Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Temă

GALERIE
Catalin Onofrei
  • Catalin Onofrei
- +

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Am trăit s-o aud şi pe asta! Câteva asociaţii de elevi au cerut guvernului scurtarea vacanţelor şi creşterea numărului orelor de curs. După mai bine de un an de pandemie, elevii - de! minţi încă necontaminate de bolile societăţii - au fost primii care au priceput dezastrul spre care se îndreaptă şcoala românească. În tot acest timp, sindicatele din învăţământ au pretins, la rându-le, salarii şi sporuri mai mari pentru dascăli, invocând dificultatea, chiar pericolul, de a mânui o tabletă. Te pui cu radiaţiile şi cu cipurile lui Gates? Faptul că jumătate dintre profesori refuză să se vaccineze împotriva covid-19 arată câte şoşoace au eşuat, de-a lungul anilor, în educaţie, dar şi cam ce cunoştinţe le sunt împărtăşite tinerelor generaţii.

Dar, cu toate astea, şcolarii vor să se întoarcă în bănci, să alerge bezmetic pe holuri şi chiar să înveţe oleacă de carte. A fost nevoie de o prea lungă recluziune socială pentru a înţelege importanţa atât a alfabetului, cât şi a interacţiunii dintre oameni. Din păcate, aidoma noastră, elevii de azi vor realiza abia peste foarte mulţi ani, adică prea târziu, că perioada şcolii, fundamentată pe mister şi (auto)cunoaştere, rămâne cea mai frumoasă parte a vieţii. De ce s-o ratezi făcând lucruri neinteresante? Mai bine, fă pe detectivul ce poate rezolva orice enigmă, inclusiv una ce te poate defini.

Pentru edificare, iată trei probleme obişnuite de logică, pe care probabil le-aţi mai întâlnit, capabile însă să dezvăluie modul în care gândim, intuitiv ori deliberativ, oferind astfel anumite indicii despre comportamentele noastre ulterioare. Testul de Reflecţie Cognitivă (TRC) aparţine unui profesor de la Yale, Shane Frederick.

Prima problemă din test: o bâtă şi o minge de baseball costă împreună 1,10 dolari. Bâta face cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea? A doua: pe un lac există o întindere de nuferi, ce-şi dublează dimensiunea în fiecare zi. Dacă lacul va fi acoperit complet în 48 de zile, câte zile vor trece până când nuferii vor acoperi doar jumătate de lac? A treia: dacă este nevoie de cinci maşini ca să producă cinci jucării în cinci minute, de cât timp au nevoie 100 de maşini ca să producă 100 de jucării?

Dacă răspundeţi (aproape imediat, fiindcă aşa v-a apărut în minte!) 10 cenţi, în primul caz, 24 de zile, în al doilea caz şi 100 de minute, în cel de-al treilea, atunci utilizaţi mai ales gândirea intuitivă, care vă predispune la greşeli. În pofida părerii majorităţii oamenilor, intuiţia (capacitatea de a furniza foarte rapid un răspuns, fără a reflecta prea serios) nu reprezintă neapărat o calitate, iar femeile nu s-au dovedit niciodată mai intuitive decât bărbaţii. Din fericire pentru ele!  

Înainte de a dezvălui soluţiile corecte, precizez că persoanele deliberative, deşi par mai lente, comit mai puţine erori în viaţă şi cad mai greu în capcanele întinse de personajele aparent binevoitoare din jur, precum escrocii ori politicienii. Le place riscul bine calculat, se străduiesc să descopere cum funcţionează lucrurile, sunt mai calme şi mai puţin înclinate de a crede într-un Dumnezeu cu alură de moşneag pletos, sever, dar a toate iertător dacă pasezi nişte bani bisericii. Preferă un univers enigmatic şi cugetător ce nu-i consideră pe oameni principala lui realizare. Iubesc aventura cunoaşterii, iar uneori chiar găsesc ceea ce caută. De data aceasta, socotind direct în cap ori pe o bucată de hârtie: 5 - 47 - 5!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri