Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sindromul nefrotic poate fi provocat de boli precum diabet, hepatită sau cancer

GALERIE
DR. IONUT NISTOR 1
  • DR. IONUT NISTOR 1
- +

Delia Spânu, Iași: ”Mama mea are 58 de ani, locuiește în Bârlad, și are un diabet zaharat, de peste 10 ani, pe care mult timp l-a ținut sub control. Din păcate, în ultimii ani s-a tot îngrășat și nici nu a mai respectat cu strictețe tratamentul și regimul alimentar recomandat. În consecință, a început să i se umfle picioarele foarte tare și, la ultimele investigații făcute i s-a spus că, din cauza diabetului, a făcut un sindrom nefrotic. Medicul diabetolog i-a recomandat și un consult nefrologic și i-a explicat că starea ei de sănătate s-a complicat. Am vrea să știm ce este sindromul nefrotic și cum poate fi tratat”.

Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași: ”Sindromul nefrotic este un grup de simptome care indică faptul că rinichii nu funcționează așa cum ar trebui; poate să apără, atât la adulți, cât și la copii, în urma unor boli care afectează doar rinichii sau întregul corp.

Practic, acesta apare atunci cand vasele de sânge mici din rinichi, numite glomeruli, nu funcționează corect. Glomerulii acționează în mod normal ca filtre, îndepărtând apa și moleculele reziduale din sânge și le trimit în vezică sub formă de urină. Aceste vase permit, de asemenea, celulelor sangvine și moleculelor mari, cum ar fi proteinele, să rămână în sânge. Când glomerulii se deteriorează, proteinele pot reuși să se infiltreze prin sistemul de filtrare în urină.

O persoană cu sindrom nefrotic poate prezenta umflare sau edem, de obicei în zona gleznelor și gambelor; pungi în jurul ochilor, dimineața; oboseală; pierderea poftei de mâncare; creștere în greutate; urină spumoasă.

Cauzele sindromului nefrotic pot fi primare sau secundare. Cauzele primare sunt atunci când sunt afectați numai rinichii și boala apare din cauza rinichilor, în timp ce în cauzele secundare  boala apare din cauza unor afecțiuni care nu au legatură cu rinichii. Și aici vorbim de boli în urma cărora poate să apară sindromul nefrotic, precum diabet, lupus eritematos sistemic, hepatita B, hepatita C sau HIV, unele cancere, cum ar fi boala Hodgkin.

Pentru diagnosticarea acestui sindrom se recurge la: analiză de urină: pentru a vedea dacă sunt niveluri ridicate de proteine, analiză de sânge (niveluri albumină, colesterol și alte componente sangvine), biopsie renală: arată modificări microscopice la rinichi și ecografie, pentru a vedea dacă rinichii arată normal. 

În mod normal, sindromul nefrotic se poate rezolva odată ce persoana afectată a tratat cauza principală, în cazul mamei dvs, diabetul. Deci, tratamentul sindromului nefrotic variază în funcție de cauza acestuia. Totuși, include de obicei medicamente pentru tratarea cauzei de bază, precum și modificări ale dietei. Unele posibile tratamente medicamentoase includ: steroizi; diuretice: acestea pot ajuta corpul să îndepărteze excesul de lichid și să reducă umflăturile; inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau blocanți ai receptorilor de angiotensină: aceștia pot ajuta la controlul tensiunii arteriale și pot reduce proteinele din urină; medicamente imunosupresoare: acestea pot ajuta în cazul în care sistemul imunitar al unei persoane atacă glomerulii; statine și diverse suplimente alimentare care pot contribui la reducerea colesterolului.

Modificările dietetice care ar putea ajuta la tratarea sindromului nefrotic includ limitarea aportului de sare, reducerea proteinelor din alimentație, reducerea aportului de grăsimi saturate și colesterol.

Complicațiile sindromului nefrotic rezultă adesea din pierderea anumitor proteine prin urină. Organismul poate avea nevoie de aceste proteine pentru a combate infecțiile sau pentru a controla coagularea sângelui. Alte complicații ale sindromului nefrotic pot include boala arterială coronariană, tensiune arterială crescută, anemie, hipotiroidism, pierderea temporară a funcției renale.

De aceea, în astfel de situații este bine să țineți legătura cu medicul dvs curant și să țineți sub control diabetul”.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri