Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Şef ATI: În secţie nu mai folosim Kaletra, şi nici Plaquenil. „Au intrat noile terapii“

GALERIE
infectioase
  • infectioase
- +

„Au intrat noile terapii care sunt considerate mai potente“, arată dr. Florin Roşu.

În contextul în care aproape toate studiile arată că Hidroxiclorochina (Plaquenil) şi Kaletra (Lopinavir) au efecte adverse importante şi mai puţine beneficii concrete, „Ziarul de Iaşi“ a cerut şi opinia medicului care se ocupă de pacienţii care ajung să fie internaţi în Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi.

Dr. Florin Roşu spune că, din punct de vedere observaţional, fără să aibă baza unor studii concrete, de la începutul pandemiei s-au remarcat mai multe aspecte. Medicamentul Kaletra dă efecte adverse greu de suportat pentru majoritatea pacienţilor, cum ar fi greaţă, diaree şi vărsături, în timp ce Plaquenil are efect asupra SARS-CoV-2, iar în cazul pacienţilor monitorizaţi 24 din 24 de ore în ATI nu s-au observat efecte adverse deosebite. Medicul descrie Remdesivirul ca fiind „cel mai potent dintre toate antiviralele care sunt în momentul de faţă pe piaţă“.

„În primele luni ale pandemiei s-au folosit Plaquenil şi Kaletra, iar după ce a fost aprobat Remdesivir l-am folosit destul de intens. Din ce am observat, din punctul meu de vedere, Remdesivirul este cel mai potent, asta dacă este administrat nu la pacientul critic, ci la formele medii spre severe. În prima fază era folosit doar la pacientul critic şi acolo am observat doar negativarea, însă efectele asupra organismului erau fatale pentru pacient“, a explicat dr. Florin Roşu, coordonatorul Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Medicul susţine că în urma cazurilor tratate de la începutul pandemiei a observat că cele mai importante efecte adverse au apărut în cazul pacienţilor care au primit tratament cu Kaletra.

„Este un medicament greu tolerat de pacienţi, având efecte adverse şi un disconfort digestiv important. Au fost pacienţi care au refuzat tratamentul şi este dreptul lor, noi explicăm riscurile la care se supun, este dreptul lor de a alege medicul, spitalul şi dacă vor să ia tratamentul. Acum avem o paletă destul de largă de antivirale, era problemă la început când nu erau multe variante. Noi avem toate antiviralele care se folosesc în lume, spre exemplu la noi la ATI nu se mai foloseşte acum Kaletra şi nici Plaquenil, pentru că au intrat noile terapii care sunt considerate mai potente“, a completat dr. Florin Roşu.

Medicul a explicat că antiviralele administrate şi care sunt în protocolul naţional sunt: Remdesivir pulbere pentru soluţie injectabilă, Umifenovir (Arbidol) din Rusia, Favipiravir (Avigan) din Japonia, Plaquenil (Hidroxiclo­rochina) şi Kaletra.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri