Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primarul și-a turnat foștii colegi de partid la DNA. Sunt verificate lucrările la sediul PSD

GALERIE
lucrari sediu PSD salonul recompartimentat (1)lucrari sediu PSD salonul recompartimentat (2)
  • lucrari sediu PSD salonul recompartimentat (1)
  • lucrari sediu PSD salonul recompartimentat (2)
- +

Aceasta pare a fi concluzia care se desprinde din analiza evoluţiei evenimentelor din ultimele zile. Iată-le, mai jos!

30 ian.: Prima convocare a Comisiei de etică a filialei PSD (în fapt, se pregătea deja excluderea lui Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban)

31 ian.: Poliţia Locală, în subordinea primarului, descinde în control la sediul PSD, clădire monument istoric, şi constată lipsa avizelor pentru lucrări

1-5 feb.: PSD continuă demersurile pentru sancţionarea celor trei

6 feb.: Poliţia Locală trimite sesizare oficială la Parchet

7 feb.: Parchetul deschide dosar penal

7 feb.: Chirica primeşte sprijinul filialei municipale a PSD, în ciuda declaraţiilor liderilor de la judeţ

9 feb.: Chirica&co., excluşi din PSD

12 feb.: Și sesizarea de la DNA, venită de la Primărie, ajunge la Parchet

E sau nu o legătură între acestea: excluderea şi dosarul lucrărilor fără aviz?

Lucrările de renovare de la sediul PSD Iaşi au intrat oficial în sferă penală. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis un dosar penal în acest caz, şi are două sesizări la bază: una depusă de Poliţia Locală din 6 februarie, iar cealaltă de DNA, din 12 februarie, care, la rândul ei, fusese sesizată de Primăria Iaşi. Într-un scurt comunicat emis ieri, Parchetul a arătat că a fost declanşată urmărirea penală „in rem“, lucru ce înseamnă că se fac cercetări asupra faptei, nu asupra unei persoane anume. Ancheta are ca obiect modul în care au fost efectuate, fără autorizaţie de construire, lucrări la monumentul istoric unde are sediul PSD de pe bd. Ştefan cel Mare.

Acum două săptămâni, „Ziarul de Iaşi“ a publicat mai multe imagini din sediul PSD care arătau inclusiv desfiinţarea unui perete despărţitor între două încăperi (VEDEȚI AICI). Scopul a fost înfiinţarea unei săli de conferinţe mai mari. La acel moment, şefii PSD Iaşi au susţinut că lucrările sunt de „curăţenie şi igienizare“. Despre peretele despărţitor, aceştia au menţionat că era o construcţie provizorie făcută cu mai mulţi ani în urmă, iar acum s-a revenit la forma iniţială. Totodată, organizaţia judeţeană afirma că nu era necesară o autorizaţie de construire.

Ancheta, cu două zile înainte de excluderea din partid

„PSD Iaşi a efectuat un demers către Comisia Zonală a monumentelor istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi aducând la cunoştinţa autorităţii intenţia de efectuare a lucrărilor (...) comunicându-ni-se faptul că, în conformitate cu Legea 50/1991, lucrările nu necesită autorizaţie de constuire“, se arăta în comunicatul PSD.

Organizaţia judeţeană a susţinut că lucrările au avut în vedere evitarea „degradării imobilului monument istoric şi asigurarea condiţiilor optime de utilizare“.

Mai mult, şefii PSD Iaşi anunţau că, potrivit prevederilor legale, vor fi efectuate lucrări inclusiv la faţada exterioară a clădirii „fără a fi necesară în acest sens obţinerea unei autorizaţii de construire“.

Parchetul a declanşat ancheta pe 7 februarie, cu două zile înainte de excluderea primarului Mihai Chirica din PSD. Totodată, pe 12 februarie, Parchetul a primit „spre competentă soluţionare“ sesizarea de la DNA. În context, demn de menţionat este că lucrările la sediul PSD Iaşi au debutat încă din luna august 2017, dar şefii PSD nu au comunicat public pe această temă.

Reglare de conturi în PSD Iaşi?

Poliţia Locală a efectuat un control în dimineaţa zilei de 31 ianuarie la sediul PSD Iaşi, după ce, în ziua precedentă, au circulat informaţii că lucrările nu erau autorizate. Mai mult, în calitatea sa de chiriaş, PSD nu a anunţat asupra lucrărilor nici Direcţia de Exploatare Patrimoniu din cadrul Primăriei, direcţie care, de altfel, a iniţiat plângerea către DNA.

În acele zile, situaţia din PSD Iaşi urma să se complice: primarul Mihai Chirica şi apropiaţi ai acestuia fuseseră deja convocaţi în scris pentru a se prezenta în faţa Comisiei de etică a partidului, iar uneie audieri avuseseră deja loc. Coincidenţa celor două evenimente (audierile şi controlul Poliţiei Locale) a determinat ca unii şefi din organizaţia judeţeană să-l acuze pe primar, în discuţii interne de partid, că s-ar afla în spatele acţiunii Poliţiei Locale, lucru infirmat de cel acuzat. Primarul Chirica a evitat să se pronunţe public pe această temă. Însă, la şedinţa organizaţiei municipale a PSD Iaşi, organizaţie fidelă primarului, eveniment din 7 februarie, desfăşurat cu două zile înainte de excluderea sa din partid, primarul a vorbit în faţa social-democraţilor despre situaţia de la sediul PSD Iaşi. De remarcat că tot pe 7 februarie a fost deschis şi dosarul penal.

Situaţia lucrărilor, dezbătută la partid

Potrivit unor surse participante la întâlnire, Chirica a spus în cadrul şedinţei filialei municipale că a fost demolat un perete de legătură, respectiv zidul care despărţea camera organizaţiei de tineret de încăperea rezervată organizaţiei municipale. Totodată, edilul le-a transmis colegilor săi că a aflat că a fost depusă o sesizare la Serviciul de Investigare Criminale din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean de către o persoană, pe care însă nu a nominalizat-o. La acea vreme, inclusiv Poliţia Locală înaintase o sesizare, însă la Parchet. În timpul discuţiilor, Chirica a mai susţinut că „decizia finală“ privind modul în care au fost făcute lucrările i-a aparţinut lui Maricel Popa, având în vedere că acesta este şeful organizaţiei judeţene a PSD Iaşi. Şeful filialei nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere.

VEDEȚI ȘI:

(VIDEO) Legea, doar pentru cei de rând. PSD Iaşi renovează sediul fără aviz. Fiindcă poate!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri