Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Scor nedrept pentru ieșeni

GALERIE
budescu-astra-poli-iasi-1400x870
  • budescu-astra-poli-iasi-1400x870
- +

Astra Giurgiu – Politehnica 4-0 (0-0), în etapa a VIII-a a Ligii I de fotbal

Astra: Lazar – Bruno, Graovac, Găman, Radunovic – Stahl (’85 - Merloi) , Şerban (‘2 -  Canadija), Crepulja (’85 - Moise), V. Gheorghe – Montini (’65 - Wüthrich), Budescu (’85 - Balaure). Antrenor: Alexandru Radu.

Poli: Bösz - Cabral, De Iriondo, Baxevanos, Buşu – Passaglia, Onea (‘3 - Calcan), Fr. Cristea – Platini, A. Cristea (’33 - Acka), Popadiuc (’57 - Zajmovic). Antrenor: Daniel Pancu.

Cartonaşe galbene: V. Gheorghe (’30, ’52), Montini (‘45^4) – Calcan (‘8), Platini (’32), Acka (‘45^2), De Iriondo (’84), Passaglia (‘90^1).

Eliminaţi: V. Gheorghe (’52 – două “galbene”) – Fr. Cristea (’30 – “roşu” direct).

Arbitri: Sebastian Colţescu; Vasile Marinescu, Stelian Slabu.

1-0, min. 62: Budescu a executat un corner de pe stânga, Găman l-a depăşit pe Baxevanos şi a reluat cu capul, din careul mic, de la prima bară;

2-0, min. 84: Budescu, din penalty, după ce De Iriondo a comis henţ la un şut trimis de Crepulja;

3-0, min. 89: Radunovic a trecut uşor de Cabral pe stânga, a pasat în zona centrală a careului, iar Wüthrich a reluat în plasă;

4-0, min. 90^2: Radunovic, din penalty, după un fault comis de Buşu asupra lui Merloi.

Chiar dacă nu a putut conta pe jumătate de echipî, Poli, cu improvizaţii în formula de start (De Iriondo – stoper, Onea – mijlocaş), nu a intrat în postura de victimă sigură pe terenul echipei care a prins podiumul în sezonul trecut, dar care a avut un start ratat în actuala stagiune. Şi chiar dacă l-a pierdut rapid şi pe Onea, accidentat, element care l-a făcut pe Pancu să schimbe modulul tactic în “4-4-2” (A. Cristea şi Calcan în atac, Platini şi Popadiuc pe benzi), mai aproape de Acka şi Passaglia, Iaşi a dominat cu autoritate startul. Cea mai mare ocazie a începutului de meci a apărut în minutul 3, când Platini a fost la un pas de gol, iar Lazar a anunţat un meci mare. Partida s-a mai echilibrat apoi, şuturile trimise de Stahl, Calcan, Montini, A. Cristea şi Budescu neavând un grad ridicat de periculozitate. Ca şi cum toate  problemele nu erau de ajuns, oaspeţii au rămas din minutul 30 în zece oameni, după ce Fr. Cristea a văzut “roşu” direct. Eliminarea, care a generat sacrificarea lui A. Cristea şi a modificat iarăşi dispunerea jucătorilor pe teren (Platini a trecut vârf, Calcan a coborât în bandă), nu a destabilizat echipa lui Pancu. Surprinzător, Politehnica a avut o reacţie peste aşteptări, creându-şi trei ocazii de gol până la odihnă prin Acka (şut “peste”, de la 20 de metri, în minutul 36), Calcan (şut pe lângă poartă, în minutul 42) şi Popadiuc (intervenţie foarte bună a lui Lazar, în minutul 44, după o încercare din lateral stânga). Uluită de modul în care a curs jocul în ultimul sfert de oră al actului întâi, când nu a avut nicio acţiune, Astra s-a trezit după pauză, în minutul 46, când Montini a ratat incredibil, din careul mic. A fost semnalul care a anunţat deschiderea scorului, apărută în minutul 62, când Baxevanos, care avusese o încercare bună în minutul 55, l-a scăpat din marcaj pe Găman. Nici golul primit nu a descumpănit Iaşul, mai ales că între timp se restabilise echilibrul numeric. Lazar a avut însă alte două intervenţii importante, la lovitura liberă trimisă de Calcan (’71) şi reluarea din careul mic a lui Acka (’80), între aceste momente De Iriondo şi Passaglia bifând alte încercări timide. Intrând în panică pe măsură ce finalul se apropia, Poli, care ar fi meritat nu doar un egal dacă luăm în calcul cum s-a derulat meciul până prin minutul 80, când raportul şuturilor pe poartă a fost 3-6, al ocaziilor mari 1-4, iar al cornerelor 2-8, a căzut total după minutul 84. Astra a profitat, a înscris de nu mai puţin de trei ori, de două ori din penalty, şi a scris pe tabelă un 4-0 care fac inutile discuţiile pe tema arbitrajului şi a superiorităţii ieşene.

Patru decizii de arbitraj importante

^ În minutul 30, după un duel V. Gheorghe – Fr. Cristea, Colţescu i-a acordat “galben” primului şi “roşu” direct ieşeanului, care l-a călcat pe picior pe adversarul lui. “Francisc a avut şi ghinion, i-a alunecat piciorul” a spus Pancu după meci. V. Gheorghe a fost şi el eliminat, peste 22 de minute, după ce arbitrul i-a acordat al doilea ”galben”, la capătul unei faze în care l-a lovit cu palma peste faţă pe Acka. Sebastian Colţescu a mai luat alte două decizii importante pe final, când a acordat două lovituri de la 11 metri gazdelor, la ambele existând justificare. Ambele trebuiau însă repetate, jucători ai Astrei intrând mult în careu înainte de execuţiile lui Budescu, respectiv Radunovic. De altfel, Colţescu a judecat pro-Astra mai multe faze interpretabile. ^ Onea a fost achimbat după câteva minute din cauza unei accidentări. “Vineri, a acuzat o jenă. Am hotărât să intre, să vedem dacă ţine, nu a reuşit” a explicat Pancu după meci. ^ După ce A. Cristea a fost înlocuit, banderola de căpitan la oaspeţi a fost preluată de Platini. ^ Deşi a trecut pe foaia de joc şi doi juniori, Antonio Stan şi Tălmaciu, Poli nu a fost în stare nici în această etapă să completeze banca de rezerve. Rezerve neutilizate la oaspeţi au mai fost Brînză, Chacana şi Assulin. ^ Maghiarul Levente Bösz a debutat la Politehnica. ^ Poli a revenit spre casă imediat după meci, cu autocarul. ^ Gazdele au fost coordonate din tribună de Edi Iordănescu, antrenor despre care se spune că e la butoanele Astrei de mai mult timp şi va prelua oficial postul de antrenor al giurgiuvenilor săptămâna aceasta. Tehnicianul prezent pe banca gazdelor, Alexandru Radu este unul din “secunzii” cu care Iordănescu a lucrat în ultima perioadă. ^ La partidă a asistat şi selecţionerul naţionalei de seniori a României, Mirel Rădoi. ^

Declaraţiile tehnicienilor

Alexandru Radu: “Trei puncte meritate, muncite, după un joc foarte bun. Era un moment foarte greu, jucătorii erau puţin blocaţi după şapte meciuri fără victorie. Sper ca această victorie să ne deblocheze, pentru că Astra trebuie să fie acolo sus, la play-off”.

Daniel Pancu: “Suntem trişti, amărâţi. Rezultatul, pe care-l considerăm cu toţii nedrept, este dureros, ruşinos. Cu toate absenţele și improvizațiile, jucătorii veniți după accidentări, am fost echipa mai bună timp de 80 de minute. Din păcate, problemele de la finalizare, faptul că Lazar a fost cel mai bun jucător al Astrei plus greşelile personale şi de interpretare au dus la un rezultat catastrofal. E al treilea meci când luăm patru goluri pe fondul unui meci bun. E greu când apar greşeli individuale. Lucrăm să le eliminăm, însă e greu. Un mijlocaş poate juca stoper bine un joc, apoi, la al doilea, al treila joc, concentrarea dispare şi se simte. Pe final, am văzut poziţionări hilare ale fundaşilor noştri centrali. Am pregătit jocul pentru a marca noi primii, Astra ceda dacă se întâmpla asta. A venit eliminarea noastră, dar ne-am descurcat 10 contra 11, au avut doar ratarea lui Montini. Eliminarea lui Gheorghe ne-a relaxat, ne-a dat impresia că putem câştiga. Am plătit scump şi lipsa de marcaj, acelaşi jucător care trebuia să-l marcheze pe Bouhenna la meciul cu Sepsi scăpându-l pe Găman”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri