Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rujeola se extinde în Moldova: șase noi cazuri. Campania de vaccinare, un eşec total

GALERIE
rujeola
  • rujeola
- +

Campania de vaccinare este un eşec: doar o treime dintre cei aflaţi în evidenţe au fost imunizaţi. Jumătate nu s-au prezentat sau nu au fost găsiţi la domiciliu, iar 14% au refuzat.

Rujeola se extinde printre copiii din judeţele Moldovei. În ultimele două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ au fost internaţi şase copii cu suspiciune de rujeolă. Boala a fost confirmată cu analize de laborator în două cazuri, în celelalte aşteptându-se încă rezultatele. Potrivit medicilor, simptomele celorlalţi patru copii descriu, de asemenea, tabloul clinic al rujeolei. Pacienţii, fete şi băieţi cu vârste cuprinse între şase luni şi cinci ani, provin majoritatea din judeţele vecine Iaşului. Patru copii sunt din judeţele Vaslui şi Bacău, iar doi, din judeţul Iaşi. Niciunul dintre cei şase mici pacienţi nu a fost vaccinat cu ROR, conform schemei naţionale de vaccinare. Dacă doi dintre bolnavi nu sunt încă eligibili pentru administrarea vaccinului ROR întrucât nu au vârsta minimă necesară - nouă luni, ceilalţi patru copii nu au fost imunizaţi pentru că părinţii lor nu au acceptat.

„În intervalul menţionat au ajuns la spital cu rujeolă doi bebeluşi de şase şi şapte luni. Copilaşii nu sunt vaccinaţi pentru că nu au vârstă minimă recomandată şi, în plus, nu sunt alimentaţi la sân, adică imunizaţi natural, dacă putem spune aşa. Trebuie subliniat că prin laptele matern se transferă bebeluşului anticorpi datorită cărora cei mici sunt protejaţi de diverse boli. Laptele matern conţine imunoglobuline, adică anticorpi, de aceea alăptatul la sân este atât de sănătos şi util. În cazul rujeolei, de pildă, un copil de câteva luni alăptat la sân, încă nevaccinat pentru că nu are nouă luni, are alte şanse de luptă cu virusul rujeolei decât un bebeluş nealăptat natural“, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infecţioase, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Potrivit medicului, un singur copil dintre cei şase internaţi cu suspiciune de rujeolă a fost spitalizat câteva zile în stare mai gravă, cu supraveghere în ATI. Starea celorlalţi micuţi a evoluat pozitiv şi nu au ridicat neapărat probleme serioase. „Ni se pare grav faptul că, în continuare, părinţii refuză vaccinarea cu ROR. Nici ei nu ştiu uneori de ce refuză să-şi vaccineze copiii. Pe de altă parte, alţi părinţi care, teoretic, susţin că au motive întemeiate fac referire la tot felul de aşa-zise studii amintite de unii sau de alţii în scop anti-vaccinare. Sfatul meu cât se poate de serios pentru părinţi este să-şi vaccineze copiii şi, desigur, mamele să-şi alăpteze bebeluşii“, a mai nuanţat Hurmuzache.

Dr. Dănuţ Teodor, medic primar boli infecţioase în Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, a relatat pe contul personal de Facebook că, după o gardă recentă, a rămas impresionat de experienţa dureroasă prin care trecea o fetiţă de trei ani diagnosticată cu rujeolă şi nevaccinată. „Mă uitam la ea şi nu am putut să nu fiu impresionat de experienţa teribil de dureroasă prin care trecea şi nu am putut să nu mă uit în ochii părintelui ei şi să-l întreb dacă acum mai consideră că decizia de a nu-şi vaccina copilul împotriva rujeolei a fost una bună! M-am întrebat şi ce mutaţie s-a produs în mintea noastră, cât de mare şi perfidă poate fi o manipulare în masă, astfel încât un părinte să ia o decizie greşită legată de să­nătatea propriilor copii!“, a relatat Dr. Dănuţ Teodor.

68 de cazuri în judeţul Iaşi

Potrivit ultimei informări emise de Centrul Naţional de Suprave­ghe­re şi Control al Bolilor Transmisibile, numărul de îmbolnăviri cu rujeolă în judeţul Iaşi a ajuns la 68. Niciunul dintre bolnavii ieşeni nu şi-a pierdut viaţa în urma îmbolnăvirii. „Referitor la rezultatele campaniei suplimentare de vaccinare cu vaccin ROR din luna octombrie 2017, procentele de copii vaccinţi pentru toate grupele de vârstă incluse în această ac­ţiune sunt nesatisfăcătoare şi nu ating nivelurile optime recomandate. Astfel, în luna octombrie a fost vaccinat un procent de 31.2% din totalul catagrafiaţilor. Moti­vele nevaccinării au fost: neprezentaţi (26.4%), negăsiţi la domiciliu (17%), refuzuri (14%) şi contraindicaţii (11.5%)“, se arată în informarea CNSCBT.

Rujeola este o infecţie virală cauzată de virusul rujeolic. Simptomatologia se dezvoltă, de obicei, după opt zile de la expunerea la virus. Simptomele iniţiale cuprind febră, tuse persistentă, secreţii nazale, uneori diaree. Ulterior, apar pete mici de culare alb-gri în interiorul gurii, urmate de o erupţie cutanată. Petele mici şi roşii apar mai întâi la nivelul feţei şi apoi cuprind tot corpul. La nivel naţional, de la debutul epidemiei - februarie 2016 - până în prezent s-au înregistrat 36 de decese în rândul copiilor. Până pe 17 noiembrie, în ţară s-au raportat 9.900 de cazuri de rujeolă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri