Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Probleme mai mari în CUG, de azi. Traficul s-a intensificat, o bandă rămâne închisă

GALERIE
trafic cugtrafic nicolina cug surpare
  • trafic cug
  • trafic nicolina cug surpare
- +

Va fi în continuare închisă una dintre benzile de pe şoseaua Nicolina, în zona Rond Vechi.

Astăzi, în prima zi de şcoală de după vacanţa de iarnă, circulaţia rămâne strangulată în zona Ron­dului Vechi CUG, în dreptul şan­tierului care a provocat o denivelare necontrolată a trotuarului, dar şi a părţii carosabile. Surparea s-a produs miercuri, când traficul a fost oprit pe cele două benzi dintre refugiul staţiei de tramvai şi trotuar. Trei zile mai târziu, res­pectiv sâmbătă, municipalitatea a redeschis circulaţiei şi banda 2, cea de lângă refugiu.

„Traficul greu va fi dirijat pe banda unde este linia de tramvai, iar cel uşor - pe banda de lângă refugiu“, a declarat primarul.

Între timp, zeci de ieşeni şi-au exprimat nemulţumirea şi indig­narea pe site-uri de socializare, dar şi pe pagina de internet a zia­rului nostru, după ce au aflat de surparea din Nicolina. Cei mai mulţi au propus să se organizeze un protest lângă şantier, ca să se facă auziţi. Unii au susţinut că principalul vinovat nu este constructorul, ci chiar primarul, şi au cerut aprobarea Planului Urba­nistic General (PUG), susţinând că aşa s-ar reglementa cât de cât împărţirea haotică de autorizaţii de construire în baza Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ). Pentru moment, cea mai mare problemă pe care o prevăd ieşenii este cea a traficului din zonă, mai ales de azi, odată cu începerea şcolii.

Conflictul a ajuns şi pe tărâm politic. Liberalii au criticat în mai multe rânduri incidentul.

„Ceea ce aţi văzut este una din sutele de faţete ale abuzului urbanistic din Iaşi. Toate aceste lucruri se în­tamplă pentru că autorizaţiile, avizele şi PUZ-urile se elibe­re­zează cu reţete mafiote, se eli­berează cu ochii închişi, sunt ana­lizate superficial. Această situaţie periculoasă pentru cetă­ţenii din zona Rondul Vechi s-a creat pentru că acolo nu trebuia săpat şi construit aşa de aproape de trama stradală, nu au existat studii geotehnice făcute serios, soluţiile tehnice de construire nu au fost cele adecvate pentru că, cel mai probabil, erau mai cos­tisitoare şi diminua profitul“, declara Marius Bodea a doua zi după ce pământul a început să se mişte.

Liderul liberal a mai spus că „nu de samsari imobiliari are Iaşul nevoie, ci de investitori în producţie, care asigură locuri de muncă, investiţii care să gene­reze plusvaloare economică“

Răzvan Timofciuc a arătat că, la sfârşitul anului trecut, Parohia Sf. Proroc Daniel, de lângă pro­iectul imobiliar din Rondul Vechi, a atenţionat Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliţiei Locale că există semne serioase de surpare a terenului. I s-a răs­puns însă că acest risc nu există, pentru că „s-au executat piloţi foraţi ar­maţi în vederea prevenirii surpării malurilor“.

„Această co­respo­n­denţă arată că instituţiile publice din subordinea primarului Chiri­ca au avut principala grijă să protejeze interesele dezvoltatorului imobiliar, nu pe cele ale cetăţe­ni­lor din zonă“, a conchis consi­lierul liberal, care, după ce a enumerat minusurile proiectului (apro­pierea prea mare de biserica vecină, suspiciunea că va fi un nu­măr insuficient de locuri de parcare etc.), a întrebat cine va plăti repa­raţiile pentru trotuarul şi strada afectate de tasare.

VEDEȚI ȘI:

S-a redeschis circulația pe una dintre benzile afectate de lucrări în Rond Vechi (UPDATE)

Luni începe şcoala: va fi jale în CUG. Primăria nu a rezolvat problema la blocul lui Niculiţă

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri