Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
În spatiul public au început sa apara, din ce în ce mai des, discutii despre impoz (...)
citeste totluni, 27.06.2022
Aşa-numitul PNDL3, programul de finanţare guvernamentală destinat autorităţilor locale, prinde Iaşul într-o poziţie relativ bună la nivel naţional: locul şase ca sumă a valorii proiectelor eligibile. Judeţului nostru îi vor reveni 1,72 miliarde de lei, în condiţiile în care judeţul de pe primul loc - Suceava - va primi 1,9 miliarde lei. Este un program care ar urma să se desfăşoare până în 2028. Care sunt criteriile după care s-au împărţit banii pe judeţe şi care sunt la Iaşi comunele beneficiare şi proiectele aprobate. „Ziarul de Iaşi” a analizat modul în care au fost alocate fondurile în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” şi vă prezintă principalele concluzii.
Iaşul se află în topul judeţelor în ceea ce priveşte finanţările acordate prin intermediul aşa-numitului „PNDL-3”. Programul Saligny se va desfăşura până în anul 2028, iar suma alocată judeţului este de 1,72 milarde lei.
Din aceşti bani, deja este cunoscut unde vor ajunge 600 milioane lei, în timp ce pentru 1,1 miliarde lei va fi competiţie de proiecte între unităţile administrativ-teritoriale (UAT) ale judeţului. La nivel naţional, Iaşul se situează pe locul 6 în topul alocărilor, în contextul în care fondurile acordate sunt la o diferenţă relativ mică faţă de Suceava, care ocupă prima poziţie cu 1,9 miliarde lei.
Totuşi, judeţul vecin are un număr mai mare de proiecte depuse de către UAT-uri. În context, de remarcat că cererea de finanţare în Suceava este acoperită în proporţie de 39% de fondurile alocate, în timp ce la Iaşi este de 42%.
Din acest punct de vedere, judeţul Dâmboviţa conduce la nivel naţional: 80% din fondurile solicitate au fost alocate. Totuşi, banii au fost repartizaţi de guvern pe alte considerente: ponderea numărului de UAT-uri (50%), populaţie (15%), nevoi (15%) şi capacitate financiară (20%).
„Ziarul de Iaşi” a analizat modul în care au fost alocate fondurile în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” şi vă prezintă principalele concluzii. Fondurile vor fi utilizate pentru reabilitarea de drumuri, sisteme de alimentare cu apă şi infrastructuri de gaze naturale.
Ce alocări sunt la Iaşi pe fiecare domeniu în parte
Judeţul Iaşi va beneficia de o sumă totală de 1,72 miliarde lei. La capitolul drumuri şi poduri, banii alocaţi la Iaşi sunt 865 milioane lei - cea mai mare sumă între domeniile de finanţare. Acest sector a atras în judeţ şi cele mai multe cereri de alocare, respectiv 180 de proiecte în valoare de 2,7 miliarde lei.
După cum lesne se poate observa, diferenţa între cerere şi ofertă este semnificativă, iar necesarul de finanţare este acoperit în proporţie de aproape 32%. În ceea ce priveşte apa şi canalizarea, UAT-urile din Iaşi au depus circa 50 de proiecte cu o valoare de aproape un miliard de lei, finanţarea solicitată fiind acoperită în jur de 66% (circa 650 mil. lei).
Nu în ultimul rând, în domeniul gazelor, la Iaşi sunt disponibile 211 milioane lei, în condiţiile în care doar opt comune (Deleni, Drăguşeni, Dumeşti, Plugari, Popricani, Şcheia, Ungheni şi Victoria) au solicitat fonduri, respectiv de 383 milioane lei, astfel că necesarul de finanţare este asigurat în proporţie de 55%.
Iaşi: 600 mil. lei sunt prealocaţi, rămân la „bătaie” 1,1 miliarde lei
Regulile stabilite deja la nivel central asigură garantarea în plată a unor sume minime pentru fiecare UAT, bineînţeles în ipoteza în care proiectele sunt conforme. În judeţul Iaşi, în acest sens sunt deja repartizate 586 milioane lei din totalul alocat în judeţ, astfel: Consiliul Judeţean (140 mil. lei), mun. Iaşi (43 mil. lei), Paşcani (10 mil. lei), Hârlău, Podu Iloaiei şi Tg. Frumos (fiecare câte 7 mil. lei) şi 93 comune (fiecare câte 4 mil. lei).
VEZI AICI IN DETALIU PROIECTELE IASULUI
Prioritizarea proiectelor care să beneficieze de prealocarea garantată a fost făcută de fiecare autoritate şi, în general, vorbim despre reabilitarea infrastructurii rutiere. Ţinând cont de această sumă garantată în plată, rămân de redistribuit peste 1,1 miliarde lei. Aceşti bani vor fi accesaţi de autorităţi în baza unei competiţii de proiecte în care vor intra 95 de UAT-uri din judeţ.
Sunt doar 95 (din 99) întrucât patru comune (Ruginoasa, Mogoşeşti, Mogoşeti-Siret şi Dobrovăţ) au depus câte un singur proiect cu o valoare fiecare sub pragul garantat, astfel că aceste UAT-uri vor beneficia doar de finanţarea aferentă primei etape.
În schimb, cele mai consistente sume din PNI au fost solicitate de CJ (707 mil. lei), mun. Iaşi (126 mil. lei) şi Rediu (123 mil. lei). Alte aproape 20 de comune au înaintat proiecte cu o valoare de peste 50 mil. lei şi până la concurenţa sumei de 92 mil. lei: Schitu Duca, Şcheia, Deleni, Popricani, Victoria, Dumeşti, Prisăcani, Ungheni, Miroslava, Butea, Popeşti, Ţigănaşi, Plugari, Focuri, Mironeasa, Aroneanu, Drăguşeni, Probota şi Tansa.
În ceea ce priveşte numărul de proiecte, 29 de UAT-uri au depus câte unul, 45 au înaintat câte două, iar alte 25 câte cel puţin trei. După cum se poate observa, cele mai multe UAT-uri au optat pentru două proiecte pe principiul că în prima etapă beneficiază de finanţarea prealocată, iar celălalt proiect să intre în competiţie în a doua etapă.
Alocarea fondurilor în a doua etapă nu se va face pe principiul „primul venit, primul servit”, ci pe criterii de eligibilitate stabilite de Ministerul Dezvoltării.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Conferința Naţională de Patologie Infecţioasă 30 iunie - 2 iulie 2022 (P)
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi
Sute de profesori ieșeni, impozitați de Fisc pentru meditații. Cu 133 lei/lună scapă de griji!
Actriţa din Iaşi Cosmina Stratan, confesiuni după ce a jucat alături de Marion Cotillard
Inspectorii Primăriei au luptat din greu cu videochat-istele și au pierdut. DNA îi ia la rost acum
Sechestru ridicat după 7 ani de pe locuinţa unui fost vice de judeţ. Prejudiciu de 392.000 lei
Paznic „vrăjit” de vorbele hoţului: l-a lăsat să intre înăuntru şi să plece cu banii
Judecătorii au anulat amenda unui camionagiu prins cu gabarit depăşit cum strică drumul din judeţ
„Lene şi literatură”, episodul al treilea, la Muzeul Poeziei: un act artistic de 7 ore
Cursuri reciclate la Politehnică, de la studenţi: sute de kilograme de hârtie recuperate
Rectorul USV Iaşi a devenit preşedintele consorţiului universităţilor de profil din România
Șirag de mașini tamponate în fața Gării. Carambol auto, niciun rănit
„Cenuşăreasa” litoralului românesc renaşte: oaze de verdeaţă la 100 metri de plajă
Tot mai multe accidente cu trotinete electrice, în Iași FOTO/VIDEO
(VIDEO) Patriarhul Kirill, ”trăsnit” în biserică. A căzut în timpul slujbei
FOTO Cum arată hotelul de 0 stele. Chiar că stai cu privirea la stele
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
De ce Elon Musk şi-a schimbat preferinţele electorale şi credibilitatea BBC a scăzut dramatic
Alexandru LĂZESCUVremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Ciprian IFTIMOAEIUn top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale |
Michael ASTNERSportul alb şi Războiul negru |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.