Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Savanţi de sticlă

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

În fauna tembelizuală endemică, părerologii constituie, de ani buni, cercul de elită al savanţilor de sticlă. Îi recunoaştem, în primul rând, după cunoştinţe, talent şi stil. Capabili să vorbească oricui, oricând şi despre orice, aceşti specialişti de renume mondial în datul cu părerea au învăţat să extirpe din vocabularul activ orice urmă de "nu ştiu", "nu cunosc", "nu mă pricep". 

Dimpotrivă, stilul pe care îl întreţin în beneficiul naivului telespectator este caracterizat de aplomb, fermitate şi siguranţă. Ca şi cel mai curat adevăr, enormităţile cutremurătoare pot fi articulate calm, duios, cu zâmbetul pe buze. În fond, important nu e ceea ce se spune, ci ţinuta încrezătoare, nobilă şi distinsă a magistrului atotştiutor.

Aparent, toţi opinologii sunt o apă şi-un pământ, dar, în realitate, aceşti maeştri ai bavardajului s-au specializat în diverse arii de competenţă, ba chiar de excelenţă. Mulţi, dacă nu cumva toţi, sunt, la bază, guvernologi. Într-o democraţie în care tot seralistul harnic şi cu ceva relaţii la partid se poate lesne obişnui cu deputăţia sau barem cu un vremelnic fotoliu ministerial, e de-a dreptul dificil să aflăm pe cineva care să nu se priceapă olecuţă la politică şi la treburi de stat. La o adică, cât de greu poate fi?

Aşa şi cu guvernologii. Toţi au origini umile, dar sănătoase. Mai apoi, se rotunjesc şi skilurile de nişă, astfel că unii ajung pamfletologi, jurnalistologi sau rezistologi, însă doar cei mai fercheşi dintre aceşti pământeni aprofundează misterele unor îndeletniciri precum cea de strategolog, dezbatolog sau analistolog. Ei sunt, cum s-ar zice, crème de la crème, mirarea universului, tăriile lumii, pentru că doar la ei se uită, seară de seară, nişte milioane de teleprivitori.

Dar videocraţia nu se rezumă doar la ştiri, ştiri, ştiri. Tre’ să ne mai râdem şi noi, no? Prin urmare, dacă schimbăm canalul, observăm că pe piaţa muncii de televiziune există şi posturi călduţe de vipologi ori de mondenologi, însă nici în aceste poziţii de mare expunere mediatică nu se ajunge fără o ţâră de meritocraţie. Vorba ceea: cine nu papă şoşeţica, nu pupă mohair. Păi, e normal să primeşti ditamai salariul şi toate privilegiile îngăduite dă arta comentologiei fără să fi lucrat, măcar cu juma’ dă normă, în showbiz, ca bârfolog? Nu e! Toţi masterchefii ascund în dulapul conştiinţei scheletul statului la cratiţă, n’est ce pas?

De câteva săptămâni, însă, această harnică armie de flecari are motive crescânde de reală îngrijorare. Poposirea coronacrizei în studiourile de televiziune din întreaga lume i-a chemat la pupitre pe epidemiologi, pneumologi, vir(us)ologi, adică pe reprezentanţii acelei caste rău famate care până nu demult purta porecla de comunitate a oamenilor de ştiinţă. Aceşti învăţaţi încruntaţi, plictisitori, nesculptaţi la sală, îmbrăcaţi adesea nu tocmai după ultima modă, riscă să inunde, mai abitir decât microorganismele despre care discută într-una, orice colţişor al micilor ecrane. Felul lor de a vorbi a băgat groaza în telespectatori şi le provoacă insomnii crâncene tuturor telectualilor obişnuiţi cu somniferele debitate de cutare sau cutare părerolog. Şi cum să nu te sperii, când tot ceea ce auzi de la aceşti aşa-zişi specialişti, care, culmea!, pretind că au în spate ani aspri de ştiinţă de carte şi de experienţă clinică, e colorat doar cu "dacă", "se pare", "nu suntem siguri", "nu se prea poate"?! Aşa vorbeşte un imunopatolog? Ca un copil care l-a luat pe NU ŞTIU în braţe? Şi-apoi, la ce festival de dicţie or fi deprins oamenii aceştia obiceiul de a strepezi printre dinţi tot felul de cuvinte neînţelese? Anamneză? Dispnee? Dacă asta înseamnă ştiinţă, mai bine ne lăsăm păgubaşi! În plus, ei nu turuie, ci îşi aleg frazele şi fac pauze, ca şi cum s-ar gândi la ceea ce ar urma să zică. Doamne fereşte!

Să nu lungim vorba. Vă propun să redactăm o petiţie împotriva acestor personaje care strică firma şi obrazul iubiţilor noştri savanţi de sticlă. Am studiat cu atenţie şi cu vădită îngrijorare problema şi am constatat că această formă democratică de protest e îngăduită chiar şi situaţii de criză, astfel că nu riscăm să fim penalizaţi. E destul că stăm în casă, cu ochii pe frigider şi cu spirtul la îndemână. Vrem puţină libertate, măcar la televizor! Otorinolaringologii şi conchiliologii, cu seminţia lor cu tot, nu au decât să, hashtag, stea, şi ei, pe la casele lor. Cine îi tot cheamă, dom’le, pe la televizor? Ei n-are familie? Orice om îi este teamă de coronavirus, dar totul are o limită. Ne vrem eroii înapoi. Sănătate!

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri