Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CROCHIURI ECONOMICE

Schimbări ale regimului sancţionatoriu aferent legislaţiei sistemelor moderne de plată

GALERIE
plata POS
  • plata POS
- +

Noi organe ale MEF capătă competenţă legală în prevenirea şi combaterea încălcării normelor care reglementează sistemele moderne de plată. Personalul Direcţiei generale de inspecţie economico-financiară (DGIEF) intră în rândul organelor de control ale ANAF abilitate să constate contravenţii şi să aplice amenzi pe acestă linie. Doar că unda de blândeţe în tratarea unor încălcări ale legii (mai întâi atenţionăm, apoi întocmim un plan de remediere, fixăm un termen de îndreptare şi abia la urmă, dacă nu se intră totuşi în legalitate, amendăm) acaparează şi aria sistemelor de plată.

 

Instituirea Inspecţiei economico-financiare (IEF) datează de acum şapte ani, având la bază o OUG (nr. 94/2011). Un an mai târziu, se aduc unele modificări (prin Legea nr. 107/2012), iar apoi, prin HG (nr. 101/2012) sunt date Normele metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea IEF. Cu toate că şi atunci era în vigoare OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, Ministerului Finanţelor Publice (MFP) i-a scăpat să includă personalul DGIEF în rândul organelor de control ale ANAF, abilitate cu aplicarea prevederilor art. 3 din OUG nr. 193/2002. Articolul menţionat se referă la constatarea şi sancţionarea anumitor contravenţii, în contextul în care exista – şi atunci, ca şi acum - obligativitatea prestatorilor de „servicii de utilitate publică, precum şi a instituţiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi (...) de a accepta încasarea sumelor şi prin intermediul cardului de debit şi a cardului de credit” (http://www.mfinante.ro), iar comercianţii detailişti nu puteau (şi nu pot) refuza asemenea carduri, dacă au o cifră de afaceri de peste 10.000 euro (echivalent în lei) (OUG nr. 193/2002).

Aşa că DGIEF, de la înfiinţare s-a ocupat efectiv doar de actul de inspecţie de acest tip la anumiţi operatori economici, fiind ţinută, sub aspectul competenţei juridice explicite, în a constata şi sancţiona contravenţiile la OUG nr. 193/2002. Pentru că nivelul real de (non)conformitate cerea şi încă cere control în planul normei menţionate, a fost gândită o soluţie prin elaborarea unui proiect de Ordin privind desemnarea organelor de control abilitate de MFP pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de OUG nr. 193/2002 (aflat în etapa consultării publice). Evident, odată semnat şi pus în aplicare (totuşi, rigoarea juridică presupune încă un ordin al preşedintelui ANAF, prin care să se delimiteze competenţele diferitelor structuri proprii de control), face ca personalul DGIEF să fie abilitat în privinţa arătată.

Mai concret, acesta devine competent în a constata şi sancţiona contravenţional fapte, precum: (i) utilizarea de către operatori a unor terminale de plată neinstalate legal; (ii) distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude; (iii) refuzul operatorilor de a accepta încasări prin intermediul cardurilor; (iv) refuzul băncilor acceptante de carduri de a instala terminale de plată în termenul legal; (v) lipsa asigurării infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea avansurilor în numerar la terminale de către băncile acceptante de carduri. Nivelul amenzilor aplicabile este situat între 5.000 lei şi 200.000 lei (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/40872). Sub aspectul recentului sistem de prevenire a greşelilor comise de operatori pe linia menţionată, observăm că la pct. 52 din Anexa nr. 1 (contravenţiile care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017) la HG nr. 33/2018 referitoare la stabilirea acestor contravenţii, este inclus şi Art. 3 alin. (1) din OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Altfel spus, unda de blândeţe în tratarea unor încălcări ale legii (mai întâi atenţionăm, apoi întocmim un plan de remediere, fixăm un termen de îndreptare şi abia la urmă, dacă nu se intră totuşi în legalitate, amendăm) acaparează şi aria sistemelor de plată.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri