Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Surpriză uriaşă în procesul Iaşi vs Miroslava: „Antibiotice“ şi ERA se mută în oraş

GALERIE
Era Iasi
  • Era Iasi
- +

Primăria Iaşi a obţinut o victorie importantă în justiţie, care valorează zeci de milioane de euro anual: zona şesului Bahlui (Antibiotice - Carrefour ERA) face parte din teritoriul administrativ al Iaşului. Anul trecut, o decizie a Tribunalului Iaşi a provocat emoţii municipalităţii ieşene - circa 600 ha de pe şes fuseseră „transferate” pe raza comunei Miroslava. Ieri, Curtea de Apel a anulat hotărârea din 2019 a Tribunalului şi a decis în favoarea Iaşului. Disputa teritorială datează de aproape 15 ani, şi a avut o miză importantă: câteva suprafeţe dintre cele 600 ha sunt în proprietate publică. Totodată, la fel de important este faptul că toate firmele care au activitate în zonă vor continua să plătească taxe şi impozite la bugetul local al Iaşului. Primăria Iaşi vorbeşte despre „o victorie istorică”, în timp ce primarul Dan Niţă spune că hotărârea instanţei este „inadmisibilă”.

Cum s-a ajuns la acest conflict teritorial? În 2016, prefectul a chemat în instanţă primăriile din Iaşi şi Miroslava pentru stabilirea liniei de hotar. Intervenţia prefectului era, în fapt, o obligaţie legală, atât timp cât cele două autorităţi locale nu au reuşit să ajungă la un numitor comun după câteva etape de mediere.

Începutul: undeva în anul 2006

La sfârşitul anului 2010, au avut loc două şedinţe ale unei Comisii de mediere cu participarea reprezentanţilor celor două primării, ai Oficiului de cadastru şi ai Instituţiei Prefectului. În septembrie 2010, Comisia a stabilit linia de hotar dintre Iaşi şi Miroslava, delimitare care este în vigoare şi astăzi, dar care era „ameninţată“ de acţiunea deschisă în instanţă. Procesul verbal încheiat la acea vreme (119/2010) a fost semnat de toate părţile implicate, din partea Primăriei Iaşi fiind doar o semnătură (dr. ing. Gheorghe Sălceanu), cea a primarului (Gheorghe Nichita) şi a secretarului (Cristina Oţeleanu) lipsind. Pro­cesul verbal confirma operaţiunea de delimitare finalizată în anul 2006, prin intermediul proiectului cadastrului general demarat la nivelul Iaşului, respectiv actualele „graniţe“ administrative. În decembrie 2010 are loc o nouă Comisie de mediere în urma căreia a fost întocmit un nou proces-verbal (119/M/2010) şi în care, surpriză, zona şesului Bahlui a devenit parte din comuna Miroslava. De data aceasta, procesul verbal nu a fost semnat de vreun reprezentat al Primăriei Iaşi.

S-a revenit la hotarul din 1972

În martie 2019, Tribunalul Iaşi a decis că procesul verbal 119/M/2010 este cel care stabileşte în mod corect linia de hotar. Primăria Iaşi a atacat decizia, iar ieri Curtea de Apel a dat dreptate municipalităţii ieşene. „Admite recursul declarat de Municipiul Iaşi împotriva sentinţei civile nr. 462/2019 pronunţată de Tribunalul Iaşi, sentinţă pe care o casează. Admite acţiunea formulată de Prefectul Judeţului Iaşi. Stabileşte hotarul dintre Municipiul Iaşi şi Comuna Miroslava conform procesului verbal 119/23.09.2010. Definitivă“, se arată în decizia judecătorilor ieşeni. Ieri, Primăria Iaşi a argumentat că cele două Comisii de mediere din 2010 nici nu trebuiau să mai aibă loc atât timp cât linia de hotar a fost stabilită în 1972 în baza legilor de la vremea respectivă, delimitare care a fost apoi confirmată în 2006. „Din punct de vedere legal nu mai era posibilă reluarea procedurii de delimitare şi stabilire a hotarului dintre cele două unitati teritoriale“, se arată în comunicat, precizare care explică lipsa semnăturilor lui Nichita şi Oţeleanu de pe ambele procese-verbale din 2010.

Primarul Niţă: „O hotărâre inadmisibilă“

Contactat telefonic, primarul comunei Miroslava, liberalul Dan Niţă, şi-a arătat ieri nemulţumirea faţă de decizia Curţii de Apel. „E o hoţie, este inadmisibil. Ce documente au ei (Primăria Iaşi, n.r.)? Sunt pământuri care aparţin cetăţenilor din Miroslava din moşi-strămoşi, iar acum nu pot fi puşi în posesie. Nu ştiu dacă mai există vreo cale de atac, voi aduna şi eu juriştii şi vom vedea ce avem de făcut. Este o mare nedreptate“, ne-a declarat Dan Niţă. În schimb, Primăria Iaşi a vorbit despre „o victorie istorică“. Într-un comunicat, municipalitatea a detaliat că pe terenul de 593 hectare (387 ha în intravilan şi 206 ha în extravilan) au sedii şi puncte de lucru 30 de societăţi comerciale, unele dintre acestea de importanţă strategică (Antibiotice şi Transelectrica). Totodată, 70 de persoane fizice au proprietăţi în zonă. „Din suprafaţa intravilană, 55 de hectare de teren se află în proprietatea autorităţii administraţiei publice locale a Municipiului Iaşi în regim de utilitate publică“, se arată în comunicat.

Declaraţia plină de emfază a lui Chirica

Primarul Mihai Chirica nu a răspuns ieri la telefon pentru a preciza ce planuri are municipalitatea cu terenurile de utilitate publică. În schimb, în comunicatul municipalităţii este citată o declaraţie a edilului. „Am avut şi am încredere în justiţie, şi mulţumesc judecătorilor că au încheiat în mod corect o dispută teritorială inutilă, bazată pe neadevăr şi interese nelegitime. Am făcut întotdeauna eforturi nu numai pentru a apăra şi securiza integralitatea oraşului nostru, ci şi pentru a-i îmbogăţi patrimoniul. Câtă vreme voi fi primar, nu voi permite nimănui neîndreptăţit să se atingă de o palmă de pământ din oraşul nostru!“, este declaraţia primarului. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri