă cererea de locuinţe este în general mai mare în oraşele importante din ţară, campion la scumpirile de locuinţe, mai ales în primul trimestru al acestui an, se află Botoşaniul. Astfel, locuinţele din acest oraş s-au scumpit cu 7,1% în ultimele trei luni, însă preţul acestora, comparativ cu oraşele mari, este relativ mic. Mai exact, în Botoşani, locuinţele se vând, în medie, cu 800 de euro pe metrul pătrat util. O creştere substanţială a preţului locuinţelor s-a înregistrat şi în Miercurea-Ciuc, cu un plus de 6,3% în ultimele trei luni, preţul ajungând la 900 de euro pe metru pătrat, urmat de Drobeta Turnu Severin, cu o creştere de 5,3%, preţul fiind de 670 de euro pe metru pătrat. Aceste oraşe sunt urmate de către Târgu-Jiu, cu o creştere de 5,2%, cu preţuri de până la 980 de euro pe metru pătrat, şi de Sibiu, cu o creştere de 4,5%, preţul pe metrul pătrat util ajungând la 940 de euro.

În Iaşi oferta este în creştere, iar cererea în scădere

În ciuda acestor majorări, piaţa de imobiliare pare însă în descreştere. Astfel, potrivit celui mai nou recent raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare, nivelul actual al preţurilor solicitate de către vânzători se situează la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul lui 2010. În ceea ce priveşte valorile de tranzacţionare ale locuinţelor, cele mai recente date publicate de Eurostat şi Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, pentru al patrulea trimestru din 2018, există un avans anual de 4,2%, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro. Pentru piaţa locală, pentru 2018, creşterea anuală a fost de 5,3%, peste media europeană, însă s-a redus în acest an la 4,6%. Aceste tendinţe de pe piaţa de imobiliare din România pot fi explicate prin faptul că a scăzut atât cererea de locuinţe, dar a crescut şi oferta. Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în primul trimestru al anului în curs au fost încheiate, pe plan naţional, un număr de 116.109 de vânzări de imobile, nivel ce marchează o scădere de 22% faţă de perioada similară din 2018, când la nivelul întregii ţări se consemnau 148.951 de vânzări. De asemenea, spre deosebire de ultimul trimestru al anului trecut, datele Analize Imobiliare arată, pentru primul trimestru al acestui an, o majorare de 15,4% a ofertei de locuinţe în Iaşi, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa, în celelalte oraşe ale ţării înregistrându-se, în medie, o scădere a ofertelor cu 7%. De asemenea, scăderea cererilor de imobile din ultimul trimestru poate fi pus şi pe seama încheierii programului Prima Casă. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri