Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Proiecte de 300 de milioane de lei, pe masa CL: Clădiri vechi şi tramvaie noi

GALERIE
tramvaie
  • tramvaie
- +

Fondurile care se vor folosi sunt, în cea mai mare parte, nerambursabile. Vor fi reabilitate clădiri istorice: Muzeul de Istorie Naturală, Casa Berthelot, dar şi Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. De asemenea, va fi refăcută infrastructura de tramvai şi vor fi cumpărate 12 tramvaie noi.

Muzeul de Istorie Naturală va fi reabilitat cu fonduri europene. Primăria a primit vestea zilele trecute, iar mâine a fost convocat plenul Consiliului Local (CL) pentru a aproba cofinanţarea proiectului. Valoarea totală a in­vestiţiei se ridică la 13,3 milioane lei, iar municipalitatea va suporta doar 2% din această sumă.

Investiţia va fi eşalonată pe trei ani, timp în care o parte dintre obiec­tele de patrimoniu vor fi găzduite temporar de către Muzeul Municipal. Acesta nu e singurul proiect ce va fi aprobat mâine, în total consilierii urmând a decide asupra unor investiţii de circa 300 milioane lei, iar cea mai mare parte a banilor provine din fonduri nerambursabile.

Reabilitarea Casei Berthelot costă 5,2 milioane lei

Un alt proiect important ce va fi aprobat mâine vizează reabilitarea Casei Berthelot. În acest caz, valoarea estimată a lucrărilor ajunge la 5,2 milioane lei (inclusiv TVA), iar parte din această sumă (2 milioane lei) va fi asigurată de Ministerul Culturii prin intermediul unui program naţional dedicat Centenarului Marii Uniri.

„Clădirea, după lucrările de consolidare şi reabilitare, cu dotarea completă prin instalaţii moderne, se va amenaja ca spaţiu expoziţional/multifuncţional (pentru expoziţii itinerante sau permanente, pentru recitaluri de cameră, pentru festivităţi şcolare sau universitare etc.)“, se arată în proiectul de hotărâre.

O altă investiţie a Primăriei la care va participa Ministerul Culturii constă în reabi­litarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial, valoarea lucrărilor fiind estimată la 2,1 milioane lei. Banii guvernamentali vor acoperi cea mai mare parte a investiţiei (2 milioane lei). Monumentul este amplasat în Galata.

Consilierii locali vor avea „la mapă“ şi studiul de fezabilitate pentru modernizarea sistemului de iluminat public. În acest caz, Primăria vrea să depună proiectul pentru finanţare europeană, iar şansele pentru accesarea fondurilor sunt destul de mari. Investiţia se ridică la 22,4 milioane lei (inclusiv TVA), în condiţiile în care cofinanţarea municipalităţii se ridică la 2% din valoare.

Prin derularea proiectului, Primăria vrea să reducă cheltuielile de funcţionare a sistemului cu implementarea de tehnologii noi.

Tronsoanele de şină care vor fi refăcute

Alte două proiecte de investiţii vor face obiectul unor hotărâri ale plenului, iar fondurile europene sunt asigurate deja prin intermediul unei linii de finanţare „dedicată“ municipalităţii. Ambele fac referire în spe­cial la reabilitarea infrastructurii de tramvai, dar şi la unele lucrări/achiziţii conexe. De exemplu, vor fi achiziţionate 12 tramvaie noi.

Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la aproape 230 milioane lei (inclusiv TVA), fiind vorba despre cele mai mari proiecte ale municipalităţii pe axa destinată proiectelor privind mobilitatea urbană din Programul Operaţional Regio­nal.

Vor fi reabilitate tronsoanele Bucşinescu - T. Vladimirescu - Calea Chişinăului, Cinci Drumuri - str. Pădurii - str. Nicoriţă, Piaţa Podu Roş - intersecţia cu bd. Primă­verii şi bd. Virgil Săhleanu - intersecţie cu bd. Metalurgiei - Rond Ţuţora.

Nu în ulti­mul rând, va mai fi aprobat şi un alt proiect ce are asigurată finanţare: sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii automate de închiriere a bicicletelor (22,2 milioane lei, inclusiv TVA).

Un calcul sumar arată că, având în vedere valoarea proiectelor enumerate mai sus, consilierii locali vor decide investiţii de circa 300 milioane lei (cca 64 milioane euro) la Iaşi, iar cea mai mare parte a banilor este din surse externe bugetului local.

La această sumă se adaugă şi banii ce vor fi decontaţi din fonduri europene pentru unele lucrări sau achiziţii făcute de spitale din subordinea municipalităţii, în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Con­siliul Judeţean.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri