Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Profitul OMV Petrom s-a dublat. Fiecare salariat a adus companiei un câştig de aproape 180.000 lei

Compania petrolieră a raportat un profit net mai mult decât dublu, de 2,48 miliarde lei, la vânzări în creştere cu 17%, de 19,4 miliarde lei.

GALERIE
Petrom1
  • Petrom1
- +

OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, a raportat anul trecut un profit net în creştere cu 140%, de 2,48 miliarde lei, de la 1,03 miliarde lei în anul 2016, în timp ce vânzările au urcat cu 17%, la 19,4 miliarde lei, de la 16,6 miliarde lei, potrivit datelor preliminare transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

Numărul de angajaţi al Grupului OMV Petrom a scăzut la sfârşitul anului trecut cu 7%, la 13.790 de salariaţi. Investiţiile în valoare de 2,96 miliarde lei în 2017 au fost cu 15% mai mari comparativ cu 2016. Acestea au cuprins mai ales investiţiile din Upstream, în sumă de 2,43 miliarde lei, comparativ cu 2,11 miliarde lei în 2016. Investiţiile din Downstream au fost în valoare de 533 de milioane de lei (comparativ cu 453 milioane lei în 2016), din care 446 de milioane de lei în Downstream Oil (comparativ cu 440 milioane lei în 2016). “În T4/17 am beneficiat de cererea crescută pentru electricitate şi combustibili, precum şi de preţurile mai mari ale mărfurilor; în acest context, marjele de rafinare au fost mai mici cu 1 dolar/bbl comparativ cu T4/16. Ne-am continuat iniţiativele de optimizare a costurilor; cu toate acestea, rezultatele T4/17 au fost afectate de cheltuieli de explorare mai mari şi cheltuieli nerecurente generate de renegocierea contractului colectiv de muncă”, a declarat Mariana Gheorghe, director general al OMV Petrom. Pe parcursul anului, OMV Petrom a făcut investiţii de 3 miliarde lei şi a platit dividende în valoare de 0,8 miliarde lei, rezultând un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de 2,7 miliarde lei.

”Pe baza rezultatelor preliminare şi a fluxului de trezorerie extins foarte bun realizate în 2017, directoratul propune un dividend în valoare de 0,020 lei/acţiune pentru anul financiar 2017, în creştere cu 33% faţă de anul anterior, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 45%. Propunerea finală privind dividendul va fi supusă aprobării de către Consiliul de Supraveghere şi AGA din aprilie 2018”, mai arată raportul companiei. Producţia medie zilnică de hidrocarburi la nivel de grup a fost de 167.600 bep/zi, iar în România de 160.600 bep/ zi, cu 3% sub nivelul din anul precedent. Producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat la nivel de grup, în 2017, a fost de 61,18 milioane bep, mai scăzută decât nivelul din 2016 din cauza declinului natural, vânzării zăcămintelor marginale şi intervenţiei la sonde-cheie în Kazahstan. În România, producţia medie zilnică a fost cu 3% mai mică comparativ cu anul precedent; producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a fost de 58,63 milioane bep.

Producţia domestică de ţiţei a fost de 24,99 milioane bbl, cu 5% mai mică decât în 2016, din cauza declinului natural, încheierii tranzacţiei cu Mazarine, precum şi lucrărilor de mentenanţă şi de suprafaţă planificate (atât onshore, cât şi offshore). Producţia domestică de gaze a fost de 33,64 milioane bep, cu 2% sub nivelul din 2016, din cauza declinului natural şi lucrărilor de suprafaţă planificate, parţial contrabalansate de efectul pozitiv al campaniilor de reparaţii capitale de succes. Producţia de ţiţei şi gaze în Kazakhstan a scăzut cu 17% la 2,55 milioane bep, din cauza declinului natural şi intervenţiei la sonde-cheie. Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 3% comparativ cu 2016 din cauza scăderii volumelor atât în Kazahstan, cât şi în România.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri