Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Stilul scandinav: Interioare curate, fără accesorii şi decoraţiuni

GALERIE
stilul scandinav
  • stilul scandinav
- +

Este unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară. Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice şi stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică şi uşor de adaptat. Din aceste motive, în ultimii ani, amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opţiune din ce în ce mai atractivă şi mai populară.

 

Designul scandinav se află printre preferatul celor ce vor să îşi amenajeze casă într-un stil modern. Principalul motiv pentru care este atât de apreciat este simplitatea prin care se caracterizează. Interioarele curate, fără accesorii şi decoraţiuni ce încarcă inutil camerele sunt foarte apreciate în designul nordic.

Prin ce se defineşte stilul scandinav?

Este foarte cunoscut faptul că nordicii trec prin ierni grele, cu foarte puţină lumină naturală şi zile scurte. De aceea au folosit designul interior pentru a contrabalansa aceste minusuri aduse de natură şi poziţionarea geografică. Au creat spaţii luminoase, interioare simple, unde albul este prezent indiferent de circumstanţe. Ferestrele mari lasă lumina să intre cât mai mult posibil, iar pereţii şi podelele în nuanţe deschise transformă orice cameră într-un loc spaţios şi primitor. Nu numai că au reuşit să aducă lumina în casele lor, dar au folosit simplu şi cu multă imaginaţie obiectele de mobilier şi cele decorative. Materialele din care sunt confecţionate obiectele ce dau viaţa locuinţelor scandinave vor fi întotdeauna naturale. Scaune şi mese de lemn, covoare din lână sau bumbac, obiecte de iluminat cu abajururi simple şi metalice sunt numai câteva obiecte de mobilier şi decorative cu specific scandinav.

Obiectele de mobilier nu sunt piesele centrale într-o casă amenajată în stil scandinav

Imaginile cu locuinţe decorate în stil scandinav ne fac să ne dorim o casă amenajată în stilul nordic. Ştim că lucrurile simple sunt cel mai greu de făcut, dar în cazul designului scandinav nu este deloc aşa. Paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o casă amenajata în stil scandinav sunt următorii:în primul rând, trebuie să ai pereţii albi, iar parchetul ales să aibă o nuanţă foarte deschisă de gri, crem, poate chiar alb; apoi culorile obiectelor de mobilier specifice acestui stil intră în paleta cromatică pe care o găsim în amenajările nordice: nuanţe de gri, maro, negru şi chiar alb. Obiectele de mobilier nu sunt piesele centrale într-o casă amenajată în stil scandinav. Ele îşi împlinesc datoria funcţională. În schimb, decoraţiunile, corpurile de iluminat şi piesele mici de mobilier sunt cele ce aduc viaţa şi pot deveni punctul de atracţie în orice cameră. Chiar dacă paleta cromatică a stilului scandinav nu include nuanţe puternice, pot fi folosite mici obiecte pentru a aduce un accent într-o cameră monocromă. Într-un interior alb, contrastul alb-negru este foarte folosit. Pernele decorative, pledurile, tablourile şi alte obiecte decorative sunt de cele mai multe ori negre şi contrastează cu baza albă a oricărei camere. Specifice designului scandinav sunt modelele şi imprimeurile geometrice. Le poţi găsi pe tablouri, perne, covoare, paturi şi alte obiecte decorative.

Simplitate, relaxare

Stilul nordic ţine de simplitate, relaxare, contururi bine definite, funcţionalitate, utilitate, graţie şi rafinament. Decoruri extraordinare pot lua naştere din acest stil extrem de plăcut. De la minimalism la accesorii care îmbracă spaţiul, de la materialele naturale la lumina de maximă intensitate, toate se vor potrivi în interioarele scandinave, creând o amenajare cu aspect unitar, frumoasă şi reconfortantă. Dar, tilul scandinav nu este numai despre simplitate, monocromie, mult alb şi spaţiu. Stilul scandinav înseamnă imaginaţie. Fără imaginaţie vei copia doar un interior pe care l-ai văzut într-o revistă şi nu vei da locuinţei personalitatea de care are nevoie.

Permite piese de mobilier nefinisate, nuanţe deschise, abundenţă de ţesături şi stofe naturale

Cheia succesului este simplitatea, petele de culoare (dacă albul vi se pare prea greu de întreţinut) şi mobilierul minimalist. Stilul decorativ scandinav permite piese de mobilier nefinisate, nuanţe deschise, abundenţa de ţesături şi stofe naturale, fiind unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară. Casa amenajată în stil scandinav este lipsită de accente cromatice şi stilistice agresive, această temă fiind potrivită tuturor categoriilor de vârstă, întrucât este extrem de practică şi uşor de adaptat. Tocmai din aceste motive, fie că ne place sau nu să recunoaştem, în ultimii ani, amenajările interioare în stil scandinav au devenit o opţiune din ce în ce mai atractivă şi mai populară.

Profitaţi de ceea ce există deja

Designul scandinav este un termen care reprezintă o mişcare apărută în anul 1950 în cele cinci ţări nordice - Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda şi Finlanda. Chiar dacă termenul „scandinav“ se referă doar la cele trei regate din Danemarca, Suedia şi Norvegia, acesta poate fi folosit, în mod colocvial, şi pentru a desemna toate cele cinci ţări. Ideea că obiectele de zi cu zi estetice şi funcţionale nu ar trebui să fie accesibile doar celor bogaţi, ci tuturor celor care doresc să şi le procure, este o temă predilectă în dezvoltarea modernismului şi funcţionalismului. Acest lucru este, probabil, cel mai bine reprezentat în designul scandinav după cel de-Al Doilea Război Mondial. Fundalul ideologic a fost apariţia unei forme particulare a democraţiei sociale scandinave din 1950, precum şi disponibilitatea crescută a noilor materiale low-cost şi a metodelor de producţie în masă. O casă în stil nordic înseamnă să profitaţi de ceea ce există deja (mobilă veche, tocuri din lemn) şi să aduceţi elemente simple, naturale, care să completeze look-ul iniţial, având grijă ca totul să fie plin de lumină naturală şi să emane căldură, prospeţime şi ordine.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri