Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Statul ostil

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Ziua de 10 august ne reaminteşte că progresele făcute de instituţiile româneşti sunt fragile şi reversibile.

În spatele unei faţade democratice prost întreţinute, în România se întâmplă lucruri incompatibile cu logica acestui regim politic. Evenimentele din ziua de 10 august nu fac decât să confirme şi să întărească această impresie.

Atitudinea forţelor angajate în gestionarea manifestaţiei de la 10 august, din Bucureşti, a vizat orice altceva decât protejarea dreptului constituţional al cetăţeanului de a demonstra paşnic în susţinerea propriilor idei politice, indiferent dacă ele convin sau nu puterii politice ori structurilor de forţă ale statului. Riscurile inerente participării la adunări publice de acest tip sunt cunoscute de orice om lucid, iar accidente regretabile se pot întâmpla - şi se întâmplă destul de frecvent şi în ţări cu experienţă democratică mult mai mare decât cea a României. Ceea ce nu se întâmplă acolo, însă, este ca gazele lacrimogene să servească scopuri politice. Să devină un mijloc de descurajare a exprimării opiniei sau, mai rău, de pervertire a unei adunări publice legale. Sau ca oameni care, în mod evident, nu sunt angajaţi în niciun fel de acţiuni ce încalcă legea să fie bruscaţi şi loviţi cu bastoanele de cauciuc. 

Dictate sau nu de şefii politici, asemenea atitudini au consecinţe grave. Drepturile cetăţenului pot fi lezate nu doar la comanda partidului sau coaliţiei de la putere, ci şi din cauza incompetenţei sau a servilismului comandanţilor. În timp, apare riscul ca în eşaloanele superioare ale acestor structuri să se dezvolte un spirit de corp bazat pe loialitatea oarbă faţă de guvern şi pe dispreţul faţă de cei cărora le-au jurat credinţă. Şi din ale căror impozite îşi primesc salariile - iar, mai târziu, şi pensiile destul de generoase. După aproape trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989 - şi de la mineriadele de tristă amintire ale anilor 1990-1991 - ar fi fost normal ca această îngrijorare să fi dispărut şi să nu mai reapară. Desigur, normal ar fi ca într-o ţară membră în NATO şi Uniunea Europeană să nu mai existe îngrijorări în privinţa capacităţii de organizare a unor procese electorale corecte sau a altor puncte din lista criteriilor fundamentale ale democraţiei - chestiuni legate, sub o formă sau alta, tot de instituţiile statului.

Ziua de 10 august ne reaminteşte că progresele făcute de instituţiile româneşti sunt fragile şi reversibile. Instituţiile nu reprezintă unicul indicator al acestor evoluţii, însă el este esenţial. Avem, cu toţii, motive să ne plângem că, într-un moment sau altul, tratamentul la care am fost supuşi în relaţia cu structurile statului a fost unul caracterizat de ostilitate. Argumentul cel mai larg răspândit era, însă, acela că ele se vor adapta în faţa cererilor tot mai puternice ale cetăţenilor şi a modelelor şi presiunilor venite dinspre Occident. Din păcate, asemenea altor raţionamente de acest tip, el s-a dovedit mult prea optimist. O parte din moştenirea comunistă de acest tip a rezistat, iar în anii tranziţiei - din neatenţie şi lene civică - am participat şi noi la edificarea unor instituţii de acest tip. Ele pot fi dintre cele înzestrate cu instrumentele forţei, aşa cum a dovedit-o ziua de 10 august, dar găsim asemenea stiluri şi în cazul unor entităţi mult mai paşnice.

În timp, această logică se poate extinde şi poate da naştere unui adevărat „stat ostil“, în care dreptul la vot, la expresie şi adunare sau alte libertăţi publice ar continua să fie garantat, dar participarea cetăţenească şi criticarea autorităţilor ar fi grav anesteziate. La limita de jos, pentru că s-ar face abuz de gaze lacrimogene sau bastoane. La cea de sus, pentru că independenţa ne-ar fi tot mai mult restrânsă de funcţionari publici amabili. 

Fiecare dintre noi poate căuta dovezi care să confirme sau să infirme aceste enunţuri. Dar, în ultimii ani, modelul statului ostil ajunge să fie asumat tot mai deschis. Sub masca nevoii de a pune capăt haosului sau sub aceea de a corecta nedreptăţi, conducătorii noştri din ultimii ani au înţeles prin reforma statului obţinerea eficienţei prin agresivitate faţă de cetăţean. Corupţia - poate cea mai mare, dar nu singura problemă a societăţii noastre - se dizolvă perfect în acest amestec.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri