Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sfaturi pentru un Halloween prosper şi fericit

GALERIE
Patratel VINERI, 30 octombrie 2020 - 1
  • Patratel VINERI, 30 octombrie 2020 - 1
- +

* Mâine e Halloween; oferim informaţii pe ultima sută de metri, cu speranţa că vă vor folosi sau nu. La aşa ocazie, cel mai mult contează costumaţia, masca şi accesoriile; în principiu, elementele se cunosc deja: masca este de tip chirurgical, textilă sau gen "meşterul vopsitor", iar accesoriile sunt mănuşile din latex, sticluţele cu dezinfectant şi, cât de curând, declaraţiile pe proprie răspundere. Costumaţiile se pot improviza după imaginaţie: fiind vârf de sezon al vinului nou, ideal e costumul de vampir, uşor de făcut din costumul de nunţi şi botezuri plus nişte vin roşu, care pătează cămaşa albă. Oricum, nunţi şi botezuri cu invitaţi nu se mai organizează, nici concerte pe bani publici, spre tristeţea lui Dan Bitman. Alte variante ieftine ar fi costumele de fantomă, dacă puteţi trage din şifonier nişte cearşafuri, fără să se prindă doamna: cu două găuri în pânză, chiar în dreptul ochilor, vă puteţi plimba şi prin târg, că gura şi nasul sunt astupate. Numai să verificaţi, să nu vă faceţi de râs, că nici în filmele de groază cu buget redus nu apar fantome purtând giulgiu cu nasturi, dantelă sau "tip plic".

* Că tot am amintit despre vampiri: ei fac parte din peisajul de Halloween, ca bostanii scobiţi, cu lumânări, vârcolacii, strigoii, moroii (noi n-am şti să deosebim un strigoi de un moroi, dacă ne-am întâlni cu unii pe stradă sau la o terasă - în special acum, de când toţi au măşti!), vrăjitoarele, scheletele, morţii-vii etc. Cu toate astea, puţini deţin adevărul despre ei; câteva chestii mai puţin cunoscute, în cele ce urmează:

1) Conform romanelor şi filmelor horror, vampirii nu se văd în oglinzi, imaginea lor nu apare, oricât s-ar screme. Fals! Am cunoscut vampiri şi toţi erau bărbieriţi corect, fără tăieturi de lamă, plasturi sau bucăţi de hârtie igienică lipite să oprească sângele. / 2) Vampirii zboară ca liliecii. Fals! Cum ar îndrăzni un vampir să fie confundat cu un liliac în toiul pandemiei, când toţi dau vina pe liliecii din China? Mai plauzibil e că vampirii merg ca pangolinii. / 3) Vampirii făceau păduri de ţepe în care înfigeau turci. Fals! Cronicarii din epocă, primii autori de fake-news, au băgat din burtă, că atunci un Like valora un galben: nu erau ţepe, ci ţepuşe, şi nu pentru turci, ci pentru frigărui din oaie sau pui, că nu existau lemne pentru ţepe, din pricina ungurilor care tăiaseră pădurile pentru export, plus că dacă ai fi lăsat ţepele nepăzite le-ar fi furat careva cu tot cu turcii înfipţi în ele! / 4) Pe vremea vampirilor oamenii lăsau pungile cu bani în stradă, noaptea, şi nu le lua nimeni, toţi fiind cinstiţi. Fals! Era vorba despre pungile cu gunoaie menajere. / 5) Vampirii beau sânge. Fals! La câte boli transmisibile prin sânge există, s-au profilat pe cabernet. Asta, doar când nu sunt cu maşina.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri