Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Suceală la „Cuza“: facultăţile decid cum încep cursurile. Majoritatea, online

GALERIE
cuza
  • cuza
- +

Schimbare peste noapte la Universitate: mai nou, facultăţile decid cum începe anul universitar, iar majoritatea vor face exclusiv online.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ (UAIC) a schimbat de la o zi la alta felul în care vor începe noul an universitar facultăţile instituţiei. Rectorul, prof.dr. Tudorel Toader, a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi“ discuţiile din Consiliul de Administraţie de miercuri, 22 septembrie. Planul era respectarea deciziei Senatului de vara trecută: seminarii şi laboratoare faţă în faţă, iar cursurile online.

În vară, Senatul decisese că 25% dintre cursuri pot fi făcute în sistem online, în cazul în care incidenţa COVID-19 creşte în Iaşi, pentru a fi evitate aglomeraţii. Restul de 75% dintre cursuri trebuiau făcute însă faţă în faţă, conform ultimei hotărâri de Senat.

„Nu ştim ce va fi peste o săptămână, două - vrem să menţinem faţă în faţă seminarii, laboratoare, iar cele 25% cursuri online să începem cu ele. Ulterior vom revizui scenariul, analizăm săptămânal situaţia şi ne dăm seama dacă rămânem online doar cu 25% şi mergem în online şi cu restul“, declara miercuri rectorul Toader.

Ieri, însă, s-au schimbat complet apele în timpul şedinţei Senatului. Deşi noul ordin de ministru specifică faptul că decizia nu mai cade integral în curtea Senatului, aceasta este luată de Consiliul de Administraţie, cu informarea Senatului, acest lucru nu a mai fost valabil ieri. Mai mulţi senatori au atras atenţia asupra faptului că rata incidenţei creşte vertiginos în Iaşi, sunt din ce în ce mai multe cazuri, iar la seminarii şi laboratoare nu se pot asigura spaţiile necesare. De aceea, în Senat s-a luat o decizie care pare a fi pe ultima sută de metri: fiecare facultate va decide cum începe noul an. Astfel că şi discursul rectorului s-a schimbat.

„Nu m-a deranjat să transferăm decizia la facultăţi, care ştiu mărimea sălilor, a grupelor, numărul de studenţi. Astfel, ele preiau şi responsabilitatea în egală măsură. Din informaţiile mele, majoritatea facultăţilor au decis să facă integral online, mai puţin cele două facultăţi de teologie şi alte facultăţi care au grupe mai mici, cum ar fi la geografie“, a explicat ieri prof.dr. Tudorel Toader, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Rectorul a mai explicat că nu au impus nicio condiţie legată de vaccinare sau testare pentru accesul în cămine sau la cursuri, explicând că, „din punctul meu de vedere“, nici nu ar avea dreptul universităţile să facă asta. Chiar dacă multe dintre ele, la nivel naţional, au impus astfel de filtre.

„De principiu, reţinem un lucru: de ce oare legiuitorul nu condiţionează activitatea didactică de vaccinare, să o pună obligatorie? Atunci eu cred, cu formaţia juridică, faptul că noi nu putem adăuga la lege, dacă ea nu prevede asta. Da, ştiu că mai multe universităţi din ţară au luat decizia asta“, a mai precizat prof.dr. Tudorel Toader. Anul universitar la UAIC începe luni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri