Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rezultatele finale: harta votului în judeţul Iaşi. Ce teritorii a cucerit Opoziţia

GALERIE
harta_alegeri_2019
  • harta_alegeri_2019
- +

Duminică nefastă pentru PSD Iaşi: a pierdut practic judeţul printre degetele cu care îl ţinea captiv aproape în totalitate de doi ani. Centralizarea rezultatelor finale arată că, practic, deşi are primari în 65 de unităţi administrative (oraşe/comune) din totalul de 98, a reşit să se menţină pe primul loc în doar 37. Cu o infrastructură politică comparabilă, PNL a obţinut victoria în peste jumătate din comune: 51. Lipsa aceleiaşi infrastructuri în cazul USR-PLUS a avut ca rezultat statistic obţinerea victoriei în numai 9 unităţi administrative. Cu toate acestea, USR-PLUS a câştigat alegerile pe judeţ ca procent total, una dintre aceste unităţi câştigătoare net fiind Iaşul, restul în zona limitrofă municipiului. O situaţie inedită: balotaj perfect la numărul voturilor, la Cristeşti, între PNL şi PSD. 

Alegerile de duminică au consfinţit ieşirea judeţului Iaşi de sub influenţa PSD. Social-democraţii au reuşit să adune mai multe voturi doar în jumătate dintre comunele unde au primari, în timp ce liberalii şi USR-PLUS au câştigat în fiefuri tradiţionale ale PSD.

Liberalii domină centrul şi estul judeţului, iar USR s-a impus în majoritatea comunelor limitrofe municipiului Iaşi. În schimb, social-democraţii îşi păstrează influenţa în special în vestul judeţului.

În una dintre comune (Cristeşti) a fost egalitate între PSD şi PNL, ambele partide fiind pe primul loc în opţiunea electoratului, fiecare cu câte 417 voturi.

În ceea ce priveşte strict mediul urban, USR-PLUS s-a impus de o manieră categorică în municipiul Iaşi, liberalii au câştigat în Podu Iloaiei şi Târgu Frumos, în timp ce PSD a rămas cu Paşcaniul (câştigat greu, la o diferenţă de doar câteva sute de voturi în faţa PNL) şi Hârlău.

Pe scurt, PNL s-a impus în 51 de comune/oraşe, PSD în 37 iar USR-PLUS în 9. Asta în contextul în care PSD are primari în 65 de comune din cele 98 de unităţi administrative ale judeţului.

Unde a obţinut cele mai mari scoruri fiecare partid

USR-PLUS a avut cel mai bun procent în Valea Lupului (45,6%), comună unde a fost înregistrată şi cea mai mare prezenţă din judeţ (62%), iar primarul este de la PSD.

Faptul că a reuşit să câştige detaşat şi în municipiul Iaşi (37,2%) a fost decisiv pentru ca USR-PLUS să se impună pe locul 1 şi în judeţ. USR-PLUS a mai câştigat în Miroslava (36,4%), Ciurea (33,5%), Rediu (32,6%), Bârnova (30,8%), Movileni (30,2%), Holboca (28%) şi Tomeşti (28%).

Victoria USR-PLUS în aceste localităţi vine în contextul în care cele două partide politice ale alianţei nu au structuri în teritoriu, sau nu sunt încă bine închegate, nici măcar în municipiul Iaşi.

Liberalii au scos un scor record în Plugari (75,7%), unde au şi primar, iar în alte nouă comune au înregistrat peste 50%, printre acestea numărându-se Mironeasa (61%), Leţcani (59,4%), Mogoşeşti-Siret (57%) şi Trifeşti (56,8%).

În schimb, PSD a câştigat detaşat în Ipatele (60,4%), şi doar în alte cinci comune din judeţ a avut un scor electoral de peste 50%. PSD a obţinut cele mai puţine în voturi în comune precum Mirceşti (9,1%), Valea Lupului (10%), Miroslava (10,4%), Aroneanu (12%), Rediu (12%), Bârnova (13,1%), Leţcani (15%) şi municipiul Iaşi (15%).

În judeţ: PNL - 32%, PSD - 26%, USR - 17%

Dacă scoatem rezultatele din municipiul Iaşi din ecuaţie (USR-36,8, PNL-18,6; PSD-15), scorurile celor trei partide se schimbă simţitor. În mediul rural, alianţa USR-PLUS are „priză“ doar la comunele limitrofe Iaşului, în timp ce în restul judeţului are de recuperat teren atât în faţa PNL, cât şi a PSD.

Fără municipiul Iaşi, PNL are în judeţ 32,3%, PSD 25,8%, iar USR-PLUS 16,7%. Dacă ieşenii din municipiu nu ar fi ieşit în număr mare la vot, atunci alianţa USR-PLUS ar fi pierdut primul loc la nivelul întregului judeţ în preferinţele electoratului.

În afara Iaşului, au fost exprimate peste 166.000 de voturi faţă de cele 162.000 voturi în munici­piu.

Potrivit rezultatelor provizorii făcute pu­blice de Biroul Electoral Central (BEC), după numărarea tuturor voturilor valabil exprimate în judeţul Iaşi, USR-PLUS a câştigat alegerile cu 26,8%, alianţa fiind urmată de PNL (25,5%), PSD (20,4%), Pro România (6,5%), PMP (5,9%), candidatul independent Gregoriana Tudoran (4%) şi ALDE (3,3%).

Ceilalţi nouă candidaţi, inclusiv George Simion, care a fost susţinut de primarul Mihai Chirica, au avut un scor electoral de sub 3%, adică mai puţin de 6.000 de voturi în întreg judeţul.

Vedeţi aici rezultatele pe fiecare comună/oraş în parte.

Mai jos, o comparatie cu votul in judet la alegerile parlamentare din 2016:

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri