Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Specialiștii ieșeni, despre eficacitatea vaccinurilor și diferențele dintre acestea

GALERIE
vaccin, covid, pfizer, astrazeneca
  • vaccin, covid, pfizer, astrazeneca
- +

Specialiștii consideră că s-a pus prea mare accent pe eficienţă în spaţiul public. Important este ca serul să fie sigur din punct de vedere medical. "Vaccinurile îşi fac treaba: opresc cazurile grave", ne-a declarat un cercetător. Vaccinul antigripal, care se făcea în mod curent, are o eficacitate de 40-60%

"Ziarul de Iaşi" a analizat mai multe articole ştiinţifice publicate în reviste internaţionale şi a discutat cu specialişti ieşeni pentru a confirma faptul că toate vaccinurile aprobate la nivel internaţional sunt eficiente. Concentrând discursul public pe eficacitatea vaccinurilor, specialiştii spun că s-a creat impresia că, spre exemplu, pentru un ser care este eficient în procent de 60%, restul de 40% care s-au vaccinat se pot îmbolnăvi ca şi cum nu s-ar fi vaccinat. "Este greşit. Majoritatea studiilor internaţionale arată că toate serurile aprobate acum în Europa: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care a solicitat aprobare, îşi fac treaba. Procentul celor care, odată vaccinaţi, ajung să fie spitalizaţi, cu forme grave sau chiar să moară în urma infectării, este extrem de redus", a explicat un cercetător de la Centrul de Cercetare - CEMEX, contactat de "Ziarul de Iaşi".

Care este procedura de intrare pe piaţă a unui vaccin

Prof. dr. Radu Iliescu, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, explică faptul că percepţia asupra vaccinurilor existente este dată în principal de expunerea mediatică a companiilor respective. El a explicat că acele procente de eficienţă au fost obţinute în condiţii cu medii extrem de controlate, iar impactul în viaţa reală ar putea fi diferit, după cum s-a constatat în mai multe ţări ale lumii. "Este o problemă de perspectivă: dacă întrebi dacă într-o populaţie generală cele două vaccinuri, unul cu o eficacitate în studiul clinic de 60%, iar altul de 90%, se vor comporta la fel, dacă această diferenţă se va păstra în populaţia generală, răspunsul nu poate să ţi-l dea nimeni. Sunt mulţi factori care contează: viteza cu care te vaccinezi, numărul de oameni imunizaţi, circulaţia persoanelor, măsurile restrictive", a explicat prof. dr. Radu Iliescu.

Acesta este de părere că discuţia cu privire la eficacitatea vaccinurilor este una care nici nu ar trebui purtată în spaţiul public, fiindcă aceasta a fost dovedită în documentele depuse de către compania respectivă la autoritatea de reglementare. Prorectorul a descris şi cum funcţionează acest proces de intrare pe piaţă a unui vaccin: după o serie de studii preclinice, producătorul unui vaccin se întâlneşte cu autoritatea de reglementare şi îşi asumă faptul că produce un ser care să fie sigur din punct de vedere medical şi care să aibă o anumită eficienţă într-un studiu clinic de fază II şi III, făcut pe câteva zeci de mii de persoane. "FDA-ul (Food and Drug Administration, agenţia americană care se ocupă, printre altele, de autorizarea vaccinurilor – n.r.), spre exemplu, a stabilit că orice vaccin pentru COVID-19 care are peste 50% eficienţă este suficient pentru a intra pe piaţă, dacă se dovedeşte a fi sigur. Dacă producătorul reuşeşte în studiile clinice să atingă acel prag de eficienţă convenit cu autoritatea de reglementare, atunci el va intra pe piaţă, dacă nu, nu. Spre exemplu, dacă îşi asumă o eficacitate de 85%, dar în studiul clinic este de 75%, atunci nu poate intra pe piaţă. Asta este paradigma în care funcţionează ştiinţa în lume. Dar, sigur, astea sunt doar exemple", a explicat prof.dr. Radu Iliescu.

"A mers cineva la farmacie să ceară un medicament mai eficient decât Paracetamolul?"

El a mai atras atenţia asupra faptului că orice medicament are o eficacitate, chiar şi cele mai folosite, dar în momentul în care le achiziţionăm la farmacie nu scrie nici în prospect şi nu te informează nici farmacistul despre asta. "Pentru că nu trebuie să îşi bată nimeni capul cu asta. Ce eficacitate are Paracetamolul sau pastilele arteriale? A mers cineva să ceară un alt medicament decât Paracetamolul, că nu are eficienţă suficient de mare? Aceste lucruri se reglează printr-un proces riguros de reglementare înainte de a fi scoase la vânzare. Dacă iei ceai de tei să adormi noaptea, care e eficienţa, care sunt şansele să adormi de la el? E vorba de o paradigmă, de un set de reguli care au fost adoptate", a spus prorectorul.

Cercetătorul a mai atras atenţia asupra faptului că vaccinarea are o componentă epidemiologică, populaţională, care este fundamentală. Degeaba se va vaccina o persoană cu cel mai eficient vaccin - Pfizer în momentul de faţă, dacă toată lumea din jurul său are COVID sunt şanse foarte mari să ia boala, să facă o formă simptomatică sau chiar să ajungă la o formă gravă. "Mai mult decât atât, în momentul de faţă, nu ştim ce se va întâmpla pe un termen mai lung de opt luni, cât a trecut de la finalizarea studiilor clinice. S-ar putea ca vaccinul de la AstraZeneca sau altul la fel, să te protejeze zece ani, iar cel de la Pfizer şi Moderna, doar unul sau doi ani. Răspunsul imun este foarte complex, nu înţelegem încă pe deplin cum funcţionează", a conchis prorectorul.

Vaccinul antigripal, eficienţa maximă este de 60%, dar se stopează formele grave

În materie de eficacitate, spre exemplu, conform site-ului CDC (Centers for Disease Control and Prevention), institutul public de sănătate din SUA, vaccinul antigripal are, în funcţie de tulpinile de gripă care circulă în fiecare an, o eficacitate care variază între 40 şi 60 la sută. Dar, aşa cum se explică pe site-ul institutului, scopul vaccinului nu este de a împiedica infectarea cu virusul gripal, ci ajutorarea sistemului imunitar de a-l contracara astfel încât să se evite formele grave, ce necesită spitalizare, sau chiar decesele provocate de gripă. Explicaţia este extrapolată de cercetători şi în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19: pentru ca societatea să se redeschidă, vaccinarea trebuie să stopeze sau să reducă producerea cazurilor grave, care ar aglomera spitalele, şi decesele. În momentul de faţă, toate cele trei vaccinuri aprobate în Europa au o eficienţă foarte mare în studiile clinice de a preveni infectările şi formele grave, iar noile cercetări arată că sunt eficiente şi în împiedicarea celor care s-ar infecta după vaccinare să îl transmită mai departe. Al patrulea vaccin aprobat în Europa ar putea fi la mijlocul lunii martie, e produs de compania Johnson & Johnson, are nevoie de o singură doză şi care s-a dovedit eficient şi împotriva noilor tulpini. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri