Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Târgul universitar: 90% dintre viitorii studenţi aleg Marea Britanie sau Olanda

GALERIE
oferta
  • oferta
- +

Zeci de universităţi de top din Europa şi-au prezentat în cursul zilei de ieri oferta educaţională la Iaşi în cadrul World Educaion Fair, eveniment care a avut loc la Hotel Internaţional. Majoritatea celor interesaţi să studieze în străinătate, conform organizatorilor, aleg universităţi din Marea Britanie sau Olanda, 90% dintre studenţii care pleacă la studiu în străinătate alegând aceste destinaţii.

Universităţi şi instituţii de top din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Cipru, Italia, Spania, Elveţia, SUA sau Canada au fost prezente ieri în cadrul World Educaion Fair, unul dintre cele mai importante târguri internaţionale dedicate învăţământului din această toamnă. Târgul a avut loc la Hotel Internaţional, cu această ocazie, sute de liceenii şi studenţii având ocazia să afle informaţii despre universităţile prezente la târg, despre programele de licenţă, de masterat şi MBA. Majoritatea ofertelor educaţionale au vizat însă programele de licenţă, cei mai mulţi vizitatori fiind liceenii. De asemenea, în cadrul târgului au putut fi consultate şi ofertele unor şcoli gimnazile, ale unor licee sau centre de limbi străine.

Cel mai mare interes al celor prezenţi a fost manifestat însă, în mod evident, pentru universităţile din Marea Britanie şi pentru cele din Olanda. Astfel, conform organizatorilor, 50% dintre cei care aleg să studieze peste hotare aleg o universitate din Marea Britanie, iar 40% una din Olanda. Motivele pentru care tinerii din România aleg aceste destinaţii sunt legate, în primul rând, de calitatea învăţământului din aceste state, Marea Britanie având universităţi cotate pe primele poziţii în topul instituţiilor de învăţământ superior din întreaga lume. Un alt motiv îl reprezintă facilităţile oferite de către cele două state pentru studenţii străini. Astfel, Marea Britanie oferă împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor de studiu, împrumuturi care pot fi returnate în termen de 30 de ani şi doar dacă veniturile depăşesc 25.000 de lire pe an. În plus, cei care au realizat împrumuturi trebuie să dea către stat doar 10% din ceea ce depăşeşte această sumă. Programele de studii în Marea Britanie nu vor fi influenţate în niciun fel de Brexit, organizatorii menţionând că, în cazul în care va intra în vigoare Brexit, cei care urmează studiile vor mai avea nevoie doar de o viză de studii, care nu va reprezenta o problemă dacă sunt acceptaţi de o instituţie de învăţământ. În plus, absolvenţii unei universităţi din Marea Britanie din alte state au posibilitatea să rămână încă doi ani în ţară, perioadă în care pot obţine permis de şedere.

În cazul Olandei, tinerii din România sunt motivaţi să aleagă această destinaţie, conform organizatorilor târgului, pentru că sistemul de învăţământ a suferit o serie de modificări pozitive în ultimii ani, dar şi pentru că taxele stabilite de către universităţi sunt relativ mici comparativ cu alte ţări din Europa. „În Olanda taxele sunt mult mai mici pentru studenţii europeni, taxele fiind de aproximativ 2.000 de euro pe an, iar în ultimii doi ani a fost şi un proiect de lege pentru cei care au intrat în primul an la universităţi. Aceştia au plătit doar jumătate din taxă, deci rămân în buzunat cu o mie de euro, o sumă considerabilă având în vedere că majoritatea se pregătesc pentru a plăti întreaga taxă, iar diferenţa poate fi folosită pentru cheltuielile de acomodare”, explică Elena Ostache, consultat educaţional  cadrul biroului IntegralEdu, organizator al acestui târg.

În ceea ce priveşte sfaturile pentru tinerii din România, organizatorii atenţionează tinerii să fie foarte atenţi la notele obţinute pe perioada liceului, fişa matricolă fiind foarte importantă la admiterea la o universitate din străinătate, împreună cu rezultatele de la bacalaureat. De asemenea, scrisoarea de intenţie trebuie foarte bine redactată, reprezentanţii universităţilor fiind atenţi la motivele pentru care tinerii aleg o anumită specializare. Iaşul este primul oraş din România în care a avut loc acest târg educaţional din această toamnă, urmând ca în perioada următoare să aibă loc evenimente similare în cele mai importante oraşe ale ţării, la Timişoara, Bucureşti sau Constanţa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri