Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Simona poate juca la Tokyo

GALERIE
halep-simonica
  • halep-simonica
- +

Simona Halep, locul 2 WTA, este singura jucătoare română calificată la Jocurile Olimpice, la simplu, dacă regulile nu se schimbă şi dacă olimpiada de la Tokyo se va desfăşura în perioada prevăzută, 24 iulie - 9 august. Turneul de tenis ar trebui să înceapă la 25 iulie. ATP şi WTA au anunţat, miercuri, suspendarea turneelor de tenis până la 7 iunie şi îngheţarea clasamentelor din cauza pandemiei de coronavirus. În această situaţie, clasamentul care contează pentru calificarea la JO, cel din 8 iunie, este practic ierarhia actuală, stabilită la 9 martie.

Regulamentul de calificare la turneul olimpic de tenis (tablouri de câte 64 de jucători la simplu) prevede că obţin „biletele” de participare primii 56 de jucători din lume, la data stabilită, care îndeplinesc criteriul de prezenţe în Cupa Davis/FedCup (un anumit număr de meciuri în ultimii doi ani), cu condiţia ca o ţară să nu depăşească patru sportivi, atât la feminin, cât şi la masculin. Câte un loc pentru fiecare continent este acordat unor ţări fără jucători calificaţi, în total şase, un loc este rezervat ţării gazdă, iar ultimul este un wild card pentru un fost campion olimpic sau de Grand Slam. Ţinând cont de această regulă, la feminin, ultima jucătoare acceptată este germana Laura Siegemund, locul 65 WTA.

După Halep, Sorana Cîrstea este jucătoarea română cel mai bine clasată, pe locul 75, însă ea s-a retras din echipa de Cupa Federaţiei şi nu ar fi putut participa la JO. Nici Horia Tecău, locul 20 ATP, şi Florin Mergea, locul 136 ATP, vicecampioni olimpici, nu sunt siguri că vor fi la Tokyo. La dublu (tablouri de 32 de echipe - maximum două echipe de ţară - atât la masculin, cât şi la feminin), calificaţi la JO sunt ocupanţii primilor zece locuri, care îşi pot alege orice partener doresc din ţara lor, cu condiţia ca locurile însumate ale celor doi tenismeni din echipă să nu depăşească 300. Celelalte echipe participante vor fi stabilite pe baza clasamentului însumat al jucătorilor, prioritate având tenismenii de simplu, şi/sau pe bază de invitaţie. O echipă este rezervată ţării gazdă, dacă nu se califică altfel.

Jucătorii şi jucătoarele de pe tabloul de dublu mixt (16 echipe) va fi aleşi tot prin clasament însumat, dintre sportivii participanţi la celelalte patru probe. La Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, România a fost reprezentată de Irina Begu, Monica Niculescu şi Andreea Mitu, la simplu feminin, de Mitu/Raluca Olaru şi Begu/Niculescu, la dublu feminin, de Horia Tecău/Florin Mergea, la dublu masculin, şi de Tecău/Begu, la mixt. Tecău şi Mergea au obţinut medaliile de argint după ce au pierdut finala cu spaniolii Rafael Nadal şi Marc Lopez. Deşi era calificată, Simona Halep nu a participat la JO de la Rio din cauza virusului zika. Totuşi, criteriile de calificare s-ar putea modifica, iar competiţia de la Tokyo este în dubiu. Japonezii şi CIO sunt criticaţi pentru faptul că insistă să organizeze JO la data stabilită, 24 iulie - 9 august, în condiţiile în care virusul Sars-CoV-2 se răspândeşte rapid în lume.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri