Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Simona Halep a pierdut finala Qatar Open după ce adversara s-a “vindecat” miraculos

GALERIE
halep
  • halep
- +

Simona Halep, locul 3 WTA şi cap de serie numărul 1, a fost învinsă, cu scorul de 3-6, 6-4, 6-3, de belgianca Elise Mertens, locul 21 WTA, în finala turneului de categorie Premier de la Doha. Mertens a cerut un time-out medical la scorul de 6-3, 2-1, pentru Halep, când românca era "pe val" După o pauză destul de lungă, meciul s-a echilibrat şi a fost câştigat de Mertens. În ciuda înfrângerii suferite, Halep va urca, luni, pe locul 2 WTA.

Qatar Open este pentru Simona Halep turneul meciurilor simple care devin complicate. Pe de o parte, Halep ezită să-şi "lichideze" adversarele atunci când le are la mână, pentru că evoluţia ei este fluctuantă, iar pe de altă parte, nici rivalele nu sunt dispuse să cedeze nimic fără luptă. Aşa a fost la Doha, când, la început, Elise Mertens a fost copleşită de jocul Simonei Halep, nereuşind niciun punct în vreo cinci ghemuri, apoi nivelul prestaţiei jucătoarei române a scăzut şi cel al belgiencei a crescut, parcă de nicăieri, în cazul acesteia. A rezultat un nou meci epic, dar pierdut de data aceasta de Halep, care a luptat, dar a fost epuizată fizic şi psihic după dificila săptămână avută în Qatar.

Mertens, 1,79 metri, loveşte destul de tare, dar nu cu forţa pe care o imprimă mingii alte jucătoare de talia ei. Sportiva belgiană caută marginile terenului şi apasă pe lovituri în momentul în care vrea să puncteze, dar precizia ei, în primul set, a fost la cote scăzute. În setul I al finalei de la Doha, bombardamentul a venit din cealaltă parte a fileului, de la fostul lider WTA, care are numai 1,68 metri înălţime. Mertens a fost redusă la defensivă de o jucătoare cu mare poftă de joc. Aflată mai mult la respingere, jucătoarea de 23 de ani a fost în imposibilitatea de a pune ceva consistent pe teren, nici măcar cu serviciul, şi s-a mărginit să dea mingile înapoi, să le înalţe, în speranţa unor greşeli ale rivalei. Iar Halep, cu jocul ei mixt, cu lovituri spectaculoase şi erori din poziţii favorabile, a ţinut-o pe belgiancă prezentă pe tabelă, dar şi-a făcut şi punctele câştigătoare.

În setul al doilea, Elise Mertens a servit mult mai biine, s-a apărat mai atent, a fost mai activă, mai precisă, fără a-şi modifica prea mult tactica de a o lăsa pe adversară să joace, să-şi asume responsabilitatea de a puncta. Belgianca a fost totuşi mai ofensivă şi a echilibrat astfel întâlnirea. Această schimbare a încurcat-o pe Halep, care s-a văzut întinsă mai mult, obligată să joace mai mult şi, pierzându-şi răbdarea, a greşit mai mult.

În setul I sunt mai uşor de amintit ghemurile în care cele două jucătoare şi-au fructificat serviciul. Halep a obţinut primul ghem, de 3-1, Mertens l-a luat pe următorul, de 3-2, şi din nou românca, pe cel de 5-3, în rest numai break-uri sau rebreak-uri. Astfel, setul i-a revenit jucătoarei mai bune, cu 6-3, după 34 de minute. De la 3-3 la 6-3, 1-0, belgianca nu a câştigat niciun punct, nici de la 1-1 la 3-1, în primul set.

Simona Halep a avut 2-0 în setul al doilea înainte ca belgianca să reuşească un rebreak. La 2-1, aceasta din urmă a cerut un time out medical, pentru probleme la spate, a mers la vestiare, iar partida a fost întreruptă vreo 8-9 minute. La reluare, jucătoarea belgiană şi-a fructificat serviciul şi a egalat la 2. Echlibrul serviciului bine făcut s-a menţinut în acest set până la 4-4, când Mertens a reuşit un nou break, pe care l-a consolidat în ghemul următor, câştigând setul cu 6-4, după o oră şi 29 de minute de la start.

În decisiv, Mertens a devenit o jucătoare complet schimbată faţă de setul I, o luptătoare, etalând un nivel ridicat atât fizic, cât şi din punct de vedere al loviturilor. Ea a condus cu 2-0, după un break în ghemul de început şi după ce a salvat trei mingi de rebreak, în ghemul următor, pe propriul serviciu. Halep nu a cedat şi a egalat la 2, cu două ghemuri solide. Fostul număr 1 mondial a avut o minge de 3-2, a ratat-o, şi Mertens s-a desprins apoi, la 4-2. A fost desprinderea decisivă, belgianca punând capăt meciului cu 6-3, după două ore şi 13 minute.

Calificarea în finală este recompensată la Doha cu un premiu de 84.850 de dolari şi cu 305 de puncte WTA. Trofeul este recompensat cu 158.895 de doalri şi cu 470 de dolari.

Simona Halep, câştigătoare la Doha în 2014, a jucat anul trecut în semifinale la Qatar Open, când competiţia era de categorie Premier 5.

Finalele Simonei Halep:

Titluri WTA de simplu: 18 - Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Finale WTA de simplu: 16 - Doha (Premier) - 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) - în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) - în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) - în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) - toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri