Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Revoltător! Iată cum te pot omorî cu zile birocraţia, indolenţa și inconștiența!

GALERIE
Bianca Raducaneni60Bianca Raducaneni40
  • Bianca Raducaneni60
  • Bianca Raducaneni40
- +

Protecţia Copilului a dat în judecată părinţii unei fetiţe bolnave, pentru că nu vor să o interneze, cerând instanţei, în regim de urgenţă, emiterea unei ordonanţe preşedinţiale. Decizia favorabilă Protecţiei Copilului a fost admisă încă de acum 10 zile, însă juriştii unităţii nu s-au deplasat până la Judecătorie să ridice documentul şi au aşteptat ca acesta să fie trimis prin Poştă. Deşi decizia instanţei e executorie, funcţionarii au luat act că părinţii refuză în continuare să interneze fata, ca şi cum decizia instanţei ar fi o hârtie fără valoare. Până ca statul să intervină fata poate oricând muri, fiind bolnavă de cancer în stadiul IV.

Un nou episod revoltător în cazul fetiţei din Răducăneni diagnosticată cu cancer renal în sta­diul IV căreia părinţii îi refuză dreptul la îngrijiri medicale. Cu toate că Judecătoria Răducăneni a emis, pe 27 noiembrie, o ordonanţă preşedinţială prin care obligă părinţii să-şi interneze copilul pentru continuarea tratamentului, documentul cu titlu executoriu nu a fost pus în aplicare până în prezent. Cum a fost posibil aşa ceva?

Faptele

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a aşteptat dispoziţia timp de 10 zile, cu toate că ar fi avut posibilitatea să obţină ime­diat un certificat de grefă din care să rezulte obligaţia părinţilor să-şi interneze fetiţa, mai ales că au cerut judecarea în regim urgent. În plus, Maria şi Petru Nedelcu, pă­rinţii fetei, au refuzat să semneze şi să primească documentul. În consecinţă, pacienta grav bolnavă, Bianca, nu a fost încă internată pentru continuarea tratamentului, deşi decizia instanţei obligă pă­rinţii să facă acest lucru. Potrivit DGASPC, dispoziţia nu a fost pusă în aplicare prin apelarea la un executor judecătoresc întrucât, până la acest pas, ar mai fi unul de îndeplinit, respectiv încă o dis­cuţie pe cale amiabilă cu cei doi părinţi. Până ajung cele două „părţi“ la un consens, starea fetiţei se poate înrăutăţi dramatic din cauza lipsei tratamentului. DGASPC i-a reclamat pe Maria şi Petru Nedelcu pe 20 noiembrie, după ce, la începutul lunii, medicii pediatri au informat instituţia că părinţii nu şi-au mai adus fetiţa la tratament din luna iulie. Doctorii au punctat atunci că prognosticul pacientei, diagnosticată cu cancer renal în stadiu avansat, este extrem de rezervat. În urma acestei informări, DGASPC a avut o serie de discuţii cu soţii Nedelcu pentru continuarea tratamentului fetiţei, însă nu au obţinut acceptul părinţilor. Potrivit medicilor, Bianca Nedelcu ar fi avut nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru extirparea metastazelor pulmo­nare, respectiv de un autotransplant de celule stem. Întrucât DGASPC nu a obţinut acordul părinţilor, instituţia s-a adresat instanţei. Pe 27 noiembrie, Judecătoria Răducăneni a admis cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de Protecţia Copilului. „Obli­gă pârâţii la internarea copilului Nedelcu Bianca Petronela, fiica lui Petru şi Maria, într-o unitate medicală de specialitate în vederea continuării investigaţiilor şi a tratamentului de specialitate“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei. La 10 zile de la decizia Judecătoriei Răducăneni, hotărâ­rea nu a fost pusă în aplicare, cu toate că este cu titlu executoriu.

Motivaţiile

Pe de o parte, DGASPC a aş­teptat decizia instanţei - care a ajuns abia ieri în posesia in­stituţiei. Pe de altă parte, deşi documentul a ajuns ieri şi o echipă cu reprezentanţi ai Protecţiei Co­pilului şi ai Primăriei Răducăneni s-au deplasat la familia Nedelcu pentru a-l înmâna, părinţii fetiţei au refuzat să primească decizia şi să semneze pentru ea. „Am aşteptat documentul pentru că nu ne puteam prezenta la uşa pă­rinţilor fără o decizie oficială în care să fie consemnată obligaţia lor să-şi ducă fetiţa la spital. În plus, încă nu s-a apelat la un executor judecătoresc pentru că încercăm să rezolvăm situaţia pe cale amiabilă. La mijloc este un minor bolnav, ataşat de mama sa, pe care nu-l puteam lua brusc din braţele părinţilor. Nu ne putem comporta ca nişte vulturi care-şi atacă prada. Prin urmare, mâine (n.r. -astăzi) vom avea o nouă discuţie cu părinţii. Dacă nici în urma acesteia nu vom obţine acordul lor pentru continuarea tratamentului, vom apela la un executor. Dacă nici cu ajutorul lui nu vom reuşi să punem în aplicare dispoziţia instanţei, DGASPC va face plân­gere penală“, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC. Procedurile le-ar fi permis reprezentanţilor să obţină încă de la pronunţare un certificat de grefă, mai ales că ordonanţele preşedinţiale au caracter urgent. Funcţionarii au aşteptat însă 10 zile, timp în care au fost inclusiv zile libere, prilejuite de Ziua Naţională şi de Sfântul Andrei.

Potrivit asistentului social din comuna Răducăneni, soţii Nedel­cu nu au fost de acord să semneze că au luat act şi primit decizia instanţei, motivând că ei îşi vor îndeplini îndatoririle părinteşti numai după ce autorităţile le vor oferi bani pentru plata datoriilor. „Ne-au primit în curte să discutăm, dar au refuzat să primeas­că actul respectiv. Tatăl ne-a spus că merge cu fetiţa la o evaluare medicală la Timişoara doar dacă noi asigurăm transportul întregii familii şi dacă le oferim bani să-şi plătească datoriile. Sunt în continuare de părere că, în timpul unei intervenţii, medicii i-ar putea fura organele fetiţei“, a precizat Luminiţa Lupu, asistent social la Răducăneni. Contactaţi de „Ziarul de Iaşi“, părinţii Biancăi au spus că reprezentanţii instanţelor de judecată nu sunt medici, şi prin urmare nu pot decide pentru fetiţa lor. Mai mult, mama copilei a subliniat că ea se îngrijeşte exemplar de fiica sa şi, prin urmare, copila nu-i poate fi luată din familie. „Eu îi dau de mâncare, eu am fost cu ea la doctor la începutul lunii noiembrie, eu mă ocup de ea, şi nu am nevoie de indicaţii din partea cuiva“, a declarat Maria Nedelcu. Conform reprezentanţilor Pri­măriei Răducăneni, familia Ne­delcu este în atenţia serviciului de asistenţă socială de mai mulţi ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri