Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lup şi paznic în acelaşi timp: proiect de vilă strecurat de Surdu fără consultare publică

GALERIE
surdu
  • surdu
- +

Un membru al comisiei a trecut un PUZ fără ca documentaţia să respecte toate procedurile. Proiectul consilierului Gabriel Surdu a fost aprobat fără să fi trecut prin faza de consultare publică. Vinovatul de serviciu a fost găsit: „numita Luminiţa Neagu“. De remarcat faptul că ambele proiecte înaintate de Surdu, în decembrie 2018, au ajuns în timp record în Comisia de Urbanism.

Comisia de urbanism a aprobat săptămâna trecută un proiect urbanistic fără a avea toate actele în regulă. Beneficiarul este chiar un membru al forului, respectiv consilierul PSD Gabriel Surdu. Proiectul constă în construirea unei vile de lux în Copou şi a intrat pe ordinea de zi a Comisiei fără să fi fost respectate toate procedurile prealabile. Acum, Primăria aruncă vina în cârca unui funcţionar şi spune că procedurile au fost reluate.

„Decizia Comisiei nu a creat niciun efect juridic“, spune municipalitatea într-un răspuns oferit la soli­citarea „Ziarului de Iaşi“.

Surdu a fost reţinut în comentarii şi a susţinut că a aflat de la noi că proiectul a fost aprobat fără a avea toate documentele în regulă. Dacă Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ar fi intrat în această lună în plenul Consiliului Local (CL) pentru votul final, atunci hotărârea trebuia anulată. Nu e clar cum a ajuns proiectul să fie discutat în Comisia de urbanism atât timp cât nu au fost respectate toate procedurile. Săptămâna trecută, „Ziarul de Iaşi“ a relatat modul ciudat în care un alt proiect al lui Surdu (un aparthotel în zona centrală) a fost pe cale a de a fi aprobat în aceeaşi şedinţă, dar, în cele din urmă, a fost amânat.

Proiectul de PUZ nu a fost publicat pe site-ul Primăriei

Şedinţa Comisiei de urbanism a avut loc pe 17 ianuarie, iar pe ordinea de zi a fost inclus şi un proiect privind aprobarea unui PUZ pentru construirea unei locuinţe individuale în Copou, pe aleea Mihail Sadoveanu. Proiectul nu pare a avea probleme în ceea ce priveşte indicatorii urbanistici: Surdu are în proprietate aproape 1.400 mp şi vrea să ridice o vilă cu demisol, parter, un etaj şi mansardă, la o înălţime maximă de 10 metri. Planul urbanistic mai prevede amenajarea unei sere şi a unui foişor. Proiectul a trecut fără probleme de Comisie, fiind printre primele discutate în cadrul şedinţei. Surdu s-a abţinut de la discuţii şi vot. Dar, serviciul de urbanism a introdus PUZ-ul pe ordinea de zi fără a fi îndeplinită o cerinţă legală: publicarea pe site-ul Primăriei a proiectului de PUZ pentru informare şi consultare publică. Acest document a fost postat a doua zi, pe 18 ianuarie, după votul din Comisia de urbanism.

Culmea, un alt document publicat în aceeaşi zi atestă încheierea etapei de consultare publică, iar în act se precizează în mod eronat că proiectul de PUZ a fost publicat pe 18 decembrie 2018. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a susţinut că Direcţia de urbanism a trimis proiectul către Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) în data de 18 decembrie. Oficialul municipalităţii a mai spus că, după finalizarea şedinţei Comisiei de urbanism din data de 17 ianuarie, a fost reverificată toată documentaţia şi a fost solicitat de la CIC procesul verbal de afişare a proiectului pe site.

„Din reverificarea dispusă s-a constatat faptul că numita Luminiţa Neagu, angajat care are această responsabilitate în sarcină, nu a afişat acest proiect de hotărâre de CL, motiv pentru care, începând cu data de 18 ianuarie 2019, s-a dispus reluarea etapei de informare publică, care va dura până pe data de 17 februarie 2019, reluându-se, practic, toată procedura de aprobare prealabilă pentru ca acest proiect să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei de CL şi în dezbaterea plenului“, a mai spus Buraga.

El a adăugat că decizia Comisiei de urbanism „nu a creat niciun efect juridic“.

„De mai bine de un an, înainte de a fi introdus pe ordinea de zi a şedinţelor de CL, primarul Mihai Chirica a dispus ca un număr de persoane din Direcţia Juridică din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi să reverifice conţinutul fiecărui proiect de hotărâre de CL înainte de a intra pe ordinea de zi“, a menţionat Buraga.

Contactat telefonic, Gabriel Surdu a susţinut că a aflat de la noi faptul că procedura prealabilă de avizare a fost reluată în ciuda faptului că votul a fost favorabil în Comisia de urbanism.

„Nu am ce comentarii să fac, este un parcurs normal pe care trebuie să-l facă orice cetăţean al Iaşului. Conform celor legale, mă supun acestor prevederi legale. În momentul când va fi aprobat, va fi aprobat. Dacă mai trebuie documentaţie, lămurită lumea sau ştiu eu ce, facem şi acest lucru. Nu vreau să am un regim preferenţial“, a spus Gabriel Surdu.

Totuşi, de remarcat viteza cu care proiectele lui Surdu au intrat spre dezbatere în Comisia de urbanism. Ambele cereri de avizare a proiectelor de PUZ (vila din Copou şi aparthotelul din Centru) au fost înaintate pe 10 decembrie 2018, fiind incluse pe ordinea de zi a Comisiei de urbanism într-un timp record. În alte situaţii, beneficiari de PUZ-uri sunt nevoiţi să aşteptate perioade îndelungate de timp până la aprobarea unui proiect de către Comisie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri