Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Statistici sumbre, care bagă spaima în părinţii din Iaşi: 500 de copii, victime pe şosele

GALERIE
accidente copii
  • accidente copii
- +

În ultimii 5 ani, 374 de copii au fost loviţi de maşini pe stradă, iar 129 erau pasageri în maşini. Opt au decedat. Numărul accidentelor în care sunt implicaţi minori a crescut de la an la an. În ultimii 5 ani, numărul victimelor a urcat cu 50%. Cele mai multe accidente sunt în week-end.

În ultimii cinci ani, aproximativ 500 de copii din Iaşi, dar şi din zona Moldovei au fost victime ale accidentelor rutiere şi au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. Conform unei statistici oferite de conducerea spitalului, din cei 503 copii, 129 au fost implicaţi în accidente rutiere ca pasageri, iar 374 au fost accidentaţi din postura de pietoni. Asta înseamnă că la fiecare trei zile un copil ajunge la spital cu răni care îi pot pune viaţa în pericol sau care îl marchează din punct de vedere psihic. Mai mult, din cei 500 copii, opt au decedat în timpul spitalizării, din cauza traumelor suferite, şase dintre aceştia fiind accidentaţi ca pietoni. Dacă în anul 2013 ajungeau la spital 88 de copii care au fost victime ale accidentelor, trendul a fost unul ascendent, anul trecut, în 2017, ajungând la 129 de astfel de cazuri. Dintre aceştia, 96 au fost pietoni, iar 33 au fost pasageri, grupa de vârstă cea mai afectată fiind 5 - 14 ani, 73 de copii cu vârste cuprinse în acest interval necesitând spitalizare.

Cititi si: Ve[ti proaste în cazul copilului lovit seara trecut\ de ma[in\ pe bulevardul Poitiers

 

„Este un număr foarte mare, care a crescut o dată cu creşterea numărului de maşini pe şosele. Să nu uităm că această statistică arată doar o parte din accidentele din Moldova, sunt copii care rămân internaţi la spitalele din oraşele de care aparţin, Bacău, Suceava şi doar cei mai gravi ajung la noi. Din păcate nu există zi în care nu fie cel puţin unul sau două accidente grave în oraş. În anii anteriori nu se întâmpla aşa ceva, acum una dintre cauze este supraaglomeraţia, care creează stări de nervozitate, pe lângă indisciplina unora dintre şoferi, iar pe de altă parte aici contribuie şi lipsa autostrăzilor, pentru că marea majoritate a accidentelor grave de circulaţie se produc în timpul depăşirilor. Să ne gândim câte accidente grave şi mortale sunt pe autostrăzile din România, sunt foarte puţine. Aşa este peste tot în lume, însă în ceea ce priveşte numărul accidentelor grave produse pe drumurile circulate suntem pe primele locuri din Europa“, a explicat dr. Radu Terinte, managerul unităţii medicale.

Majoritatea copiilor implicaţi în accidente ca pietoni sunt băieţi

Medicii spun că indiferent de gravitatea rănilor suferite în urma unui accident rutier, impactul emoţional asupra copilului, precum şi asupra familiei este unul important. Chiar dacă este vorba doar despre o imobilizare în aparat gipsat a unui membru inferior, superior sau despre o simplă contuzie care îl ţine la domiciliu, copilul îşi iese din ritmul zilnic. Durata medie de spitalizare este estimată de reprezentanţii spitalului ca fiind de 6 - 7 zile şi poate ajunge şi până la 9 zile, în funcţie de gravitatea traumelor suferite. „Există acest impact al copilului şi al familiei cu spitalul, cu faptul că trec printr-o serie de investigaţii, apoi că este nevoie de spitalizare. Uneori copilul ajunge la noi fără părinţi, fiind adus de ambulanţă, iar noi trebuie să sunăm părintele, să îi prezentăm ce s-a întâmplat, să avem grijă şi de modul în care părintele recep­ţionează trauma respectivă. Din start când spui «accident», un părinte se poate gândi la ce este mai rău. De asemenea, internarea sau imobilizarea la domiciliu, îl scoate pe copil din activitatea cotidiană, nu mai poate merge la şcoală sau dacă merge nu mai poate scrie, sunt repercusiuni şi asupra învăţării, asupra activităţii pe care o are un copil. Pot să apară complicaţii ulterioare, o traumă poate avea urmări psihice, dacă copilul s-a speriat de impactul produs. Oricum, în toate cazurile de acest fel este nevoie de consiliere psihologică“, a precizat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Majoritatea copiilor implicaţi în accidente ca pietoni sunt băieţi, numărul lor fiind de cele mai multe ori dublu faţă de cel al fetelor. De exemplu, în decursul celor cinci ani, din cele 374 de pietoni accidentaţi, 161 sunt fete, iar restul de 213 sunt băieţi, explicaţia fiind că aceştia nu anticipează riscurile. „Băieţii prin natura felului de a fi, sunt mai libertini, nu anticipează întotdeauna cât de mare este riscul. De asemenea, şi grupa de vârstă este 5 - 14 ani, fiind perioada în care fa­milia începe să capete mai multă încredere în copil, iar copilul încearcă să fie şi pe cont propriu, ceea ce conduce de multe ori la astfel de accidente“, a completat medicul ieşean.

Vara, de două ori mai multe accidente decât iarna

Medicii subliniază şi faptul că cele mai multe accidente se produc în timpul verii. De exemplu, în lunile de vară, în fiecare săptămână ajung la spital 15 copii, în timp ce pe durata celor trei luni de iarnă sunt unul sau două cazuri pe săptămână, aceştia suferind de la uşoare contuzii, până la fracturi sau traumatisme, în special în această perioadă fiind înregistrate mai multe accidente produse la săniuş. Cazurile grave sunt etichetate ca politraume, adică cel puţin două aparate sau sisteme au fost afectate, dintre care una din traume este cu risc vital. În astfel de situaţii, este nevoie de mai multe investigaţii, internare de lungă durată şi chiar intervenţii chirurgicale, iar în multe cazuri aceştia pot rămâne cu sechele întreaga viaţă. Majoritatea acestor accidente sunt produse pe fondul nesupravegherii copiilor, în special victime fiind cei de vârstă mică, dar şi din cauza neatenţiei copiilor de vârste mai mari, care mai ales în această perioadă ies la joacă, de cele mai multe ori nu în zone special amenajate. „Pe perioada de vară e sezonul de accidente, pentru că atunci co­pilul petrece mai mult timp în mediul înconjurător, ziua este cald, se joacă, aleargă şi implicit sunt neatenţi. Cele mai multe se produc sâmbăta şi duminica, atunci când şi copiii sunt mai puţin supravegheaţi.

Cititi si: Tot mai mul]i copii ajung la spital dup\ accidente rutiere

 

Cauzele sunt multiple, fie sunt legate de traversarea prin loc nepermis, fie sunt legate de faptul că cei mici se deplasează cu trotineta, cu bicicleta pe drum public, unde riscul de producere a accidentelor este foarte mare. Dacă iarna avem săptămânal două-trei cazuri, vara situaţia este diferită“, a precizat dr. Ta­mara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Pentru că din cei 500 de copii care au ajuns la spital în ultimii cinci ani se numără şi 130 de copii care erau pasageri la momentul producerii accidentului, aflându-se în ma­şina părinţilor, este recomandat să fie respectate anumite reguli. Astfel, copiii de vârstă mică trebuie transportaţi obligatoriu în scaunul special, iar cei de vârstă mai mare să fie învăţaţi să stea pe bancheta din spate şi să folosească centura de siguranţă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri