Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ruşine Primăriei şi politicienilor ieşeni!

Sală de sport modernă la Iași? Deocamdată e doar un vis. Alte 21 au avut prioritate în țară

GALERIE
sala polivalenta iasi
  • sala polivalenta iasi
- +

S-au construit 21 de săli moderne în toată ţara cu bani de la guvern. În alte oraşe, cum ar fi Clujul sau Timişoara, Primăria a finanţat un astfel de obiectiv. În momentul de faţă, municipalitatea stă cu mâna întinsă la Compania Naţională de Investiţii. Aleşii ieşeni ai PSD s-au remarcat la dezbaterile pentru creşterea veniturilor la cabinetele parlamentare.

Iaşul a rămas unul dintre puţinele oraşe mari ale ţării care nu au o Sală Polivalentă modernă. Guvernele care s-au perindat la con­ducerea ţării au neglijat să acorde finanţare, în timp ce Iaşul a evitat să aloce fonduri proprii aşa cum a făcut, de exemplu, Clujul. În acest an, s-a vorbit la nivel public despre posibilitatea construirii unei săli la Iaşi de către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Dar, în afară de discursuri politicianiste şi o corespondenţă între mu­nicipalitate şi CNI, nu s-a întâmplat nimic concret în a atrage finanţarea guvernamentală. În schimb, în premieră, Primăria Iaşi a alocat din propriul buget, mai mult de faţadă, o sumă de 500.000 lei la începutul anului curent pentru proiectarea obiectivului, dar licitaţia nu a fost lansată nici până acum, iar banii nu vor mai putea fi folosiţi în 2017. Zona vehiculată pentru construirea unei săli de sport la Iaşi este Moara de Vânt.

„Această sumă a fost prevăzută în buget pentru demararea studiilor în urma unei adrese venite de la CNI conform căreia ar exista o intenţie din partea acestei instituţii pentru a finanţa o sală de sport. Ulterior, CNI nu a mai trimis niciun răspuns concret cu privire la de­mararea investiţiei“, a susţinut ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Se­bas­tian Buraga.

În schimb, Ministerul Dez­voltării spune că a primit de la Iaşi „extras de carte funciară, solicitarea privind şi oportunitatea realizării obiectivului de investiţii, nota conceptuală şi tema de proiectare“, dar a solicitat unele com­pletări şi actualizări ale documentaţiei.

Informaţia apare într-o adresă publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, sub formă de răspuns la o interpelare a deputatului Marius Bodea către Ministerul Dezvoltării.

Între timp, în Teleorman a fost inaugurată o sală după o investiţie de aproape 5 mi­lioane euro, iar la Sfântu Gheorghe, una de aproape 20 milioane euro. Ambele săli au fost finalizate în acest an. Rând pe rând, alte judeţe din ţară au primit finanţări de la Guvern. De exemplu, Craiova are o sală de 4.000 locuri care a costat 17,5 milioane euro. Alte oraşe au ales să finanţeze integral de la bugetul local realizarea unui astfel de obiectiv. În 2014, Sala Polivalentă din Cluj, cea mai modernă din ţară, cu o capacitate de 7.200 locuri, a fost inaugurată după o investiţie de 16 milioane euro. În Timişoara, în 2013, municipalitatea s-a asociat cu Universitatea Politehnica pentru realizarea unei săli de până la 3.000 de locuri, dar inaugurarea acesteia s-a amânat în mai multe rânduri. În schimb, Primăria a început o corespondenţă cu CNI pentru ridicarea unei alte săli polivalente care ar urma să aibă nu mai puţin de 16.000 de locuri.

Ce judeţe au beneficiat de săli polivalente noi

În prezent, trei obiective sunt în execuţie în trei judeţe: Ilfov (Voluntari, sală de sport multifuncţională), Gorj (Târgu Jiu, extinderea unei săli realizate în 2007) şi Olt (Slatina, sală de sport multifuncţională cu 3.000 de locuri). Urmă­toarele două oraşe pe lista CNI sunt Constanţa şi Oradea, în cazul cărora au fost lansate deja licitaţiile de lucrări pentru săli polivalente cu 5.000 de locuri.

În ultimii aproape 20 de ani, CNI a finanţat lucrări de construire la 21 de săli polivalente din ţară. Primele două săli au fost recepţionate în 2003: una la Sf. Gheorghe (Covasna, complex şi piscină) şi alta în Maramureş (sală de sport municipală - Sighetu Marmaţiei). Peste trei ani a venit rândul oraşului Drobeta Turnu Severin, unde a fost inaugurată o sală de sport cu 1.800 locuri. În 2007, patru săli de sport au fost deschise publicului în judeţele Covasna (Târgu Se­cuiesc), Harghita (Miercurea Ciuc), Ilfov (Ciolpani) şi Gorj (Târgu Jiu). Prima sală finalizată în Moldova a fost în 2008 în Botoşani (2.000 locuri), acesta fiind şi singurul obiectiv de acest fel inaugurat în acel an. În 2009 a venit rândul judeţului Timiş (Lugoj), iar un mai târziu au fost finalizate lucrări în Bacău (Oneşti), Călăraşi (1.500 locuri) şi Neamţ (Piatra Neamţ - 4.000 locuri). Doljul şi Sălajul au beneficiat de noi săli în 2012, iar, în 2013, a venit din nou rândul judeţului Harghita, de data aceasta la Odorheiul Secuiesc (sală de sport cu bazin de înot). În acelaşi an, au mai fost inaugurate alte patru obiective în Braşov, Bucureşti (Sector 2) şi Prahova (Ploieşti). Ultimele două săli finanţate şi recepţionate au fost în 2017: din nou una în Covasna, la Sf. Gheorghe, iar cealaltă în Teleorman, la Alexandria, ambele fiind săli de sport multifuncţionale.

În tot acest timp, cel puţin în ultimii 10 ani, atunci când parlamentarii ieşeni au mai adresat interpelări pe tema unor proiecte investiţionale la Iaşi, compania de investiţii mai mereu a răspuns că nu există resurse financiare. Pe lista actuală a CNI se află 18 proiecte ce ţin de noi săli polivalente, Iaşul şi Timişoara numărându-se printre posibilii beneficiari.

VEDEȚI ȘI:

Când se va construi marele stadion al Iaşului, al doilea ca mărime din ţară, de la Ciric?

PROIECT: Sală regională de sport cu 16.000 de locuri în Moara de Vânt

IMAGINI Așa ar arăta complexul sportiv în Moara de Vânt

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri