Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ANALIZĂ: O problemă strict politică devine una ce îi priveşte pe toţi ieşenii

PSD Iaşi se rupe între Popa şi Chirica. Ne priveşte pe toţi: oraşul se poate bloca total!

GALERIE
Popa and Chirica razboi2
  • Popa and Chirica razboi2
- +

Fierbe PSD în aceste zile. Toţi consilierii locali social-democraţi stau cu sabia deasupra capului. După excluderea din partid a lui Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban, ale cărei documente oficiale au ajuns ieri la Iaşi, atenţia liderilor organizaţiei judeţene a PSD Iaşi se va îndrepta spre cei 14 consilieri ai filialei. Mesajul acestora către consilieri e fără echivoc: nu vă aliniaţi liniei partidului, atunci plecaţi! Deocamdată, în culise apar frecvent numele a patru consilieri locali ce ar putea să se abată de la „ordinea“ impusă de Maricel Popa, de la judeţ: Mihail Pintilei, Vlad Nedelcu, Florin Boca şi Marius Aur. Primul a fost pe punctul de a fi exclus anul trecut, al doilea a avut recent un conflict cu Maricel Popa, iar ceilalţi sunt doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai primarului Chirica şi viceprimarului Harabagiu. 

O fractură majoră în PSD la consiliul local nu este însă o chestiune strict politică, a PSD. Aceasta va deveni o problemă a tuturor ieşenilor: oraşul poate deveni efectiv de neguvernat local. Un blocaj total, pe care ieşenii poate şi-l mai amintesc din vremea fostului edil şef Simirad, când nicio decizie importantă nu mai putea fi luată la Primărie.

În timp ce în filială fierberea e pe cât de mare pe atât de discretă, de­ciziile Comitetului Executiv Naţio­nal (CExN) PSD de excludere a primarului, a viceprimarului şi a fostului deputat Sorin Iacoban au ajuns la Iaşi, iar organizaţia le-a comunicat celor implicaţi. „Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia hotă­rârilor, iar elementul comun este că cei trei nu ar fi respectat „disciplina democratică a PSD“ şi au „excedat prin acţiunile lor procedura dezbaterii interne a partidului“. Documentele arată punctual şi motivul principal pentru care au fost excluşi.

Consilier local: „Nu am nicio datorie faţă de nimeni“

PSD are în Consiliul Local (CL) un număr de 14 dintre cei 27 de aleşi. Are practic majoritatea. Până acum, toţi cei 14 au sprijinit conducerea Primăriei ori prin intervenţii publice, ori tacit. Orice proiect propus de executiv a trecut în special cu aportul acestora. În schimb, excluderea din partid a primarului şi viceprimarului schimbă datele problemei. „Trebuie respectată linia partidului. Ei ştiu foarte clar că, dacă nu se aliniază, pleacă. Un exemplu mai bun decât excluderea viceprimarului nu poate fi (Harabagiu îşi va pierde mandatul în urma excluderii, n.r.). Dacă merg în continuare şi nu se aliniază politicii organizaţiei judeţene, probabil vor urma excluderi şi din eşalonul doi. Vorbim de acele persoane care, până acum, s-au manifestat într-un fel sau altul, au avut ba intervenţii, ba au venit chiar la BPJ (Biroul Permanent Judeţean, n.r.) pentru a-l susţine (pe primarul Chirica, n.r.)“, a spus un lider PSD sub condiţia anonimatului.

Cititi si Chirica, Harabagiu şi Iacoban, excluşi oficial din PSD. Decizia a ajuns la filiala ieşeană

Dintre cei patru consilieri, doi au răspuns ieri apelurilor telefonice şi ambii au invocat faptul că fac parte din „echipa PSD“. „Eu nu am avut nicio ieşire împotriva partidului niciodată şi nici împotriva unui membru de partid. Întotdeauna am fost încolonat în echipa PSD“, a declarat Vlad Nedelcu, în trecut ales PPDD. Unele surse au precizat ieri că, recent, Nedelcu a avut un schimb de replici acid cu Maricel Popa, şeful organizaţiei, dar consilierul nu a vrut să comenteze acest lucru. „Eu nu am nicio datorie faţă de nimeni, dar eu am plecat la drum alături de o echipă pentru a face cât mai bine comunităţii noastre. Nu cred că altcineva are vreun alt interes“, a spus, la rândul lui, consilierul Florin Boca, investitor imobiliar care numai de o răcire a relaţiilor cu primarul nu are nevoie. El s-a arătat convins că „cei de la judeţ se gândesc tot la proiectele ieşenilor“. „Din punctul acesta de vedere, teoretic nu ar trebui să fie probleme, practic vom vedea ce va urma“, a completat Boca. Consilierul a precizat că, luni, a avut loc o întâlnire între consilierii locali şi Maricel Popa, reuniune cu ocazia căreia ar fi avut loc un „dialog constructiv“. Potrivit lui Boca, principala temă de discuţie a fost implementarea sistemului de ma­na­gement al deşeurilor, în condiţiile în care, astăzi, în şedinţa ordinară sunt mai multe proiecte de hotărâre referitoare la acest subiect.

Întâlnirile cu Mihai Chirica, interzise de şefii PSD

Unul dintre consilierii locali aflaţi „în vizorul“ PSD, Mihail Pintilei, a făcut anul trecut obiectul unei discuţii în partid cu privire la o posibilă excludere a sa, după ce consilierul a avut mai multe intervenţii în CL împotriva unor lideri judeţeni ai PSD (Victorel Lupu, Maricel Popa), dar şi împotriva lui Liviu Dragnea. În schimb, liderul de grup al consilierilor PSD, Paul Boişteanu, a menţionat că nu există nicio problemă în funcţionarea echipei de consilieri ai PSD. Însă surse din organizaţia judeţeană ne-au declarat ieri că una dintre primele măsuri care va fi pusă în aplicare, în următoarea perioadă, este ca toate întâlnirile informale pe care consilierii PSD le ţin înainte de şedinţe ale CL să se desfăşoare la sediul PSD. În prezent, astfel de întâlniri sunt ţinute la Primărie, în prezenţa primarului Mihai Chirica. Contactat telefonic, Maricel Popa a refuzat ieri să comenteze situaţia consilierilor locali. În schimb, cu două zile în urmă, într-o declaraţie acordată Radio Hit, el a spus că „vor urma şi alţi consilieri“, intervievat în contextul în care au ajuns la Iaşi deciziile de excludere referitoare la Chirica, Harabagiu şi Iacoban. „Eu cred că opoziţia este calea unei democraţii corecte, acolo unde vor fi proiecte benefice Iaşului sunt convins că CL va acţiona cum trebuie“, a spus, recent, Mihai Chirica, întrebat despre posibilitatea ca întreg deliberativul local, inclusiv consilierii PSD, să-i devină „ostil“.

CEx al PSD: „S-a încercat crearea unui grup de disidenţă la Iaşi“

„Ziarul de Iaşi“ a intrat în posesia deciziilor de excludere comunicate luni către organizaţia judeţeană. În fiecare dintre cele trei decizii se invocă un motiv principal pentru excludere. „În ultimul an, declaraţiile şi acţiunile publice ale domnului Mihai Chirica, au continuat să fie îndreptate împotriva PSD, prin formularea unor opinii şi întreprinderea unor acţiuni contrare poziţiei PSD, care au avut intenţia compromiterii obiectivelor politice ale PSD şi care au adus grave prejudicii imaginii PSD, prin nerespectarea liniei generale a partidului şi agenda politică a acestuia“, se arată în decizia în ceea ce-l priveşte pe primar. În cazul lui Harabagiu este invocat în special conflictul pe care acesta l-a avut cu Maricel Popa.

„S-a creat o situaţie de nerespectare a discipli­nei de partid în urma unui comportament lipsit de condescenden­ţă şi înjurios, faţă de preşedintele organizaţiei judeţene, atât public, cât şi în interiorul partidului, prin poziţionarea în contradicţie cu viziunea PSD, alimentând permanent organizaţiile locale din municipiul Iaşi cu idei disidente şi de susţinere a activităţii critice la adresa partidului, astfel se pot reţine multiple încălcări ale Statutului PSD, ajungând să nege conducerea executivă a partidului şi calitatea actului de guvernare“, se precizează în hotărâre.

Nu în ultimul rând, lui Iacoban i s-a reproşat, printre altele, o „atitudine nesinceră“. „S-a încercat crearea unei structuri organizate de disidenţă la nivelul municipiului Iaşi, printr-o atitudine nesinceră orientată doar către propria persoană, şi nu şi către interesul organizaţiei de partid, prin acţiuni publice şi luări de poziţie în numele organizaţiei municipale PSD Iaşi, nerespectând procedura impusă de Statut în ceea ce priveşte şedinţele, plasându-se premeditat în total dezacord cu conducerea ju­deţeană, respectiv conducerea centrală“, se arată în hotărârea CExN. 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri