Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial (P)

Realitatea

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Pandemia actuală (COVID 19) este considerată de mulţi oameni drept o glumă sau o manipulare ce ţine de teoria conspiraţiei. Pentru aceste convingeri, traduse în nerespectarea regulilor, preţul plătit se ridică deja la mii de vieţi omeneşti. Cea mai apropiată pandemie de vremurile noastre de pe mapamond şi cu efecte devastatoare a fost gripa spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial. Au murit atunci zeci de milioane de oameni. Unii  cercetători estimează că virusul a făcut mai multe victime decât luptele din întrega conflagraţie mondială. Atunci omenirea  înregistra cea mai mare catastrofă umanitară din istorie, din cauza pierderilor  umane şi materiale produse şi de primul război mondial pentru că naţiunile erau angajate într-un efort colosal de distrugere reciprocă. În acele condiţii, nu se punea problema reducerii operaţiunilor militare sau a activităţii economice de război, indiferent de costuri. Numai că învingătorii şi învinşii au platit la fel, pentru că epidemia nu s-a oprit la linia frontului sau la liniile de demarcare trasate după încetarea focului.

Astăzi, este cu totul altă situaţie. Într-o sută de ani, progresele ştiinţei sunt uriaşe. Se caută obţinerea unui vaccin în cel mai scurt timp posibil, se experimentează tratamente. Într-un termen relativ scurt acestea vor fi aplicabile în practică. La ceea ce asistăm acum prin impunerea unor restricţii ferme este, de fapt, o cursă contra-cronometru pentru a salva vieţi până când vaccinul şi tratametele vor fi disponibile. Este vorba probabil despre câteva luni de zile. Dacă nu s-ar face nimic, în aceste luni, cei mai vulnerabili, bătrânii, cei cu diverse afecţiuni, ar fi supuşi unui mare risc. Italia este exemplul acestui scenariu sumbru. Dacă se instituie şi se respectă măsurile de restrângere a răspândirii coronavirusului se dă timp sistemului de sănătate pentru a acorda asistenţa necesară şi cercetării medicale pentru a pune la punct tratamentele şi vaccinul împotriva agentului patogen.

În acest scop, nimic nu este prea scump. Guvernele au decis să închidă activitatea economică în sectoarele neesenţiale. Sectoare întregi şi o bună parte a forţei de muncă vor trebui susţinute, vor avea nevoie de ajutoare de stat. Inamicii Uniunii Europene folosesc prilejul pentru a face propagandă anti-UE. Dar Uniunea Europeană a luat deja măsuri cruciale în logica salvării de vieţi omeneşti. Se injectează bani în economie pentru susținerea locurilor de muncă şi dezvoltare economică. De fapt nu există economie fără forță de muncă şi OMUL (forța de muncă) fără economie. Resursele trebuie folosite în scopul dezvoltării economice şi nu pentru plata nemuncii. Mai trebuie spus că amânarea la plată a datoriilor indiferent ale cui, nu reprezintă o soluție. Povara unei eventuale reveniri la activitatea normal este uneori imposibil de suportat, iar îndatorările excesive duc la “moarte” economică sigură pentru că sistemele actuale financiar bancare “sufocă” orice datornic aflat în imposibilitate de a plăti.

Și România încearcă să ia măsurile necesare pentru stăvilirea pandemiei, la fel ca întreaga Europă. Toţi urmează aceeşi strategie, şocaţi de ceea ce văd că se întâmplă în ţări ca Italia sau Spania. În plină pandemie, nici nu se poate acţiona altfel. Dar factorul esenţial este, din nou, timpul. În răgazul obţinut care nu este prea mare, devine crucial efortul internaţional de găsire a soluţiilor de tratament şi a vaccinului împotriva coronavirusului. Logica „fiecare pentru el” nu funcţionează în acest caz. Virusul nu se opreşte la graniţe, nu are bariere geopolitice sau ideologice şi nici nu ţine seama de propagandă, idiferent cât de iscusită ar fi ea. Izolarea funcţionează pe termen scurt. În lupta directă cu pademia, este nevoie de pe acum de prefigurarea mecanismelor de funţionare a economiilor şi de repornire a pieţelor gobale. Lumea nu poate fi oprită în loc. Se va ajunge la momentul în care  va fi imposibil să mai prelungim situaţia de izolare la care s-a ajuns acum.  Perioada măsurilor excepţionale trebuie să fie scurtă şi momentul revenirii activităţii economice trebuie pregătit de pe acum, altfel...

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri