Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Senatorul PSD Dragoş Benea reia diversiunea cu autostrada Iaşi-Târgu Mureş

GALERIE
Dragos Benea
  • Dragos Benea
- +

Într-un amplu interviu acordat unui cotidian din Bacău, senatorul PSD Dragoş Benea reia din nou tema autostrăzii care ar urma să unească Moldova cu Transilvania. Politicianul susţine că cea mai bună variantă pentru construcţia drumului de mare viteză este cea prin Bacău spre Braşov. 

Asta în ciuda numeroase evidenţe şi argumente care arată că Iaşi-Târgu Mureş este cea mai potrivită versiune în primul rând ţinând cont doar de faptul că poate fi construită parţial utilizând fonduri europene. Poziţia sa este una care ţine mai mult de domeniul propagandei şi are rolul să dezbine mediile politice din regiune, motiv pentru care guvernul se poate folosi de refuzul construcţiei în zonă a unei autostrăzi din cauza neînţelegerilor dintre parlamentari.

Mai jos redăm materialul apărut în “Ziarul de Bacău”.  “Senatorul Dragoş Benea a comentat reacţiile apărute în mediile politice din Iaşi, după ce ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a anunţat că Autostrada Moldova – Transilvania va avea traseul Iaşi-Bacău-Braşov.

„Noi am propus şi susţinem varianta cea mai rapidă de executat şi cea mai ieftină”, a  afirmat liderul PSD Bacău. Benea a adus critici unor parlamentari din Iaşi şi a făcut un apel la înţelepciune în toată regiunea.

„Autostrada Moldova – Transilvania cred că suferă şi din cauza unei constante din ultimii douăzeci şi ceva de ani în zona Moldovei, dezbinarea. Dacă vom fi înţelepţi toţi, de la Bacău până la Botoşani şi de la Suceava până la Vaslui, să depăşim aceste mici orgolii locale, probabil că vom avea mai repede acest obiectiv”, a declarat Dragoş Benea, la o întâlnire cu primarii din nord-estul Bacăului.

„Iaşiul nu ar trebui să fie deranjat”

„Din păcate, deşi ambele variante, Iaşi – Târgu Mureş sau Iaşi-Bacău-Braşov pornesc din Iaşi, deci Iaşiul nu ar trebui să fie deranjat de acest lucru, observ o problemă la nivelul unor politicieni din Iaşi, că nu se face Iaşi – Târgu Mureş. Asta îmi lasă un gust amar, deoarece am impresia la un moment dat că se doreşte ca Bacăul să nu fie pe această hartă. Eu am spus că Iaşiul nu poate fi exclus de pe niciun traseu, acolo este capitala Moldovei şi nu-i poate lua nimeni acest statut. Dar obstinaţia cu care se prezintă în continuare un proiect scump, greu de realizat, greu de executat şi greu de avizat (Iaşi – Târgu Mureş – n.n) în detrimentul proiectului Iaşi-Bacău-Braşov, mă face să mă gândesc la faptul că efectiv vor Bacăul în afara acestui traseu. Noi am fost până acum cerebrali, am prezentat argumente, nu am intrat într-o spirală emoţională şi sperăm să fim la fel şi de acum încolo”, a mai afirmat liderul PSD Bacău.

4 milioane de euro pentru Centura Bacăului

Senatorul Dragoş Benea a vorbit şi despre a treia încercare – reuşită – după care a fost aprobată documentaţiapentru noua licitaţie a centurii Bacăului. „Dacă azi, achiziţia publică este pe SEAP, să ştiţi că sunt persoane din Bacău care au pus umărul la rezolvarea frecuşurilor birocratice între ANRMAP şi CNAIR. Trebuie să se ştie că se fac eforturi, cu atât mai mult cu cât eram certaţi acum un an şi jumătate că făceam întâlniri bilunare pe acest obiectiv, la CAEx, atunci când noi speram că firma din Turcia va duce treaba la bun sfârşit. Centura este bugetată, sunt prinşi 4 milioane de euro, bani arhisuficienţi pentru etapa în care se află acest obiectiv. Dacă ar fi în execuţie, într-adevăr, ar fi puţini, dacă ar fi contract semnat, am putea să ne punem problema, dar dacă avem contractul semnat în mai-iunie 2018, se mai pot aloca sume la rectificare. Sunt persoane care, din motive politice, nu-şi doresc ca acest obiectiv să se realizeze, deşi sunt conştiente că o centură sau o autostradă din Bacău sunt importante pentru dezvoltarea acestei zone”, a  mai apreciat senatorul Dragoş Benea.

Termenul stabilit pentru centură

CNAIR SA a transmis în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare pentru procedura de atribuire a contractului „Proiectare şi execuţie varianta de ocolire Bacău”. Obiectul contractului este reprezentat de constructor a 30,8 km de drum nou la standarde europene, din care 16,269 km la profil de autostradă.

Durata contractului va fi minim 96 de luni, dintre care 6 luni perioada de proiectare, 30 luni perioada de execuţie a lucrărilor şi minimum 60 de luni perioada de garanţie a lucrărilor. Perioada de garanţie poate creşte la 84 de luni, în funcţie de oferta din cadrul factorilor de evaluare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 12 februarie 2018”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri