Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Studiu: “Declinul moral” al unei societăţi e doar o iluzie. Din contră, oamenii devin tot mai morali

GALERIE
moralitate
  • moralitate
- +

Percepţia despre "declinul moral" al unei societăţi este doar o iluzie, potrivit unui studiu realizat în 60 de naţiuni de mai mulţi psihologi americani, care au dat vina pe o serie de prejudecăţi cognitive bine-cunoscute pentru a explica acest fenomen, informează AFP.

"Procesul declinului nostru moral" a început "în zorii întunecaţi ai timpurilor noastre moderne", afirmă o frază ce a fost citată în studiul publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature. Acest "diagnostic" datează din Roma Antică şi a fost scris de pana istoricului Titus Livius, regăsindu-se însă şi în afirmaţiile unora dintre "urmaşii" lui contemporani.

Adam M. Mastroianni, de la Universitatea Columbia din Statele Unite, şi Daniel T. Gilbert, de la Universitatea Harvard, arată că acest sentiment despre declinul unor valori, precum amabilitatea, onestitatea şi etica, a fost împărtăşit de majoritatea participanţilor la o serie de sondaje de opinie realizate în cel puţin 60 de ţări de pe cinci continente. Şi care au vizat perioade de timp ce au fost de până la 70 de ani.

"Acest sentiment este persistent şi găsim expresii ale sale în orice epocă a Istoriei", a declarat profesorul Mastroianni, principalul autor al studiului.

Deşi această percepţie este mai puternică la persoanele mai conservatoare sau mai în vârstă decât media unei populaţii, "efectul vârstei sau al preferinţelor politice rămâne destul de slab", a precizat el.

Atunci cine este de vină? Participanţii la unul dintre studii au atribuit acest declin unei pierderi progresive a simţului moral atât la nivelul indivizilor, cât şi la nivelul unor generaţii întregi. Procesul ar avea cauze foarte variate, precum apariţia reţelelor de socializare sau o educaţie mult prea permisivă.

Dar, aşa cum au remarcat şi autorii studiului, societăţile "ţin o evidenţă rezonabil de solidă a comportamentelor deosebit de imorale", precum crimele. Şi totul indică faptul că în această chestiune, "în medie, oamenii moderni se comportă între ei mai bine decât o făceau strămoşii lor".

Consecinţe politice şi sociale

Cât despre ceea ce profesorul Mastroianni denumea "moralitatea de zi cu zi", constând în îngrijirea câinelui vecinului sau cedarea locului în autobuz în favoarea unei persoane în vârstă, "găsim dovezi destul de puternice că ea a rămas stabilă". Dovada: o anchetă a Institutului Gallup desfăşurată în 2002, apoi în 2020, în care opinia persoanelor chestionate despre "starea valorilor morale" a fost identică.

"Declinul moral" ar fi, deci, o iluzie. După un interval de zece ani, o persoană va emite în general aceeaşi judecată despre moralitatea societăţii în care trăieşte. Însă aceeaşi persoană va fi convinsă că moralitatea s-a degradat dacă o analizează în raport cu cei zece ani care au trecut de atunci.

Cei doi psihologi americani sugerează că mecanismul din spatele acestei percepţii se bazează pe o combinaţie de două prejudecăţi. Prejudecata de pozitivitate memorială, denumită şi Pollyanna, care tinde să şteargă impactul emoţional negativ al trecutului, şi prejudecata de negativitate - eficientă în prezent - care îndreaptă în mod natural atenţia spre informaţia negativă, vehiculată pe larg de companiile mass-media. Prima prejudecată "vopseşte" trecutul în roz, iar a doua înnegreşte prezentul, în aşa fel încât un observator ar putea să tragă concluzia că există un declin moral al societăţii.

Acest mecanism al prejudecăţii prevede că sentimentul de declin poate fi atenuat, sau chiar suprimat, atunci când persoanele chestionate judecă doar nivelul de moralitate al rudelor lor sau pe cel al epocii ce a precedat-o pe a lor.

Cercetătorii americani au confirmat acest fapt printr-o anchetă în care persoanele chestionate au spus că în 2020 oamenii nu au mai fost la fel de atenţi, de buni şi de generoşi ca în urmă cu 15 ani. În schimb, rudele lor au "parcurs" un drum invers. Un alt sondaj de opinie a confirmat că persoanele chestionate au considerat că începutul declinului moral datează cu puţin timp înainte de epoca în care ele s-au născut.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că iluzia despre declinul moral nu este lipsită de consecinţe politice şi sociale "tulburătoare".

În 2015, trei sferturi dintre americani au considerat că era prioritar pentru guvern "să remedieze prăbuşirea morală a societăţii", în contextul în care ţara lor se confrunta deja cu alte provocări mult mai grave, precum schimbările climatice. Potrivit autorilor studiului, această percepţie, care îi face pe oameni mai reticenţi la ideea de a se ajuta reciproc, îi face să devină totodată mai uşor de influenţat de discursurile unor politicieni care promit să elimine "un declin iluzoriu". AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri