Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Şef de sindicat din educaţia ieşeană, mesaj pentru Turul 2: „Iată de ce nu voi vota!”

GALERIE
lacusta
  • lacusta
- +

Dezamagit de clasa politica, dupa cum spune, Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi, promovează pe pagina de Facebook a organizaţiei sindicale un mesaj catre membrii de sindicat inaindea turului 2 al alegerilor prezidenţiale.

„De ce nu voi vota?

Pentru că în ciuda a ceea ce spun mulți cetățeni și „formatori de opinie" votul meu și nu doar al meu nu contează. Deoarece România după 30 de ani de democrație reușește să aducă în finalele prezidențiale doar oameni fără conținut, viziune, strategie.În plus mai constați după un timp că ai avut de a face cu foști turnători securiști deghizați în anticomuniști.

„Ce blestem o fi pe poporul acesta" să fie pus tot timpul în fața dilemei de a vota răul cel mai mic? Dar poate nu e un blestem..Poate atât putem! Suntem sadomasochiști! Știm că votăm nulități, excursioniști, șpăgari, analfabeți. Știm asta! Și totuși o facem...Din nou și din nou...Poate acest popor este o victimă! A regulilor stabilite de Ei ! În care nu se pot naște LIDERI ci doar slugi! Slugi care ajung șefi și promovează alte slugi!

Le urez succes celor care vor vota! Să o facă și în numele meu! Nu - mi pasă pe ce-și pun ștampila!

România va mai sta 5 ani, indiferent de rezultat, în întuneric, ignoranță și va gravita în jurul lumii civilizate ...Ca satelitul natural al Pământului ( Luna) plină de cratere, goală de conținut, și va admira acea planetă superbă pe care este și ea...Dar încă n- a aflat!

(Laviniu Lăcustă, Fb)”

UDPATE: Întrebările la care cei doi candidați la Prezidențiale au refuzat să răspundă până în prezent, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-am făcut.

Sunt probleme obiective, reale, cu care angajații din învățământ se confruntă sau urmează a se confrunta.

Pe lângă acestea, au mai transmis întrebări și profesioniști din următoarele domenii: justiție, sănătate și infrastructură. Le mulțumim pentru colaborare.

Mai este totuși o săptămână de campanie electorală. Poate cei doi candidați vor da și răspunsuri concrete la problemele pe care noi le-am ridicat. În definitiv este vorba despre o minimă formă de respect pentru cei cărora le ceri votul. Ar fi o bună modalitatea de a vota în cunoștință de cauză candidatul care oferă soluțiile cele mai realiste la problemele enunțate.

USLIP IAȘI vă asigură de echidistanța politică atât a organizație, cât și a conducerii sale.

Cu stimă,
Laviniu Lăcustă
Președinte USLIP IAȘI

<< INTERVIU ÎN OGLINDĂ

1. ÎNVĂȚĂMÂNT

1. Ce ați putea face, în calitate de Președinte, pentru acele comunități foarte sărace din unele zone ale Moldovei, precum Vaslui, Botoșani, Iași, Vrancea, care se confruntă cu un accentuat fenomen al abandonului școlar dublat de fenomenul emigrării masive atȃt în țările occidentale, cȃt și în regiuni mai dezvoltate ale Romȃniei?

2. Cȃnd credeți că s-ar putea acorda învățămȃntului preuniversitar romȃnesc 6% din PIB, conform Legii Educației Naționale?

3. În condițiile existenței a peste 2000 de școli cu toaletă în curte, fără apă curentă, canalizare și fără existența cantinelor școlare în peste 99% din unitățile de învățămȃnt din Romȃnia, cum vedeți posibilă implementarea Programului ,,Școală după școală”? Și în cȃt timp?

4. Romȃnia asigură egalitate de șanse pentru toți copiii încadrați în învățămȃntul preuniversitar?

5. Recent, doamna Ministru al Educației a declarat că ,,vor fi tăiate discipline și nu ore”. Dacă ați reveni în școală ca profesor de Fizică, respectiv Ed. Tehnologică ce părere ați avea despre ,,tăierea” acestor discipline?

6. Estimările făcute de noi conduc la concluzia că există riscul, urmare a reducerii numărului de ore la planurile cadru, ca între 20.000 – 25.000 de cadre didactice să fie disponibilizate. Își permite Romȃnia ,,luxul’’ de a se confrunta cu un fenomen social de o asemenea amploare?

7. Care sunt, în opinia dumneavoastră, punctele slabe ale sistemului educațional romȃnesc? Dar punctele tari?

8. USLIP IAȘI a realizat un film de scurt metraj, cu titlul #Fără apărare, despre violența în școli. Filmul a avut un succes fulminant în Romȃnia și în străinătate cu peste 6.000.000 de vizualizări. Ce se poate face pentru reducerea agresivității împotriva cadrelor didactice și a elevilor?

9. Cum vedeți învățămȃntul peste 5 ani, la sfȃrșitul mandatului prezidențial? Vom avea măcar 10 școli la standardele din Europa Occidentală?

2. SĂNĂTATE

1. Cȃnd va avea Moldova un spital regional la Iași?

2. Considerați că putem vorbi de o accesibilitate facilă a populației Romȃniei la servicii medicale de calitate, în condițiile în care majoritatea localităților din mediul rural sau din orașele mici nu dispun nici măcar de dispensar? Dacă răspunsul este nu, ce este de făcut?

3. Puteți identifica o modalitate mai transparentă de cheltuire a banului public pe servicii medicale, știut fiind faptul că dotările, întreținerea și prezența medicamentelor în spitale sunt deficitare din cauza unor contracte prin care banii sunt ,,sifonați”?

4. Cum vă explicați faptul că, deși salariile medicilor au crescut, vorbim încă de plecări din sistem spre țările occidentale?

3. JUSTIȚIE

1. Atȃt timp cȃt bugetul tuturor instanțelor din Romȃnia trece prin Ministerul Justiției, credeți că putem vorbi de o independență reală a sistemului judiciar? Nu considerați oportun ca bugetul să vină de la CSM?

2. În condițiile creșterii complexității și volumului de muncă pe fondul numeroaselor modificări legislative, politica de personal a fost una foarte restrictivă și acest lucru a condus la o îngreunarea a actului de justiție. Nu considerați că CSM-ul ar trebui să stabilească schemele de personal, fie că vorbim de judecători, fie că vorbim de personalul auxiliar?

3. Trecerea Prefecturilor în subordonarea Ministerului Dezvoltării va conduce automat la politizarea acestor instituții. Considerați că această idee este una corectă?

4. Apreciați că este oportună modificarea Codului de Procedură Penală actual cu privire la competențele judecătorului de drepturi și libertăți în sensul ca aceste competențe să fie revizuite cu aspecte inspirate din atribuțiile judecătorului de instrucție, așa cum erau ele reglementate la nivelul Codului de procedură penală al Principatelor Unite Române „Alecsandru Ioan I Cuza” din 2 decembrie 1864?

5. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) va fi desființată și dacă răspunsul este afirmativ, ce se va întâmpla cu dosarele aflate în lucru la nivelul acestei instituții astfel încât să fie respectată Constituția României și legislația relevantă în materie?

6. Ce soluții propuneți pentru rezolvarea problemei cu privire la deficitul de magistrați, în special judecători, în contextul în care în perioada 2020 - 2021 se preconizează că un număr semnificativ de magistrați își vor înceta activitatea în temeiul pensionării ?

7. În spiritul aceleiași idei, ce soluții propuneți pentru respectarea celerității soluționării cauzelor din dreptul muncii și asigurărilor sociale, care vizează anual mii de cetățeni, având în vedere că, deși legea prevede imperativ judecarea acestora în regim de urgență, termenele neputând depăși 15 zile, în practică depășesc chiar și 3 luni?

8. Susțineți ideea înfințării Tribunalelor specializate privind soluționarea litigiilor de muncă și asigurărilor sociale, așa cum există de exemplu în Belgia și cunoscut cu denumirea Tribunaux du Travail en Belgique?

9. Considerați oportun un regim sancționatoriu mai dur pentru infracțiunea de nerespectare a hotărârilor judecătorești din Codul Penal, în prezent pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă?

10. Apreciați că măsurile impuse prin Ordonanțe de Urgență privind eșalonarea pe perioade îndelungate de timp, de exemplu 5 ani, a plăților drepturilor salariale și a altor drepturi atestate și câștigate prin hotărâri judecătorești definitive, drepturi a căror debitor este statul român și creditori sunt cetățeni ai României, este conformă cu exigențele constituționale și garanțiile prevăzute de Codul de Procedură civilă în vederea respectării și executării hotărârilor judecătorești ?

4.POLITICĂ EXTERNĂ

1. Care este cauza pentru care Romȃnia nu este prezentă încă în spațiul Schengen? Cȃnd putem spera că Romȃnia va fi membră a spațiului Schengen.

2. Romȃnii nu au încă dreptul de a călători liber în Statele Unite. Ce ar trebui să facem pentru a avea aceleași condiții (fără viză) ca locuitorii din celelelalte state ale Uniunii Europene?

3. În contextul unei politici din ce în ce mai agresive a Rusiei în bazinul Mării Negre, care ar putea fi concret posibilitățile Romȃniei de a contracara expansionismul militar și informațional al Federației Ruse?

4. Dacă ar fi să alegeți un alt partener strategic pentru Romȃnia, în afara Statelor Unite și din afara Europei, care ar fi acea țară? De ce?

5. INFRASTRUCTURĂ
1. După cum știți, în 2018 a fost votată și promulgata Legea 291/2018 - Legea autostrăzii Unirii/A8. Au trecut 360 zile de la promulgarea legii și nu putem afirma în acest moment că preocuparea pentru acest proiect a fost reală din partea fostului Guvern al României. Este cunoscut inclusiv publicului larg că stadiul lucrărilor este același. Nu s-a construit nimic. Nimic precum anterior legii.
Ce demersuri veți întreprinde dumneavoastră, în calitate de viitor președinte al României, pentru a urgenta și demara lucrările la cel mai important și așteptat proiect de infrastructură mare al Moldovei?
2. Deși în exercițiile bugetare 2007 - 2013 și 2014 - 2020 autostrada A8 a beneficiat și (încă) beneficiază de finanțare europeană pentru proiectare și execuție lucrări, conform documentelor oficiale transmise de Comisia Europeană/Ministerul Fondurilor Europene către asociațiile noastre, Guvernele României nu au accesat fonduri europene nerambursabile. În perioada exercițiului bugetar 2021 - 2027 România va beneficia de peste 8 miliarde de euro pentru infrastructură.
În aceste condiții, ce veți întreprinde dumneavoastră ca viitor Președinte al României pentru ca Moldova sa beneficieze de finanțare europeană în vederea finalizării autostrăzii A8 în perioada exercițiului financiar 2021 - 2027?
3. În contextul în care veți fi Președintele României vă rugăm să nominalizați câteva proiecte importante pentru dezvoltarea Regiunii Moldova pe infrastructură, care ar putea fi demarate și finalizate în timpul mandatului dumneavoastră?

Întrebările din zona învățămȃntului au fost formulate de către USLIP IAȘI, pentru sănătate, de către medici din sistemul de sănătate. Întrebările pe justiție au fost formulate de către judecători de la Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași, partea de politică externă - formulate de USLIP IAȘI, iar cele legate de infrastructură au fost elaborate de către reprezentanții Asociației ,,Împreună pentru A8”.>>

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri